Volterra

Volterra

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Volterra is een middeleeuws stadje in het westen van Toscane en maakt onderdeel uit van de provincie Pisa. In totaal zijn er zo’n 11.000 inwoners woonachtig. Jaarlijks komen hier minimaal net zoveel toeristen voor een welverdiende vakantie of een dagbezoek. De stad is hooggelegen en hierdoor biedt het een prachtig uitzicht over de Cecina vallei.

Verder is Volterra één van de Toscaanse hoogtepunten die je zowel letterlijk als figuurlijk niet mag missen. Ook deze Toscaanse stad ligt op geruime hoogte net als Montalcino, Montepulciano en Cortona. Als je Volterra een dagje wilt bezoeken, zijn er voldoende bezienswaardigheden om te bekijken. Daarnaast zijn er veel leuke espressobarretjes voor de beste koffie en vers gemaakte zoetigheden. Verder vind je er veel osteria’s, trattoria’s en ristorantes voor de lekkerste lokale gerechten.

143 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Volterra

In de stad en haar omgeving zijn onwijs veel leuke accommodaties voor een heerlijke vakantie in dit deel van Toscane. In en rondom het oude stadscentrum vind je leuke hotels, gezellige B&B’s, maar ook appartementen die van alle gemakken zijn voorzien. Naarmate je aan de rand van de stad komt of zelfs iets meer in de omgeving van het stadje tref je allerlei accommodaties die ruimer van opzet zijn. Hierbij moet je denken aan agriturismo’s, zogenaamde tenuta (landgoed) en vakantiehuizen en -villa’s. Met behulp van het onderstaande kaartje heb je een compleet beeld van alle accommodaties. Door het blauwe icoontje aan te klikken kun je per accommodatie alle foto’s bekijken en informatie vinden.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina over Volterra geeft je zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar deze Toscaanse stad en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen die je hier vind, zijn:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Volterra bevindt zich in een prachtig gedeelte van de Toscane. Er zijn veel verschillende type accommodaties te vinden, zodat er voor ieder wat wils is. In het stadje en haar omgeving zijn veel mooie hotels, knusse agriturismo’s, gezellige campings en prachtige vakantiehuizen. Met behulp van het overzichtje hieronder vind je de beste aanbieder per type accommodatie.

Wat te zien en te doen in Volterra?

Als je voor je vakantie naar Volterra gaat, of de stad een dagje bezoekt, dan wil je natuurlijk weten ‘wat te zien en te doen?’. Het historische centrum van de stad biedt een schat aan bezienswaardigheden. En doordat het stadje en haar centrum niet heel groot zijn, zijn de meeste bezienswaardigheden grotendeels op loopafstand van elkaar. Hieronder vind je een overzichtje met tips.

Bezienswaardigheden in Volterra

 • De Dom van Volterra, Il Duomo
 • Piazza dei Priori
 • Palazzo dei Priori
 • Het Romeinse theater
 • Fortezza Medicea, het fort van De’ Medici
 • Piazza San Giovanni
 • Museo Guarnacci

De Dom van Volterra

Dom, Volterra

Net als iedere zichzelf respecterende Toscaanse stad heeft ook Volterra een eigen dom. In Italië staat deze kathedraal bekend als Cattedrale di Santa Maria Assunta of de Duomo di Volterra. De huidige kerk is overigens niet de eerste kerk die op deze plek in de stad is gebouwd. Aan het begin van de 12e eeuw is er een grote aardbeving geweest waardoor de eerdere kathedraal is verwoest.

Na de wederopbouw van de dom is deze in 1120 in gebruik genomen. In de 13e eeuw is de façade, voorgevel, toegevoegd aan de kathedraal. Deze is gebouwd in Romaans-Pisaanse stijl onder supervisie van Nicola Pisano. Door de eeuwen heen zijn er nog veel veranderingen geweest aan de kathedraal. De klokkentoren is volledig vernieuwd en hetzelfde geldt voor het interieur. Halverwege de 19e eeuw is dit historische gebouw ook nog flink onder handen genomen. Destijds zijn hierbij herstelwerkzaamheden verricht en daarnaast zijn veel aanpassingen geweest ter decoratie.

Piazza dei Priori

Piazza Priori, Volterra
Zoltan Tarlacz / Shutterstock.com

Het hart van de middeleeuwse stad van Volterra is het Piazza dei Priori. Het Piazza dei Priori is het belangrijkste plein en hier zijn meerdere paleizen te vinden. Zowel het Palazzo Priori als het Palazzo Pretorio liggen aan dit plein. Ook de achterkant van de Duomo di Volterra grenst aan dit plein. Gedurende de zomermaanden zijn er op dit plein veel activiteiten en evenementen. Dit maakt een bezoek aan het Piazza dei Priori extra leuk.

Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori, Volterra

Het Palazzo dei Priori ligt dus zoals gezegd in het historische centrum van de stad aan het Piazza dei Priori. Wat het Palazzo dei Priori extra bijzonder maakt, is dat dit het oudste stadhuis van Toscane is. De bouw van het stadhuis is gestart in 1208 en afgerond halverwege dezelfde eeuw. In vergelijking met de bouw van andere historische gebouwen in Toscane is de bouwtijd relatief kort geweest.

Door de eeuwen heen is de voorgevel van het paleis aan veranderingen onder hevig geweest. In 1472 werd Volterra veroverd door De’ Medici. De’ Medici’s zijn van oorsprong afkomstig uit Florence. Aan het einde van de middeleeuwen veroverde deze familie veel Toscaanse plaatsen. Als teken van hun macht werden de belangrijkste gebouwen in de plaatsen voorzien van tekens van Florence. Ditzelfde geldt voor het Pallazo dei Priori. Aan de zijkanten van het gebouw zijn leeuwen te zien en op het gebouw zelf zijn wapens aangebracht.

Een andere belangrijke verandering betreft de klokkentoren. Voorheen was deze opgebouwd met hout. Na de aardbeving van 1846 moest deze opnieuw worden opgebouwd en is er in plaats van hout voor steen gekozen.

Het Romeinse theater

Romeins theater, Volterra

Vlak buiten Volterra ter hoogte van de Porta Fiorentina bevindt zich het Teatro Romano. In de jaren ’50 is dit oude Romeinse theater ontdekt en afgegraven. Binnen de Italiaanse landsgrenzen is dit één van de meest complete en best bewaard gebleven Romeinse theaters.

Onderzoek naar het theater leert dat het naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is uit de 1e eeuw voor Christus. Tijdens de middeleeuwen is het theater verkleind om ruimte te maken voor de verdedigingsmuur rondom de stad. Ondanks deze aanpassingen biedt het Teatro Romano nog een prachtig inkijkje in lang vervlogen tijden. Sommige onderdelen zijn nog steeds zoals deze 2000 jaar geleden waren.

De locatie van het Romeinse theater is gelegen aan de Via Francesco Ferrucci. Gedurende het hele jaar kun je het bezoeken. Houd er hierbij wel rekening mee dat er aangepaste openingstijden gelden buiten het hoogseizoen om.

Fortezza Medicea – het fort van De’ Medici

Dit prachtige eeuwenoude fort is gebouwd bovenop de heuvels van Volterra en torent uit boven de stad en haar omgeving. Zelfs vanaf ver buiten de stad zie je het fort liggen aan de skyline. In 1474 is dit enorme bouwwerk gebouwd, dis is precies twee jaar naar de verovering van Volterra door de Florentijnen. Niet alleen was het de bedoeling dat Fortezza Medicea de stad zou beschermen. Daarnaast was het ook de bedoeling van de overheersers uit Florence om de stad van dit gebouw te controleren.

Overigens bestond een gedeelte van het huidige Fortezza Medicia al voor 1474. Dit deel van het fort wordt Casero genoemd en was al aan het einde van de 13e eeuw gerealiseerd. In de 14e eeuw is toen ook de grote toren toegevoegd aan het complex.

Bij een bezoekje aan Volterra kom je het Fortezza Medicae ongetwijfeld tegen. Het eeuwenoude gebouw is tegenwoordig een extra beveiligde gevangenis. Het kasteel wat voorheen werd gebruikt om de stad onder controle te houden, moet er nu voor zorgen dat boeven, criminelen en maffiosi veilig achter de tralies blijven zitten. Prent dit gebouw bij een bezoek aan Volterra goed op je netvlies, foto’s maken is namelijk ten strengste verboden.

Piazza San Giovanni

Piazza san Giovanni, Volterra
s74 / Shutterstock.com

Piazza San Giovanni is na het Piazza dei Priori het tweede plein van Volterra. De achterzijde van de Cattedrale di Santa Maria Assunta mag dan weliswaar grenzen aan het Piazza dei Priori. De hoofdingang van de kathedraal ligt aan het Piazza San Giovanni. Verder vind je op dit plein ook de doopkapel, ook wel baptisterium genoemd. Dit is het baptisterium van San Giovanni.

Museo Guarnacci

Het Museo Guarnacci is één van de oudste musea van Europa. In 1761 schonk Mario Guarnacci zijn gigantische archeologische collectie aan de stad Volterra. Deze collectie had hij gedurende de 84 jaar dat hij leefde beetje bij beetje bij elkaar gespaard. Door middel van onderzoek en afgravingen zijn alle museumstukken verzameld en samen gebracht. Overigens bestaat een zeer groot gedeelte van de collectie uit urnen. Deze urnen zijn van verschillende materialen gemaakt zoals terracotta, albast en steen.

Wat te doen?

Naast het bekijken van alle bezienswaardigheden zijn er ook nog genoeg andere zaken die je in het stadje kunt doen. Hieronder vind je een aantal tips op het moment dat je gewoon lekker onbekommerd naar Volterra wilt.

 • Breng een bezoek aan het historische centrum
 • Maak een stadswandeling
 • Bezoek de markt
 • Neem een kijkje in één van de albast ateliers

Tips en praktische informatie

Parkeren

Parkeren in Volterra is net als in veel van de Toscaanse toeristische trekpleisters uitdagend, vooral in het hoogseizoen. Ook hier doe je er verstandig aan om op tijd te komen. Dit houdt in dat je het beste vroeg in de ochtend kan komen of aan het einde van de middag.

 • Porta Fiorentina, kleine betaalde parkeerplek
 • Viale F. Ferrucci, betaalde plekken aan de straat
 • Docciola, onder aan de heuvel, wees voorbereid op een wandeling naar het centrum
 • Gioconovo, betaalde plek; Viale Porretti aanhouden
 • Porta Marcoli
 • Piazza M. della Libertà, parkeerkelder
 • Piazzale, vlak naast de Coop supermakrt

Hotels, B&B’s en appartementen in Volterra

Als je binnen de stadsmuren wilt verblijven, dan zijn er voldoende hotels, B&B’s en appartementen in en rondom het historische centrum te vinden. Indien je in één van deze accommodaties overnacht, zijn de belangrijkste bezienswaardigheden te voet eenvoudig te bereiken.

Wat dit verder heel leuk maakt, is dat je helemaal op kan gaan in de sfeer van dit middeleeuwse plaatsje en je volop kan genieten van alle lokale delicatessen. In het centrum zijn veel delicatessenwinkels en enoteca’s te vinden. Hier vind je de lekkerste en beste lokale producten en wijnen. Kortom, een blijf is een gezellig hotel, een knusse B&B of in een appartementje geeft je volop de gelegenheid om de stad en haar bezienswaardigheden goed te leren kennen!

Campings, agriturismo’s & vakantiehuizen in de omgeving

Volterra ligt in een prachtige omgeving en kijkt uit over de Cecina vallei. Er zijn veel campings, agriturismo’s en vakantiehuizen te vinden in dit heerlijke gebied. Daardoor ben je in gelegenheid om je vakantie door te brengen in de serene rust die de omgeving heeft te bieden. Op dat vlak is Agriturismo San Giacomo een echte aanrader!

Daarnaast is Volterra en haar omgeving een fijn plek om te verblijven, doordat het dichtbij andere Toscaanse trekpleisters ligt zoals San Gimignano en Siena. Overigens ligt dit deel van Toscane slechts op een klein uurtje rijden van het strand, dus een dagje zonnen aan zee behoort ook tot de mogelijkheden.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Volterra op de kaart