Het plein van Cortona

Cortona

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Cortona ligt in het oosten van Toscane en bevindt zich in het Italiaanse binnenland vlak boven het Lago Trasimeno en bijna op de grens met Umbrië. Deze stad ligt in de provincie Arezzo en ligt hemelsbreed slechts op zo’n 30 kilometer van de gelijknamige hoofdstad. In het stadje zelf wonen iets meer dan 20.000 inwoners.

Als je naar Cortona toe rijdt, dan moet je eerst een lange kronkelende weg naar boven toe afleggen. Het stadje is namelijk gevestigd boven op een berg op 600 meter hoogte. De route er naar toe is fantastisch en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Ook in het centrum van de stad merk je de invloed van de ligging. Als je aan de buitenkant van het centrum parkeert, dan kun te voet verder via de smalle, stijle straatjes om het centrale plein te bereiken.

475 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Cortona en haar omgeving

Cortona is natuurlijk en bekenede Toscaanse plaats waar héél véél leuke accommodaties te vinden zijn. Aan de hand van het handige kaartje hieronder vind je dit zeer ruime aanbod. Kies voor een hotel, B&B of appartement als je echt in het stadje zelf wilt verblijven. Verblijf je liever aan de rand van de stad onderaan de berg, geniet dan van een verblijf in een leuk vakantiehuisje of een fijne agriturismo.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina over Cortona biedt een zo compleet mogelijk overzicht om informatie te vinden en inspiratie op te doen voor je vakantie, reis of bezoek aan deze middeleeuwse stad. De onderwerpen op deze pagina zijn:

Top reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Cortona is een van de Toscaanse highlights die je tijdens je vakantie niet mag missen. Je kunt ervoor kiezen om het stadje een dagje te bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. De beste aanbieders van hotels, agriturismo’s, vakantiehuizen en campings hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Toch op zoek naar een andere plek om te overnachten? Via het onderstaande kaartje kun je alle accommodaties in het stadje en haar directe omgeving vinden. Door op het kaartje te klikken, kun je de accommodaties gedetailleerd bekijken.

Wat te zien en doen in Cortona?

Wat te zien en doen in Cortona? Welke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen? Het middeleeuwse centrum van de stad is goed in tact gebleven en bevat een schat aan bezienswaardigheden. Wandelend door het historische centrum kun je je ogen uit kijken. In het onderstaande overzichtje vind je de belangrijkste hoogtepunten.

Overzicht met bezienswaardigheden

 • Palazzo Communale
 • Piazza Garibaldi
 • Palazzo Casali
 • De Santa Margherita kerk
 • De Santa Maria Nuova kerk
 • Lago Trasimeno, het grote meer op de grens met Umbrië
 • Villa Bramasole
 • Fortezza di Girifalco
 • De antiekmarkt

Palazzo Communale

Palazzo Communale, Cortona

Het Palazzo Communale, het stadhuis, is waarschijnlijk het meest bekende plaatje van de stad Cortona. Midden in het centrum op het Piazza della Republicca is dit goed in tact gebleven paleis te vinden. Gedurende het hele jaar is dit een goed bezochte plek en tijdens de zomer zie je toeristen onthaasten op de trappen met een verkoelend drankje of een ijsje.

Op de plek waar nu het Piazza della Republicca ligt, lag vroeger een oud Romeins forum. Op de ruïnes van dit forum is omstreeks de 12e eeuw het stadhuis van Cortona gebouwd. De bouw is in verschillende fases gegaan. In eerste instantie was er enkel een grote hal gebouwd. De klokkentoren is pas later bijgebouwd. Dit was namelijk in de 15e eeuw. In 1896 is het Palazzo Communale gerestaureerd onder supervisie van de architect Castellucci. Ook vandaag de dag wordt het oude stadhuis nog steeds gebruikt door de gemeente van Cortona.

Piazza Garibaldi

Uitzicht vanaf Piazza Garibaldi, Cortona

In tegelstelling tot het Piazza Communale ligt het Piazza Garibaldi helemaal aan de rand van Cortona. Midden op het plein staat een monument van de vader des vaderlandse, namelijk Giuseppe Garibaldi. Garibaldi heeft een grote rol gespeeld in de Italiaanse geschiedenis en daarom draagt dit plein zijn naam.

Aan de rand van van het Piazza Garbibaldi heb je een prachtig uitzicht over de Val di Chiana. Bij helder weer kun je het Lago di Trasimeno en soms zelfs de stad Perugia zien liggen. Op een hete dag kun je hier lekker op een bankje in de schaduw onder de bomen zitten en genieten van het adembenemende uitzicht.

Palazzo Casali

Palazzo Casali, Cortona

Het Palazzo Casali is gebouwd door de familie Casali. Deze familie regeerde in de 13e eeuw met strakke hand over Cortona. Tot aan het begin van de 15e is dit hun residentie geweest. Daarna hebben de Florentijnen zich gevestigd is dit paleis. Aan de buitenkant van het gebouw, aan de kant van Via Casali, zijn nog steeds de aangebrachte wapens zichtbaar.

Aan het begin van de 17e eeuw is er een flinke renovatie geweest. Weer een eeuw later besloot de toenmalig groothertog, Giangastone de’ Medici, de bovenste verdieping in te richten als Etruskisch museum. In de loop der jaren zijn ook de andere verdiepingen hier bij betrokken. Vandaag de dag is Palazzo Casali nog steeds een museum en staat beter bekend als het Museo dell’Accademia Etrusca.

De Santa Margherita kerk

De Santa Margherita kerk in Cortona

De Santa Margherita kerk is de belangrijkste kerk van Cortona. De kerk is net iets buiten de stadsgrenzen te vinden op de berg Egidio. Voordat de Santa Margherita hier werd gebouwd, stond hier eerst een andere kerk. Tijdens de oorlog met Arezzo is deze verloren gegaan. Op de plek van de oude kerk is toen een nieuwe kerk gebouwd. Margherita di Cortona speelde hier zelf destijds een grote rol bij.

Na haar overlijden in 1297 wilden de bewoners van Cortona graag een nieuwere grotere kerk om haar te eren. Deze nieuwe kerk werd ontworpen door Giovanni Pisano. Overblijfselen van Margherita zijn in 1330 in de nieuwe kerk ondergebracht. Door de eeuwen heen zijn er nog de nodige werkzaamheden uitgevoerd. Van de kerk van weleer zijn de klokkentoren en de ramen van de voorgevel het best bewaard gebleven.

De Santa Maria Nuova kerk

Santa Maria in Cortona

De Santa Maria Nuova kerk is iets buiten Cortona te vinden in de richting van Castiglion Fiorentino. Onderweg naar dit plaatsje kom je de kerk bovenop een van de vele heuvels tussen de bomen tegen. Hierdoor ontstaat een prachtig plaatje van dit historische gebouw in het Toscaanse landschap.

Net als de Madonna di San Biagio uit Montepulciano is ook de vorm van deze kerk een Grieks kruis. De bouw van Santa Maria Nuovo kerk is gestart halverwege de 16e eeuw in 1550. Pas 60 jaar later in 1610 is deze basiliek pas in gebruik genomen. Als je in Cortona en haar omgeving bent, dan is dit één van de bezienswaardigheden die niet op je lijstje mag ontbreken.

Lago Trasimeno

Lago Trasimeno, Cortona

Ondanks dat het Lago Trasimeno in de Italiaanse regio Umbrië ligt, is dit meer toch onlosmakelijk verbonden met Cortona en haar omgeving. Vanuit de stad zie je dit meer bij helder weer al liggen als je in de richting van Perugia kijkt. Na het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer is het Lago Trasimeno het vierde meer van Italië. De oppervlakte van het meer is bijna 130 vierkante meter en het meer ligt ruim 250 meter boven de zeespiegel.

Aangezien Cortona ver bij de zee vandaan ligt, is dit een heerlijk alternatief voor een dagje aan het strand. Aan het meer zijn verschillende stranden te vinden waar je lekker kunt ontspannen en een duik kunt nemen. Over de kwaliteit van het water hoef je je geen zorgen te maken. Het meer heeft zelfs verschillende prijzen ontvangen voor de waterkwaliteit.

Eventueel kun je er voor kiezen om het meer nog beter te verkennen. Rondom is een fietsroute van 71 kilometer aangelegd. Daarnaast is het ook mogelijk om de drie eilanden te bezoeken met de veerboot. Dit zijn de eilandjes Isola Maggiore, Isola Polvese en Isola Minore. Vanuit Cortona kun je vrij eenvoudig naar Tuoro sul Trasimeno rijden. Vanaf dit plaatsje kun je met de boot naar Isola Maggiore.

Villa Bramasole

Villa Bramasole, Cortona

Voor fans van de film ‘Under the Tuscan Sun’ is een bezoek aan Villa Bramasole natuurlijk een ‘moetje’. Voor wie geen idee heeft wat Villa Bramasole zou bijzonder maakt. Dit is de woning van de schrijfster van deze film, Frances Mayes. Naar het schijnt verblijft zij hier delen van het jaar. Overigens is dit niet de villa die ook in de film wordt gebruikt, dit is Villa Laura. En verder moet je je er ook niet over verbazen dat je niet de enige bent die Villa Bramasole een bezoekje wilt brengen. Soms is het hier best wel druk…

Dan nog een praktische tip! Als je van plan bent om hier naar toe te gaan, dan is dit perfect te combineren met een bezoekje aan de Santa Margherita kerk. Deze ligt namelijk nagenoeg op de route en is op een steenworp afstand te vinden.

Fortezza di Girifalco

Vanuit de wachttoren in Fortezza di Girifalco heb je prachtige uitzichten over Cortona en de Val di Chiana vallei 

Het Fortezza di Girifalco staat ook bekend onder de naam Fortezza Medicea. Wat dit fort gemeen heeft met andere bezienswaardigheden in Cortona, is dat dit ook net buiten de stadsmuren ligt. Bovenop de berg kijkt je vanuit het fort uit op de stad en haar omgeving.

Waarschijnlijk stamt het Fortezza di Girifalco nog uit de tijd van de Etrusken. Echter stamt de eerste documentatie over de aanwezigheid van dit imposante gebouw uit de 13e eeuw. Meerdere plunderingen volgden door de jaren heen en uiteindelijk werd het verkocht aan de Florentijnen. Niemand minder dan de groothertog van Toscane, Cosimo I de’ Medici, heft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat het fort is gerestaureerd. Sindsdien is er niet veel meer veranderd. Vanzelfsprekend is er nog wel onderhoud geweest, maar er zijn verder geen ingrijpende veranderingen meer doorgevoerd.

De antiekmarkt

Wat lang niet iedereen weet, is dat Cortona beschikt over een maandelijks terugkerende antiekmarkt. Iedere eerste zondag van de maand is deze antiek markt en gaat altijd samen met de zaterdag ervoor. Bovendien wordt deze beschouwd als één van de beste in de regio Toscane. In totaal zijn er meer dan 500 aanbieders van antiek. En daarnaast komen er gemiddeld zo’n 30.000 bezoekers op af.

Vaak zijn markten geconcentreerd op een centrale plek in de stad. Voor deze bijzonder markt gelden bijzondere regels. De antiekmarkt is namelijk verspreid over het Piazza San Francesco, Piazza Grande and the Logge del Vasari. Daarnaast vind je stalletjes en kraampjes in de vele smalle straatjes van de stad. Wie weet, vind je hier wel dat ene collectors item, waar je naar op zoek bent!

Tips en praktische informatie

Doordat Cortona een relatief klein stadscentrum heeft, maar het wel een van de grootste toeristische trekpleisters in het oosten van Toscane is, puilen de restaurants in de stad in het hoogseizoen altijd uit. Wil je er zeker van dat je toch een plekje kunt bemachtigen, dan kun je twee dingen doen. De eerste optie is om gewoon heel vroeg te komen, dus echt tussen 1900-1930 uur. Als je toch liever wat later op de avond wilt eten, dan ontkom je er niet aan om te reserveren. Doe je dit niet, dan is de kans op teleurstelling groot.

Een van de vele restaurants in de smalle straatjes van Cortona

Parkeren in Cortona

Voor Cortona geldt hetzelfde als voor plekken zoals Siena en San Gimignano. Het is er doorgaans erg druk en het vinden van een parkeerplek kan daarom soms erg lastig zijn. Vooral in de maanden juli en augustus is het daarom aan te raden om de stad op tijd te bezoeken.

Hieronder vind je vijf parkeergelegenheden die handig zijn voor een bezoek aan de stad. Bij La Moreta, Santa Maria Nuova en Fortezza is nabij ook een openbaar toilet beschikbaar. Altijd handig natuurlijk voorafgaand aan een wandeling of voordat je weer vertrekt.

 • Santo Spirito
 • Piazza Mercato
 • La Moreta
 • Santa Maria Nuova
 • Fortezza

B&B’s, hotels & appartementen in Cortona

In Cortona vind je een aantal leuke hotels, B&B’s en appartementen waar je prima kunt overnachten om de stad beter te leren kennen. Twee tot drie overnachting volstaat om het centrum goed te kunnen bekijken. Wat een verblijf in het stadje echt prettig maakt, is dat je het centrum echt goed kunt leren kennen. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand en goed bereikbaar. De belangrijkste aanbieders van hotels, appartementen en bed & breakfasts voor het boeken van je reis staan in het onderstaande overzicht.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de omgeving van Cortona te verblijven. Er is namelijk voldoende aanbod op het gebied van campings, vakantiehuizen en vakantieboerderijen. Vanaf je vakantieverblijf kun je de omgeving goed leren kennen. Een uitstapje naar Arezzo of Perugia kun je hiervandaan eenvoudig maken. Eventueel kun je ook overwegen om iets langer te rijden om andere Toscaanse hotspots aan te doen. Hieronder vind je eerste een overzicht met aanbieders van vakantiehuizen en agriturismo’s in deze omgeving. Daaronder vind je het overzicht met aanbieders van vakantieparken en campings.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Cortona op de kaart