De skyline van San Gimignano

San Gimignano

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

San Gimignano is één van de bekendste en mooiste stadjes van Toscane. De middeleeuwse skyline waar de stad zo om bekend staat, is al vanaf vele kilometers te zien. De 14 torens domineren het stadsbeeld en zodra je binnen de stadsmuren van het centrum bent, waan je je direct in lang vervlogen tijden. De kleine straatjes richting het centrum zijn de opmaat voor de mooie pleinen, het putje en het lekkerste ijs van Italië.

San Gimignano ligt in de provincie Siena en de afstand tot de gelijknamige hoofdstad bedraagt een kleine 50 kilometer. De reistijd naar Siena moet je overigens niet onderschatten, want het zijn vooral 60 en 80 kilometerwegen die je onderweg treft. Op de kaart van Italië kaart vind je het stadje iets ten zuidwesten van Florence en iets ten noordwesten van Siena. In totaal wonen er zo’n 7.000 tot 8.000 mensen welke zich vooral bezig houden met het zomerse toerisme en de lokale wijnproductie.

243 hotels, B&B’s en andere accommodaties in San Gimignano

Het enorme aanbod aan accommodaties is natuurlijk niets voor niets. San Gimignano en haar omgeving zijn beide werkelijk adembenemend. In het centrum van het stadje vind je leuke hotels, knusse B&B’s en appartementen. Deze vormen een perfecte uitvalsbasis om het centrum te voet te verkennen. In de nabije omgeving vind je nog veel meer mooie hotels, leuke agriturismo’s vakantiehuizen en vakantievilla. Hierdoor is er voor ieder wat wils. Met behulp van het onderstaande kaartje vind je ongetwijfeld de perfecte uitvalsbasis voor je vakantie. Klik op de blauwe icoontjes om verschillende locaties in meer detail te ontdekken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina over San Gimignano voorziet in zo veel mogelijk informatie en inspiratie voor het plannen en het boeken van je vakantie of reis in deze omgeving. Dit zijn de onderwerpen waar je op deze pagina informatie over kunt vinden:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Wie wil er nou niet wakker worden met uitzicht op de middeleeuwse torens van het stadje..? De vraag stellen, is deze beantwoorden. Voor het perfecte verblijf tijdens je vakantie heeft ToscaneGuru.nl de beste aanbieders voor je geselecteerd en in een handig overzicht gezet. Hiermee vind je gegarandeerd de perfecte accommodatie om te overnachten.

Wat te doen en te zien in San Gimignano?

Wat te zien en te doen in San Gimignano? Dit is natuurlijk een terechte vraag. Wanneer je van plan bent om je vakantie door te brengen in de stad en haar omgeving dan is er voldoende te zien en te doen. In het stadje zelf zijn zoveel bezienswaardigheden dat het verstandig is om van tevoren te noteren wat je allemaal wilt doen. Hieronder vind je een overzicht met tips en bezienswaardigheden niet mogen ontbreken tijdens je verblijf of bezoek.

Bezienswaardigheden in San Gimignano

 • De torens van San Gimignano
 • Piazza della Cisterna, het bekende centrale plein met de put
 • Piazza Duomo, het plein met de Dom of kathedraal
 • La Collegiata
 • De Sant’Agostino kerk
 • Palazzo Communale
 • IJssalon Sergio Dondoli
 • De markten van San Gimignano
 • Een wijnproeverij van die heerlijke Vernaccia wijn
 • Wine & dine

De torens van San Gimignano

De torens van San Gimignano

San Gimignano staat natuurlijk maar om één ding echt bekend. Dat zijn natuurlijk de middeleeuwse torens die al van veraf te zien zijn. Of je nou in Tavernelle in Val di Pesa bent, of in Colle di Val d’Elsa, de historische skyline van de stad is bij goed weer duidelijk zichtbaar. San Gimignano is vrijwel de enige Italiaanse plaats waarin dit karakteristieke beeld overeind is gebleven. In totaal waren er ooit 72 torens. Hiervan zijn er nog slechts 14 over gebleven. In vergelijking met andere steden zoals Florence en Siena is dit aantal hoog. Hieronder alle namen van de torens.

 • Campanile della Collegiata
 • Torri degli Ardinghelli
 • Torre dei Becci
 • Torre Campatelli
 • Torre Chigi
 • Torre dei Cugnanesi
 • Torre del Diavolo
 • Torre Ficherelli
 • Torre Grossa
 • Torre di Palazzo Pellari
 • Casa-torre Pesciolini
 • Torre Pettini
 • Torre Rognosa
 • Torri dei Salvucci

In de 14e eeuw lieten veel rijke families een toren bouwen om te kunnen pronken met hun rijkdom en welvaart. Het laten bouwen van een dergelijke toren was namelijk alleen besteed aan de bovenkant van de maatschappij. De muren zijn bewust dik gebouwd, namelijk 2 meter. Hierdoor was de temperatuur in de zomer lekker koel en bleef de warmte tijdens de winter gewoon binnen.

Na enkele eeuwen torens bouwen, kwam er een verandering in het uitgaven patroon van de rijken uit de regio. Het bouwen van torens raakte ‘uit’ en het bouwen van paleizen werd ‘in’. Hierdoor kwam een einde aan dit tijdperk en na verloop van tijd verdwenen de torens geleidelijk uit het beeld van de stad om diverse redenen. Ook al staat het grootste gedeelte van deze torens niet meer overeind, in veel gebouwen zijn de contouren hiervan nog aanwezig.

Piazza della Cisterna

Piazza della Cisterna, San Gimignano

Het Piazza della Cisterna is het centrale plein van het historische centrum van de stad. Op dit prachtige middeleeuwse plein komt alle historie van de stad tezamen. Vanaf deze plek heb je goed zicht op de fameuze torens. Verder bevindt zich op het plein de bekende put van San Gimignano. Tijdens de warme zomermaanden is deze put een perfecte plek om even lekker te zitten en te genieten van onvervalste gelato, goed Italiaans voor ijsje.

Het beeld van het plein bestaat al vele eeuwen. In de middeleeuwen zijn de gebouwen rondom het plein grotendeels tot stand gekomen. Dit is geleidelijk gegaan. Wanneer je goed naar de gebouwen kijkt, dan valt het op dat de bouwstijl varieert. De Romaanse en Gotische stijl zijn beide aanwezig. De put is er uiteindelijk halverwege de 14e eeuw bijgekomen. Destijds was dit de primaire bron van water voor het stadje.

Piazza Duomo

Piazza Duomo in San Gimignano

Naast het Piazza della Cisterna is het Piazza Duomo het andere belangrijke plein van de stad. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit plein dus het plein voor de Dom van San Gimignano is te vinden. Eenmaal op het plein aangekomen, dan waan je je echt weer in de middeleeuwen. De historie die je op dit plein aantreft, geven je echt het gevoel alsof je terug bent in lang vervlogen tijden.

Het plein bevindt zich ten noorden van het Piazza della Cisterna. Via één van de vele smalle straatjes wandel je hier naar toe. Aan het plein ligt de kerk, La Collegiata. Verder vind je hier het Palazzo Communale en het Palazzo Podesta. Dit laatste paleis is het huis van de burgemeester. Er zijn burgemeesters die het minder hebben getroffen.

La Collegiata

La Collegiata, San Gimignano

Aan het Piazza Duomo ligt La Collegiata, de kathedraal van San Gimignano. Deze kleine basiliek staat ook wel bekend als Santa Maria Assunta. La Collegiata staat vooral bekend om haar vele fresco’s die zijn aangebracht. Vele grootheden van weleer hebben een bijdrage geleverd aan het huidige interieur van de kerk.

In de 10e eeuw stond op het Piazza Duomo de eerst kerk. Net als veel andere kerken in Toscane is deze kerk vrij snel vervangen door een nieuwe kerk. De huidige kerk die door het leven gaat als La Collegiata bestaat sinds halverwege de 12e eeuw. De vele fresco’s die de kerk rijk is, zijn aangebracht in de eeuwen daarna. In de 13e, 14e en 15e is dit voornamelijk geweest. Spijtig genoeg is de kerk tijdens de 2e wereldoorlog beschadigd. Deze beschadigingen zijn gelukkig weer verholpen, maar het is en blijft zonde dat dit is gebeurd.

De Sant’Agostino kerk

Sant Agostino, San Gimignano
Jorisvo / Shutterstock.com

Na La Collegiata is de Sant‘Agostino kerk de tweede grootste kerk van San Gimignano. In de 13e eeuw is deze kerk gebouwd waarvan een groot deel van de oorspronkelijke staat nog steeds in tact is. Net als veel andere gebouwen uit deze tijd bevat de Sant’Agostino kerk veel Gotische en Romaanse invloeden. Uiteraard zijn ook bij deze kerk volop fresco’s te bewonderen die allemaal een eigen verhaal vertellen.

Palazzo Communale

Palazzo communale in San Gimignano

Het Palazzo Communale is het stadhuis van San Gimiganon en staat ook bekend als Palazzo del Popolo. Het stadhuis is al vanaf de 13e in gebruik door de lokale autoriteiten. Bij de bouw in deze periode is gebruik gemaakt van bestaande ruïnes van een eerder in gebouw. Later in de 14e eeuw is het palazzo voorzien van de voorgevel, façade, en de ramen met de bogen. Tegenwoordig zitten de overheidskantoren op de begane grond en op de bovenste verdiepingen is een museum te vinden, het Sala del Consiglio.

IJssalon Sergio Dondoli

Sergio Dondoli, San Gimignano
Pql89 / Shutterstock.com

Op het Piazza della Cisterna schijnt het beste ijs ter wereld verkrijgbaar te zijn. Deze gelateria, ijssalon, is sowieso de beste van San Gimignano, waarschijnlijk de beste van Toscane, misschien de beste van Italië en wellicht zelfs van heel de wereld. Het ijs van deze salon is enkele jaren geleden in ieder geval uitgeroepen tot ‘Gelato World Champion’. Als je een keertje in het stadje bent, dan is een bezoekje aan de wereldkampioen verplichte kost.

De markten van San Gimignano

Markt, San Gimignano
Fortgens Photography / Shutterstock.com

Iedere donderdag is het markt in San Gimignano. En het goede nieuws is dat er niet één marktplein is, maar er zijn in totaal zelfs drie. Wekelijks is er markt op de drie belangrijkste pleinen van de stad, namelijk het Piazza della Cisterna, Piazza Duomo en Piazza delle Erbe. Op het Piazza delle Erbe is op zaterdag ook nog een groente- en fruitmarkt.

Wat een bezoek aan de markt extra leuk maakt, is dat je gegarandeerd de beste lokale producten kunt kopen. Dit varieert van groente tot fruit en van kaas tot vlees. Een bijkomend voordeel is dat de prijzen op de markt een stuk lager zijn dan in andere winkels. En… hoe leuk is het om een bezoekje te brengen naar een echte Toscaanse markt en dit te beleven op Italiaanse wijze!

Vernaccia wijn proeven

Vernaccia, San Gimignano
Redmason / Shutterstock.com

In de omgeving van San Gimignano wordt de meest heerlijke witte wijn gemaakt die er bestaat. Deze wijn luistert naar de naam Vernaccia di San Gimignano. Toscane staat natuurlijk vooral bekend om de klassieke rode wijnen zoals de Chianti Classico, de Rosso di Montalcino en natuurlijk de Brunello di Montalcino. Maar deze witte wijn gemaakt van de Vernaccia druif maar er zeker zijn.

Bij een bezoek aan de regio is het voor wijnliefhebbers daarom extra leuk om naar een proeverij te gaan. In de omgeving zijn een aantal fattoria’s uitermate geschikt om te bezoeken. Dit zijn La Lastra, Arrigoni 1913, San Donato, La Torre Fattoria, Fattoria di Fugnano en Fattoria Poggio Aloro. En mocht je na het proeven van de wijn helemaal de smaak te pakken hebben, dan kun je ook altijd nog een bezoek brengen aan het Vernaccia museum. Dit museum heet Vernaccia di San Gimignano Wine Experience La Rocca.

Wine & dine in centro storico

Wine dine centrum in San Gimignano

Ongeacht waar je voor kiest, de kans is groot dat je je enorm snel zult thuis voelen in San Gimignano. Als de stad je eenmaal heeft gegrepen, dan laat deze je niet meer los. Wanneer je in het centrum van de stad overnacht, ben je op loopafstand van alle bekende hotspots. Daarnaast zijn er veel leuke restaurantjes waar je eenvoudig naar toe kunt wandelen om te genieten lokale delicatessen. Uiteraard mag een glaasje Vernaccia di San Gimignano niet ontbreken tijdens een Toscaans diner. Vernaccia is de lokale witte druif die op de wijngaarden in de omgeving wordt geproduceerd.

Tips

Parkeren in San Gimignano

Parkeren in San Gimignano kan op zijn zachtst gezegd best uitdagend zijn. Tijdens de zomermaanden zijn er op sommige momenten meer toeristen in de stad te vinden dan inwoners zelf. Het aanbod parkeerplaatsen is groot, maar toch kan het nog verdraaid lastig zijn om een plekje te veroveren.

Als je vanuit de omgeving San Gimignano in rijdt, dan wordt via de bewegwijzering kenbaar gemaakt waar je het beste kunt parkeren. Er zijn een aantal grote parkeerplaatsen net buiten de muren van de stad die worden aangeduid met P1, tot en met P4. Dit zijn betaalde en bewaakte parkeerplekken waar vandaan je te voet verder het centrum kunt verkennen. Vanaf P1 gaat overigens ook een pendelbus richting de stad.

B&B, hotels en appartementen in San Gimignano

San Gimignano en haar omgeving zijn de ideale uitvalsbasis van je vakantie in Toscane. Het sprookjesachtige landschap, het lekkere eten en de Italiaanse gastvrijheid zorgen ervoor dat jij nooit meer naar huis wilt. In de omgeving zijn veel verschillende mogelijkheden om te verblijven. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in een gezellige B&B in het centrum of een knus hotel. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden om een appartement te huren.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Verblijf je liever op een rustigere plek, kies dan voor een landelijk gelegen camping of een van de vele vakantiehuizen en agriturismo’s. In de omgeving rondom het historische stadje zijn veel prachtige plekken om te verblijven. Als je geluk hebt, kijk je uit over de wijngaarden of de beroemde skyline. Hieronder vind je onze geselecteerde reisorganisaties voor het boeken van je vakantie. Het eerste overzicht bevat vakantiehuizen en agriturismo’s en het tweede alle campings en vakantieparken.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

San Gimignano op de kaart