Florence

Florence

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Florence is de hoofdstad van Toscane en wordt in het Italiaans Firenze genoemd. Deze stad ligt in het noorden van de regio en heeft ongeveer 400.000 inwoners. Dit aantal neemt gedurende de zomermaanden flink toe, want Florence is één van de grote trekpleisters van het Italiaanse schiereiland.

De Toscaanse hoofdstad is een perfecte bestemming voor een leuke stedentrip, een weekendje weg of als uitvalsbasis om tijdens je vakantie of reis de omgeving te verkennen. Doordat het vanaf april tot en met oktober doorgaans warmer dan 20 graden is, kun je hier een groot deel van het jaar genieten van heerlijk weer. Maar ook in de winter is het geen straf om hier naar toe te gaan. De sfeer in de stad is erg gezellig en de kastanjes die op straat worden gepoft zijn een echte aanrader!

3.007 hotels, B&B’s en andere accommodaties

In het centrum van de stad vind je talloze hotels en B&B’s, maar daarnaast kun je er ook voor kiezen om een appartement of zelfs een vakantiehuis te boeken. Met behulp van het onderstaande kaartje heb je in één keer zicht op alle accommodaties in Florence en haar omgeving. Bovendien kun je eenvoudig zien wat de prijzen per nacht zijn. Mocht je er trouwens de voorkeur aan geven om buiten de stad te verblijven, kies dan voor een leuke agriturismo, logeren bij een echte Italiaanse boer.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Florence vind je informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar Florence en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn:

B&B’s, hotels & appartementen in Florence

In Florence zijn ontzettend veel gelegenheden waar je kunt overnachten tijdens je verblijf in de stad. In en rondom het historische centrum zijn talloze bed and breakfasts, hotels en appartementen. Deze accommodaties bieden je het comfort en gemak om de stad te voet te verkennen. Wat dit verder erg handig maakt, is dat je ook dichtbij alle leuke barretjes en restaurantjes bent. De onderstaande aanbieders hebben we voor je geselecteerd en bieden het meest complete overzicht met B&B’s, hotels en appartementen voor het boeken van je verblijf.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

De omgeving van Florence is in één woord fantastisch! Alles wat je je bij Toscane kunt voorstellen vind je hier. Voor je verblijf in de omgeving kun je het beste terecht in een vakantiehuis, in een agriturismo of op een leuke camping. Vanaf dit verblijf kun je eenvoudig één of meerdere keren naar Florence. Verder is dit een perfecte uitvalsbasis om de Chianti streek te verkennen. In het eerste overzicht vind je alle aanbieders van vakantiehuizen en agriturismo’s. In het tweede overzicht vind je alle campings en vakantieparken.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Wat te zien en te doen in Florence?

Wat is er allemaal te zien en te doen in Florence? Firenze biedt een enorme diversiteit aan mogelijkheden om te ondernemen. De stad zelf herbergt een schat aan cultuur en was vroeger de bakermat van de renaissance. Hierdoor is Florence een van de bekendste cultuursteden van Europa en bevat talloze bezienswaardigheden die stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn. Daarnaast zijn er ontzettend veel goede restaurants, leuke wijnbarretjes, maar ook enorm veel modewinkels waar de liefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Bezienswaardigheden in Florence

Hieronder een overzichtje van de plekken en bezienswaardigheden die je sowieso niet mag missen tijdens je stedentrip of vakantie.

  • Centro storico – het historische centrum van de stad
  • De Ponte Vecchio, de bekende brug
  • Il Duomo di Firenze, De Dom oftewel de kathedraal
  • De rivier de Arno
  • Baptisterium San Giovanni, de eeuwenoude doopkapel
  • Palazzo Vecchio, het Oude Paleis
  • Palazzo Pitti
  • Piazza della Signoria
  • Museo Uffizi
  • Giardino dei Semplici, de botanische tuin

Het historische centrum van de stad

Centro Storico

Als je wel eens in Italië bent geweest, dan weet je wellicht dat de historische centra van de steden worden aangeduid met de woorden ‘centro storico’. Wanneer je van plan bent Firenze met de auto te bezoeken, dan kun je gerust de bordjes met deze benaming volgen om in het centrum uit te komen.

Een bezoekje aan Florence gaat vanzelfsprekend ook gepaard met een lekkere wandeling door het centrum van de stad. Afhankelijk van waar je parkeert, kom je alle hotspots vanzelf één voor één tegen. Wandelend door het centrum dan waan je je bijna als in een openluchtmuseum. Vanaf het moment dat je in de stad bent, dan maakt het eigenlijk niet uit welke route je kiest. Iedere keer dat je de bocht omgaat, verschijnt er weer iets nieuws waardoor je de stad en haar historie nog een beetje beter leert kennen.

De brug van Florence – Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is de bekende middeleeuwse brug over de rivier de Arno. Deze brug staat natuurlijk bekend om de winkeltjes die erop zijn gevestigd. In veel van deze winkeltjes zijn vooral juwelen te koop. Wat deze bekende brug verder bijzonder en bovendien erg populair maakt, is de Corodoio Vasariano. Dit is een gang en/of passage die zich boven de ‘reguliere’ brug bevindt. De rijke familie de’ Medici gebruikte deze extra gang om zich van het Palazzo Vecchio naar het Palazzo Pitti te begeven zonder hierbij contact te hoeven maken met het normale volk.

Il Duomo di Firenze

Il Duomo, de bekende kathedraal van Florence

Il Duomo di Firenze is de bekende Dom van Florence. De officiële naam luidt trouwens Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Qua grootte is de kathedraal de derde van Europa waardoor dit met recht één van de belangrijkste bezienswaardigheden is van de stad. Jaarlijks trekt deze kathedraal duizenden en duizenden bezoekers die allemaal een foto willen maken of binnen een kijkje willen nemen.

In de 13e eeuw is een start gemaakt met de bouw van de kathedraal, namelijk in 1296. Destijds had het stadsbestuur besloten dat er een enorme dom moest worden gebouwd op de plek van de Santa Reparata, de oude kathedraal. De Florentijnen waren toen al een eerzuchtige volkje. De nieuwe kathedraal moest die van Siena en Pisa ruimschoots overtreffen en dat is gelukt! Pas 200 jaar later in 1472 is de bouw uiteindelijk afgerond.

Tegenwoordig is Il Duomo een verplicht onderdeel van een bezoek aan de stad. Het is mogelijk om de kathedraal van binnen te bekijken. In het gebouw zijn bijzonder veel fresco’s te bekijken. Verder is het bijzonder leuk om de koepel te bekijken. Houd er hierbij wel rekening mee dat je 463 traptreden moet afleggen. Buona fortuna!

De rivier de Arno

Rivier Arno

De Arno is de bekende rivier die dwarsdoor Florence heen stroomt. De rivier ontspringt op de Apennijnse berg de Monte Falterone en mondt uiteindelijke uit bij het plaatsje Marina di Pisa. De totale lengte van de rivier de Arno bedraagt 241 kilometer.

In Florence neemt de Arno een prominente plek in, doordat deze de stad in twee delen scheidt. In en rondom het historische centrum kun je de rivier oversteken via verschillende bruggen. De Ponte Vecchio is hiervan veruit de bekendste, maar daarnaast heb je ook nog de Ponte Amerigo Vespucci, Ponte alla Carraia, Ponte Santa Trinita en de Ponte alle Grazie.

In het verleden heeft de Arno vaak voor problemen gezorgd. De doorgaans zo rustig ogende rivier is vaak overstroomd. De laatste keer was dit in 1966. Hierbij zijn niet alleen kunstschatten verloren gegaan, maar dit heeft ook het leven gekost van 4o inwoners van Florence.

Baptisterium San Giovanni

Baptisterium San Giovanni

Nabij de kathedraal is ook het Baptisterium San Giovanni, de doopkapel. Het Baptisterium bestaat als sinds de 12e eeuw, namelijk 1128. De bouw heeft weliswaar niet zo lang geduurd als die van de kathedraal, maar in totaal toch nog bijna 70 jaar geduurd. Wat dit gebouw extra bijzonder maakt, zijn de drie bronzen deuren. Alle deuren zijn voorzien van verhalen en gebeurtenissen die het baptisterium extra interessant maken om een keer te bezoeken. Naast de buitenkant is ook de binnenkant meer dan de moeite waard om te bekijken met al haar mozaïeken.

Pallazo Vecchio

Palazzo Vecchio

Een andere bekende bezienswaardigheid is het Palazzo Vecchio, oftewel het Oude Paleis. Deze naam dankt het aan het feit dat De’ Medici familie hier eerst resideerde en later naar het Palazzo Pitti verhuisde. Dit karakteristieke gebouw vind je aan het Piazza della Signoria en staat daarom ook wel bekend als Palazzo della Signoria. In lang vervlogen tijden fungeerde het paleis als overheidsgebouw. Eerst regeerde het republikeinse stadsbestuur hier en later namen De’ Medici’s de macht over en gebruikten dit als residentie.

Tegenwoordig is het Palazzo Vecchio een museum. Dit bied je de mogelijkheid om de vertrekken die destijds door De’ Medici’s zijn gebruikt te bezichtigen. Tijdens een bezoek of Florence moet je het Piazza della Signoria zeker bewonderen. En mocht je in de gelegenheid zijn en nog niet voldoende musea hebben bekeken, dan is dit wel een echte aanrader!

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti ligt aan de ‘andere’ van de rivier de Arno. Waar je de kathedraal, het Palazzo Vecchio en het Uffizi museum ten noorden van de Arno vind, ligt het Palazzo Pitti aan de zuidkant. De naam van dit paleis is afkomstig van Lucca Pitti, de oorspronkelijke opdrachtgever van de bouw. Deze bankier stelde als speciale eis dat de ramen hoger moesten zijn dan de entree van het paleis van de gehate familie De’ Medici. Later kochten De’ Medici’s dit paleis over om veilig te zijn voor de opstandelingen in de stad.

Wat dit gebouw extra bijzonder maakt is dat Cosimo I de’ Medici een constructie had laten maken waarmee dit werd verbonden aan het Palazzo Vecchio. Deze doorgang wordt de Corridoio Vasariano genoemd en diende er toe om De’ Medici’s rustig van de ene kan naar de andere kant van de rivier te laten wandelen.

Momenteel is het Palazzo Pitti het grootste museum van Florence. Hier is alle pracht en praal te zien van de Renaissance. De collecties zijn uiterst divers en geven een doorkijkje hoe de rich & famous van weleer leefde. Bij een bezoek aan het museum moet je eigenlijk ook een kijkje nemen in de Bobolituin welke is verbonden aan het paleis.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

Het Piazza della Signoria is een van de bekendste en belangrijkste pleinen van Florence. Aan en op dit plein vind je bekende bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, als je naar de stad van de Renaissance gaat. Het Palazzo Vecchio en Uffizi museum zijn verplichte kost tijdens een dagje of verblijf in Florence. Op het plein zelf zie je verder de Neptunusfontein en het standbeeld van Cosimo I de’ Medici. Verder moet je niet vergeten stil te staand bij de Loggia dei Lanzi. Onder de bogen zijn een aantal bekende beeldhouwwerken te bewonderen.

Het Uffizi museum

Galleria degli Uffizi

Het bekendste museum van Florence en één van de bekendste musea ter wereld is het beroemde Uffizi museum. De naam is te danken aan het feit dat dit gebouw in de 16e eeuw oorspronkelijk was bedoeld als kantoorpanden voor de overheid. Destijds zijn de gebouwen in opdracht van de zoon van Cosimo I de’ Medici ontwikkeld.

Vandaag de dag is het Uffizi museum goed voor een enorme kunstcollectie waarvan een groot dit nog afkomstig is uit de tijd van de Renaissance. De collectie bestaat uit schilderwerken en beeldhouwwerken van bekende artiesten zoals Michelangelo, Leonardo da Vinci en Donatello. Maar er is ook een zelfportret te vinden van onze ‘eigen’ Rembrandt van Rijn.

Giardino dei Semplici – de botanische tuin

Tussen al die beroemde pleinen, paleizen en andere architectuur misstaat de Giardino dei Semplici zeker niet. Al was het alleen al voor de variatie. Toch heeft de botanische tuin iets gemeen met een deel van alle bovenstaande bezienswaardigheden. Giardino dei Semplici is namelijk een initiatief van Cosimo I de’ Medici wat stamt uit 1545.

In eerste instantie waren er veel geneeskrachtige planten te vinden in de botanische tuin. Na een paar eeuwen is dit omgezet in experimentele landbouw. Vandaag de dag is de tuin omgeven door muren en voorzien van wandelpaden. De tuin is gelegen en aan de Via Micheli en toegankelijk voor publiek. Vanuit het centrum is de Giardino dei Semplici te voet goed bereikbaar.

Tips & praktische informatie

Parkeren

Net als bij veel grote Europese steden kan het lastig zijn om te parkeren in het centrum van de stad. Italianen staan natuurlijk bekend als echt wegpiraten en naarmate de steden groter worden, wordt het verkeer drukker en het rijgedrag over het algemeen minder. Het is dus handig om een goede parkeerplek te vinden voor je bezoekje aan de Toscaanse hoofdstad.

Het Piazzale Michelangelo is een prima alternatief voor iedereen die niet helemaal het drukke centrum van de stad in wil rijden. Het grote voordeel is bovendien dat de plekken op dit plein gratis zijn. Als je hier eenmaal je plekje hebt gevonden, kun je via de trappen zo afdalen richting het historische centrum. Deze wandeling duurt zo’n 20 minuten, maar dan heb je wel een gratis parkeerplek en bovendien een hele mooie plek om foto’s van de stad te maken, want het uitzicht is prachtig!

Verder zijn er nog een aantal andere parkeerplekken waar je prima terecht kunt. Fortezza Fiera en Stazione Binario 16 zijn hier voorbeelden van. Fortezza Fiera is een parkeerkelder en hier vlak naast bevindt zich Stazione Binario 16. Daarnaast heb je onder ander nog Porta al Prato en Santa Maria Novella. Als je bij Porta al Prato parkeert, dan loop je eenvoudig het centrum in langs de Arno. De parkeergelegenheid Santa Maria Novella bevindt zich midden in het centrum onder het centrale station.

Vervoer vanaf het vliegveld

Als je met het vliegtuig naar Florence gaat, dan zijn er meerdere manieren om naar de stad te gaan. Op het vliegveld Amerigo Vespucci kun je ervoor kiezen om een auto te huren, maar je kunt ook een taxi nemen of met de bus naar de stad. De afstand van het vliegveld naar hartje centrum is ongeveer 8-9 kilometer.

Florence op de kaart

Naast Florence zijn er in Toscane nog veel meer mooie steden en bijzondere plaatsen. Alle steden en plaatsen hebben voor je samengevat in een handig overzicht.