Strand van Viareggio

Viareggio

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Viareggio is een bekende badplaats aan de Toscaanse kust. Op de kaart van Italië vind je Viareggio in het noordwesten van Toscane iets ten noorden van Pisa. Het stadje maakt onderdeel uit van de provincie Lucca en heeft in totaal ruim 60.000 inwoners.

Viareggio is een heerlijke bestemming voor iedereen die wil genieten van een welverdiende strandvakantie. Het strand is gelegen aan de Ligurische zee en staat bekend om haar brede zandstranden. Een deel hiervan ligt zelfs direct aan de bekende boulevard van de stad, La Passeggiata. Tijdens je vakantie kun je ervoor kiezen om hier heerlijk een dagje te zonnen. Dit maakt Viareggio één van de beste bestemmingen van Toscane!

211 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Viareggio

In het super toeristische Viareggio vind je onwijs veel hotels, B&B’s en appartementen die een ideale uitvalsbasis zijn om dagen op de prachtige stranden te vertoeven. Veel van deze accommodaties hebben ook contacten met de ‘lido’s’ aan het strand, dit zijn de betaalde stranden. Dit is super praktisch, want in het hoogseizoen zijn deze vaak volgeboekt. Via een hotel of andere accommodatie is het doorgans net iets eenvoudiger om er tussen te komen.

Daarnaast vind je in de directe omgeving van deze Toscaanse badplaats nog veel meer plekken om de vakantie door te brengen. Het aanbod varieert van leuke hotels tot gezellige agriturismo’s en ook vakantiehuizen en -villa’s zijn er in overvloed. Met behulp van het kaartje hieronder heb je in één keer zicht op het volledige aanbod. Klik op één van de blauwe icoontjes om per accommodatie alle foto’s en informatie te bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Viareggio vind je informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar dit deel van de Toscaanse kust zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen die je op deze pagina vind, zijn:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Verblijven aan de langgerekte Toscaanse kust is heerlijk. En Viareggio is bij uitstek de plaats om te vertoeven. In de stad zijn veel leuke hotels en in de directe omgeving vind je mooie campings, vakantiehuizen om in te ontspannen en knusse agriturismo’s. Om tot de beste keuze te komen, heeft ToscaneGuru.nl de beste aanbieders per type accommodatie voor je in een handig overzicht gezet.

Stranden in en nabij Viareggio

Viareggio staat natuurlijk vooral bekend als een bestemming waar je heerlijk naar het strand kunt. Eigenlijk is Viareggio één en al strand. Dus de ideale bestemming voor een zonvakantie. Zowel in de stad zelf als langs de kust zijn heel veel brede zandstranden. In totaal tref je ongeveer 10 kilometer in en nabij Viareggio. Aan de boulevard van de stad, La Passeggiata, is alleen al 3 kilometer strand te vinden.

Door de populariteit van Viareggio zijn er doorgaans ‘betaalde’ stranden. Op deze stranden zijn strandbedjes beschikbaar waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. De kosten hiervan zijn ca. 25 euro. In dit geval heb je twee bedjes, een parasol en twee stoelen. Daarnaast kun je gebruik maken van de faciliteiten die hier worden geboden. Hierbij moet je denken aan een wc, douches en een terras. Daar kun je gebruik maken van koffie, frisdrank en snacks.

Naast alle betaalde stranden zijn er aan een aantal ‘vrije’ stranden. Deze zijn dus gratis en worden aangeduid als ‘spiaggia libera’. Spiaggia Libera Molo di Viareggio bevindt zich aan de Molo Eugenio Guidotti. Aan de zuidkant van de stad kun je ook naar het gratis strand van Darsena. Verder naar het zuiden is het Parco Naturale Regionale Migliarino-San Rossore-Massaciuccoli. Dit is het groene gebied tussen Viareggio en (Marina di) Pisa. Ook hier zijn een aantal ‘publieke’ stranden te vinden waar je gratis naar toe kunt.

Wat te zien en te doen in Viareggio?

Wat te zien en te doen in Viareggio? Wanneer je denkt dat je in Viareggio alleen maar om het strand draait, dan heb je het mis. Naast het feit dat dit binnen Toscane de ultieme bestemming voor een strandvakantie is, zijn er ook andere dingen te doen. Voor je verblijf in deze badplaats hebben we de leukste bezienswaardigheden en tips voor activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden in Viareggio

In tegenstelling tot andere Toscaanse steden, heeft Viareggio minder zichtbare historie binnen de stadsgrenzen. De ligging van de stad is aan de kust. Daardoor was de stad binnen de provincie Lucca belangrijk als uitkijkpost voor vijanden. Daarnaast heeft de stad zich door de eeuwen heen ontwikkelt als havenstad. Qua historische bezienswaardigheden is Viareggio beperkt. Echter wordt dit ruimschoots goed gemaakt door alle leuke activiteiten op het strand, aan zee en langs de boulevard.

Hieronder een overzichtje met tips voor de leukste bezienswaardigheden in de stad. Verder hebben vind je een overzicht met activiteiten welke je in de omgeving kunt doen.

 • Torre Matilde, de kenmerkende toren van de stad
 • La Passeggiata, de lange promenade langs de zee
 • L’attesa, het monument aan de zee
 • Villa Borbone
 • Villa Argentina

Torre Matilde

Torre Matilda, Viareggio
Pisaphotography / Shutterstock.com

De Torre Matilde is het oudste gebouw van de stad en is één van de meest kenmerkende gebouwen van Viareggio. De naam van deze toren is afkomstig van de hertogin van Toscane, Matilde di Canossa. Vroeger was gebied bij dit 16e eeuwse gebouw een aantal eeuwen het centrale punt in de stad voor levendige handel.

De Torre Matilde ligt aan het Barlamucca kanaal. In de provincie Lucca was dit tijden lang het enige water wat leidde naar de zee. Toen de zee zich op een gegeven moment terugtrok, was het noodzakelijk om een nieuwe verdedigingstoren te bouwen. Dit is dus de Torre Matilde geworden. De bouw van deze strategische toren duurde 8 jaar, 1534 tot 1542. In totaal bevat Torre Matilde drie verdiepingen. Doordat deze etages waren gebouwd, was het mogelijk om ongeveer 15 soldaten te huisvesten.

Omstreeks de 18e eeuw trok de zee zich nog verder terug. Dit betekende dat er een alternatief moest komen voor de verdedigingstoren. Bij de monding van het kanaal is toen een fort gebouwd. Gedurende deze periode gebeurde er een ‘wonder’. Destijds was er een gigantische storm met veel onweer en bliksem. Toen in het gebouw er naast de bliksem in sloeg, ontsnapte de stad aan een enorme ontploffing. Op slechts enkele meters bevond zich een militair wapendepot. Sindsdien wordt jaarlijks op 15 april het ‘Voto del Commune’ georganiseerd.

Door de eeuwen heen vervulde Torre Matilde verschillende functies. Zo was het een uitkijkpost, een gevangenis en later als centrum voor telecommunicatie. Tegenwoordig is het gebouw open voor publiek en kan worden bekeken wat zich allemaal heeft afgespeeld op deze historische plek in Viareggio.

La Passeggiata – de lange boulevard

Passeggiata, Viareggio

La Passeggiata is de lange boulevard die langs een groot gedeelte van de kust in de stad loopt. De totale lengte van deze promenade is ongeveer drie kilometer. Aan La Passegiata zijn veel barretjes, restaurantjes en ijssalons te vinden. Verder biedt deze boulevard je toegang tot de vele stadsstranden.

Daarnaast kunnen de fashion lovers hier hun hart ophalen. Veel winkels en boetieks met de modernste en hipste mode zitten aan deze boulevard. Tevens is La Passeggiata de thuisbasis voor het jaarlijkse carnaval. In februari vindt het grootste carnaval van Italië hier plaats. Tijdens het carnaval is Viareggio heel even de hoofdstad van Italië. Van overal ter wereld komen bezoekers samen om carnaval te vieren.

Gedurende het hele jaar is La Passeggiata een plek waar ook de locals veel komen. De boulevard leent zich bij uitstek voor een lange wandeling. Verder staan er veel bankjes waar je de oudere bevolking ziet samen komen. Het karakteristieke Italiaanse beeld van oude mannetjes die het over het leven hebben, wordt hier helemaal waar gemaakt.

L’attesa – het monument aan zee

l'Attesa, Viareggio

Wanneer je over de boulevard van Viareggio flaneert, dan kom je vanzelf bij het monument L’attesa. Dit bronzen beeld is een reconstructie van het oorspronkelijke houten beeld van Inaco. Het beeldhouwwerk beeldt een gezin uit dat angstig uitkijkt over de Ligurische zee. Al kijkend wachten moeder en dochter op de terugkeer van een schip. Op dit schip bevindt zich haar echtgenoot. Dit emotionele monument belichaamt het hebben van hoop. Voor inwoners van Viareggio was het honderden jaren geleden gebruikelijk om te hopen op de terugkeer van een echtgenoot, broer of ander familielid.

Overige activiteiten

Naast alle bezienswaardigheden zijn er nog voldoende andere activiteiten te doen in deze Toscaanse badplaats. In het onderstaande overzicht staan een aantal tips.

 • Met de boot van Viareggio naar Cinque Terre
 • Een wandeling aan de boulevard
 • Bezoek de markt in het centrum
 • Het grootste carnaval van Italië
 • En voor de liefhebbers… het uitgaansleven met haar vele uitgaansgelegenheden en discotheken

Tips en praktische informatie

Parkeren

Parkeren in Viareggio is natuurlijk mogelijk. Het is alleen niet altijd even eenvoudig om een parkeerplek te bemachtigen. In het hoogseizoen kan het om en nabij het strand zelfs ronduit lastig zijn om überhaupt een plekje te vinden. Kom dus op tijd, dan is er des te meer keuze.

Park & Rides

Een alternatief is om gebruik te maken van een zogenaamde Park & Ride. Deze Park & Rides bevinden zich in de stad. Je kunt hier gratis parkeren en zelfs gratis een bus nemen naar je gewenste bestemming in de stad. Alle Park & Rides in de stad hebben we voor je op een rijtje gezet.

 • Largo Risorgimento
 • Stazione Vecchia
 • Via Bixio
 • Via Einaudi
 • Terrazza della Repubblica
 • Via Buonarroti

Hotels, B&B’s en appartementen in Viareggio

Gedurende de zomermaanden kan het enorm druk worden in deze Toscaanse stad. Daarom is het aan te raden om ruim van tevoren je vakantie te boeken. In Viareggio en haar omgeving zijn veel accomodaties te vinden die helemaal zijn afgestemd op een lekkere strandvakantie. In en rondom het centrum van de stad vind je hotels, B&B’s en appartementen. Vanuit het centrum ben je over het algemeen vrij snel bij het strand en de boulevard. Vaak is het zelfs slim om juist naar het strand te wandelen in verband met de drukte op de parkeergelegenheden.

Een ander voordeel van een verblijf in een hotel, B&B of appartement in het centrum is dat je vlakbij de vele gezellige restaurantjes bent. Dichtbij zee verblijven heeft als voordeel dat alle restaurants in de directe omgeving worden voorzien van verse frutti di mare zoals vis, schelpen en garnalen.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Wat voor meer Italiaanse steden geldt, geldt ook voor Viareggio. In het centrum van de stad zijn de hotels en B&B’s te vinden. Wil je verblijven op een camping, agriturismo of vakantiehuisje? Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet je net buiten de stad zijn. Een accommodatie direct aan zee is natuurlijk verreweg het fijnst. En dit is natuurlijk ook waar Viareggio om bekend staat.

Een verblijf in een huisje aan de kust of leuke camping of glamping aan zee bezorgt je het ultieme vakantiegevoel. Overdag lekker genieten van de zon, zee en strand. Aansluitend een verfrissende duik in het zwembad bij je verblijf. En ‘s avonds lekker koken of uit eten in de buitenlucht bij Mediterraanse temperaturen. Wie wil dat nou niet! De onderstaande campings zijn populair onder de bezoekers van Viareggio. Verder vind je hieronder een aantal geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen en agriturismo’s in Viareggio en omgeving.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Viareggio op de kaart