Piombino

Piombino

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Piombino is een stadje aan de kust in het westen van Toscane en maakt onderdeel uit van de provincie Livorno. In deze Toscaanse kustplaats wonen in totaal ongeveer 35.000 mensen. Iedere zomer neemt dit aantal fors toe. Enerzijds vanwege het feit dat in de omgeving van de stad veel mooie stranden zijn te vinden. Anderzijds omdat vanaf Piombino de boot naar Elba vertrekt. Op ToscaneGuru.nl lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan of je verblijf in en rondom deze badplaats!

55 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Piombino

Als je in Piombino bent, dan zijn er veel zaken die opvallen met betrekking tot de bootovertocht naar Elba. Eén van de dingen waar het stadje echt op is ingericht, is om bezoekers van het eiland Elba tijdelijk te huisvesten. Rondom de haven vind je daardoor verschillende accommodaties. Richting de kust is in deze Toscaanse stad ook voldoende aanbod hotels, B&B’s, appartementen en vakantiehuizen die ideaal zijn voor een heerlijke strandvakantie. Raadpleeg het onderstaande kaartje om alle accommodaties te ontdekken. Door op de blauwe iconen te klikken kun je eenvoudig alle informatie vinden.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Piombino vind je informatie, inspiratie en tips om je vakantie of reis zo goed mogelijk te plannen. Over de volgende onderwerpen kun je op deze pagina meer lezen:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Als je op vakantie gaat naar Piombino of in de prachtige omgeving van het stadje, dan hoort hier natuurlijk een fijne plek bij om te overnachten en te verblijven. Op ToscaneGuru.nl hebben we alle reisaanbieders voor je in een overzicht gezet. Zo weet je zeker dat je een heerlijke plek hebt tijdens je vakantie!

Wat te zien en te doen in Piombino?

Doordat Piombino één van de oudste stadjes is aan de Toscaanse kust, zijn er een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard. Wanneer je van plan bent het historische centrum te bezoeken, is het slim om aan de rand van de stad te parkeren. Vervolgens kun je alle bezienswaardigheden wandelend één voor één op je gemakje bekijken.

Overzicht met bezienswaardigheden

 • Piazza Bovio, het prachtige plein aan de kust met de vuurtoren
 • Torrione e Rivellino
 • Fonti di Marina
 • Casa delle Bifore
 • Palazzo Nuovo
 • Palazzo Communale
 • Torre Mozza

Piazza Bovio

Het prachtige Piazza Bovio

Het Piazza Bovio is vernoemd naar Giovanni Bovio, de bekende politicus en filosoof uit de 19e eeuw. Piazza Bovio is aan het begin van de 20e eeuw aangelegd. Onderdeel van de aanleg van dit plein was de slop van het oude fort van Piombino, Rocchetta. De oude stadsmuren zijn echter behouden en hier bovenop bevindt zich dit unieke plein. Helemaal aan het einde van het plein tref je de maritieme vuurtoren die eveneens als Rochetta wordt aangeduid.

Vanaf het plein heb je een prachtig wijds uitzicht over het kanaal van Piombino. Het grootste deel van de Toscaanse archipel is vanaf dit punt te overzien bij heldere dagen. Cerboli en Palmaiola liggen het dichtst tegen de Toscaanse kust. De andere eiland Giglio, Montecristo en Capraia zijn doorgaans ook goed waar te nemen. En helemaal verderop ligt dan het bekende eiland Elba wat is te herkennen aan haar rotsen en bergen.

Een wandeling over het Piazza Bovio is verplichte kost bij een bezoek aan het stadje. Zowel het uitzicht over de zee als het zicht op het centrum en de haven maakt een wandeling meer dan de moeite waard. Rondom het plein vind je een aantal leuke cafe’s en restaurantjes. Na een bezoek aan het plein kun je hier ontspannen nagenieten.

Torrione e Rivellino

Torrione e Rivellino in Piombino

Het complex wat bekend staat als Torrione e Rivellino is van oudsher een militaire architectuur. Il Torrione is de toren en stamt uit het jaar 1212. Naar het schijnt is dit nog het enige aandenken in het stadje wat doet terug denken aan de 13e eeuw. In de 15e eeuw is het complex geleidelijk verder uitgebreid. Achtereenvolgens de antideur en het vierkante plein aangelegd.

Verder is toen ook de ‘Rivellino’ toegevoegd om het fundament rondom de toren te versterken als de vijand zou komen. Napolitaanse troepen hebben later nog een tanden stuk gebeten op dit militaire complex. Men vermoed dat de bouw hiervan dateert uit 1447. Echter zijn er duidelijke aanwijzingen te vinden dat dit eigenlijk pas later die eeuw was. Dit zit het in het feit dat het tufsteen uit de steengroeve van Populonia is gebruikt. Dit is hetzelfde materiaal waarin ook veel andere Etruskische bouwwerken later die eeuw zijn gebouwd.

Fonti di Marina

Fonti di Marina in Piombino

Fonti di Marina is een momument in het centrum van Piombino. Logischerwijs vind je deze fontein(en) net buiten de oude haven. In het Italiaans betekent het woord marina haven, vandaar dus. De plek waar deze fontein is aangebracht staat ook wel bekend als Porta a Mare. Als je goed kijkt, zie je inderdaad een dicht gemetselde poort die in lang vervlogen tijden naar zee leidde.

In de 13e eeuw is deze unieke fontein is opgebouwd uit 5 hoofden. Hiervan zijn vier nog steeds in tact, namelijk drie draken en een paard. Helaas is het vijfde hoofd er niet meer. In de 19e eeuw is deze verloren gegaan. Verder vind je hier een steen met daarin de namen van de makers, te weten maestro Dorgodoio en zijn hulp Cambio.

Casa delle Bifore

Direct naast het stadhuis aan de Via Ferruccio numero 18 vind je het Casa delle Bifore. Casa delle Bifore is een zeer klein paleisje in het centrum van Piombino. Tegenwoordig heeft dit bouwwerkje de functie van het historische stadsarchief. De naam is te danken aan de raampartijen, de zogenaamde ‘Bifore-ramen’. Deze zijn hoog met aan de bovenkant een boog. In het archief kun je terecht voor alle documentatie omtrent het stadje en haar directe omgeving.

Wanneer je een verzorgde rondleiding door het centrum maakt, is dit een van de punten die sowieso wordt aangedaan. Het gebouw is werkelijk prachtig en zeker de moeite waard om te bekijken. Verder zie je buiten het gebouw een bordje staan met ‘pitstop baby’. Als je binnen vraagt naar de betekenis hiervan, dan word je naar een zeer comfortabele kamer geleid waar je je kleine spruit borstvoeding kunt geven. Verder is deze ruimte van alle gemakken voorzien voor je baby. Commode, luiers, speelgoed… alles is aanwezig. Dat kunnen we van ToscaneGuru.nl wel waarderen!

Palazzo Nuovo di Piombino

Het Pallazo Nuovo, oftewel het nieuwe paleis, is gebouwd tussen 1805 en 1807. Naast het oude paleis, het Palazzo Vecchio, wat bedoeld was voor de prinsen van Baciocchi werd het nieuwe paleis gebouwd. Dit paleis bood plaats aan het hof. Door op ingenieuze wijze een aantal gebouwen met elkaar te verbinden werd dit paleis gerealiseerd.

Het gebouw heeft twee verdiepingen en wordt gekenmerkt door haar eenvoud. Op de begane grond trof je stallen, dienstruimtes, keukens en wasruimtes. Op de 1e en 2e etage waren ruimtes ingericht die dienden als rechtbank. In de 19e eeuw werd het gebouw gebruikt als school. Daarna heeft het nog een tijd leeg gestaan waarna het uiteindelijk is ingericht als archeologisch museum. Mocht jij het museum een keer willen bezoeken, dan tref je dit aan het Piazza della Citadella.

Palazzo Communale

Palazzo Communale in Piombino
Ana del Castillo / Shutterstock.com

Het Palazzo Communale is het huidige stadhuis. Vrijwel in iedere Italiaanse stad vind je een Palazzo Communale, zo ook in Piombino. Dit kenmerkende gebouw wordt geflankeerd door een bijzondere klokkentoren. Halverwege de 15e eeuw is het stadhuis gerealiseerd. Pas anderhalve eeuw later is ook de klokkentoren aan het gebouw toegevoegd. Deze staat ook wel bekend als de Torre dell’Orologio. In de 20e is er een zeer grondige restauratie geweest. Deze is lange tijd zwaar betwist, maar er uiteindelijk toch doorheen gekomen. Als je het centro storico bezoekt, kom je het stadhuis gegarandeerd tegen!

Torre Mozza

Torre Mozza, Piombino

Torre Mozza is een zeer bijzonder bouwwerk wat half op het strand staat en half in zee. Vanuit Piombino is het naar Torre Mozza circa 25 kilometer rijden in oostwaartse richting. Qua reistijd met de auto moet je rekening houden met een ritje van een klein half uurtje, inclusief parkeren. Eenmaal op deze bestemming aangekomen zie je in een oogopslag dat deze autorit de moeite dubbel en dwars waard is.

Torre Mozza Piombino

Bij aankomst zie je direct de prachtige ligging van de ‘Torre’. Trots steekt deze boven het azuurblauwe water uit. De combinatie van het prachtige zeewater, het goudgele zand en dit speciale gebouw zorgen voor een uniek strand in Toscane. En misschien zelfs wel de gehele Middellandse Zee. Bovendien goed nieuws voor iedereen die niet houdt van de Italiaanse private stranden. Torre Mozza is deels een zogenaamd ‘spiaggia libera’, een gratis strand dus. Vanzelfsprekend zijn er ook voldoende strandtenten waar wel moet worden betaald. Maar als je even je best doet, kun je gewoon met je handdoekje op het strand neerploffen. Geniet in relatieven rust van een heerlijke stranddag aan zee bij Torre Mozza!

Tips en praktische informatie

Parkeren

Vanwege de aanwezigheid van de haven, zijn veel parkeergelegenheden afgestemd op de bezoekers van de eilanden. In tegenstelling tot andere steden in de regio concentreert het aantal grote parkeergelegenheden zich daardoor niet in het centrum, maar in de haven. Wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld Elba te bezoeken, dan kun je je auto parkeren op één van de beveiligde parkeergelegenheden. Daarnaast zijn er een aantal parkeergarages. Houd er hierbij wel rekening mee dat je je sleutel moet inleveren en je auto wordt weggezet door één van de beheerders. Typisch Italiaanse zullen we maar zeggen.

 • Parking Porto Pimobino Alvin, dit is een parkeerterrein, geen garage.
 • Autorimessa Garage del Porto
 • Parcheggio Gargage II Porto – Permare
 • Parking ‘The Ferry’
 • Garage La Stazione
 • Piazza dello Sgarallino

Met de boot naar Elba vanaf Piombino

Doordat de vaartijden vanaf het Toscaanse vaste land naar Elba relatief kort zijn, is een bezoekje aan Elba leuk om te doen. Hierdoor beleef je je vakantie in Piombino en haar omgeving toch net even anders. Tijdens een dagje Elba kun je één van de talloze stranden bezoeken. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de voormalige residentie van Napoleon te bezichtigen.

Vanuit de haven van Piombino kun je op verschillende havens varen op het eiland Elba. Hiervoor gaan er dagelijks verschillende veerboten en ferry’s naar Cavo, Rio Marino en de hoofdstad van het eiland Portoferraio. Afhankelijk van de bestemming die je kiest, verschilt de reistijd.

 • Cavo – 20 minuten
 • Rio Marino – 45 minuten
 • Portoferraio – 60 minuten

Voor wat betreft de kosten voor de overtocht, gelden verschillende prijzen. Wanneer je zonder auto naar Elba gaat, zijn de prijzen logischerwijs lager. Verder verschillen de prijzen per bestemming. Voor Portoferraio, Rio Marnio en Cavo gelden de volgende prijzen voor een retourticket.

 • Cavo – 20 tot 25 euro
 • Rio Marino – 20 tot 25 euro
 • Portoferraio – 25 tot 30 euro

Wanneer je met de auto de auto naar Elba wilt, dan gelden er andere prijzen. Per haven verschillen de prijzen voor de overtocht. Deze variëren van 40 tot 70 euro.

Vliegen naar Piombino

Als je van plan bent om op vliegvakantie naar Toscane te gaan, zijn er meerdere mogelijkheden. Vanuit Nederland kun je vliegen op de luchthavens van Pisa en Florence. Om verzekerd te zijn van de beste prijzen is het verstandig om je vlucht tijdig vast te leggen. Natuurlijk kun je ook last minute beslissen, maar tijdens de zomermaanden zijn de vluchten schaars. Hieronder vind je het aantal kilometers en de reistijd naar Piombino vanaf beide vliegvelden.

 • Pisa – 110 kilometer en 75 minuten reistijd
 • Florence – 165 kilometer en 120 minuten reistijd

B&B’s, hotels en appartementen in Piombino

Vanwege haar gunstige ligging aan de Ligurische zee zijn er veel bed and breakfasts, hotels en appartementen in en rondom het centrum van de stad. Verder speelt het feit dat de boot naar Elba hier vertrekt een belangrijke rol. Waarschijnlijk is Piombino niet de mooiste Toscaanse stad die je ooit zult bezoeken, maar is de stad wel een praktische uitvalsbasis. Doordat de ligging ten opzichte van bezienswaardigheden, stranden en de boot naar Elba perfect is, kun je hier prima een paar dagen verblijven. In de directe omgeving is genoeg te verkennen. Met behulp van het onderstaande overzicht vind je ongetwijfeld het hotel, het appartement of B&B wat het beste past bij jouw reisdoel.

Campings, vakantiehuizen en agriturismo’s in de omgeving

Lijkt het je leuker om buiten de stad te verblijven in de omgeving? In dat geval zijn er in dit deel van Toscane veel leuke campings, comfortabele vakantiehuizen of knusse agriturismo’s te vinden. Hierdoor ontloop je de drukte tijdens de zomermaanden in het stadje. Maar ben je wel in de gelegenheid om hier ‘s ochtends een espresso te drinken of ‘s avonds te dineren. Doordat je net buiten de stad bent, rijd je ook eenvoudig naar de mooiste stranden in de omgeving. Hierdoor is bijvoorbeeld een bezoekje aan het Spiaggia Bianca bij Vada is snel gemaakt!

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Piombino op de kaart