PIsa

Pisa

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Pisa is één van de bekendste Toscaanse steden en ligt in het noordwesten van de regio. Deze stad is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie binnen de regio. In totaal wonen er in Pisa ongeveer 90.000 inwoners welke de pisano worden genoemd, of pisani in het meervoud. Verder staat deze stad natuurlijk maar om één ding bekend en dat is natuurlijk de beroemde scheve toren. Op ToscaneGuru.nl vind je alles nodig voor een heerlijke reis naar deze Toscaanse stad en haar omgeving!

433 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Pisa

Pisa is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de regio Toscane. Wie wil die wereldberoemde scheven toren nou niet een keer in echt hebben gezien? En niet te vergeten, een foto maken met de bekende duwende beweging met de handjes. De stad en haar nabij omgeving zijn er op gericht om grote hoeveelheden toeristen te voorzien van een verblijfplaats om te overnachten. Alle type accommodaties zijn hier namelijk wel te vinden. Raadpleeg het onderstaande kaartje om een ideale uitvalsbasis te vinden voor je vakantie. Klik op één van de blauwe icoontjes op het kaartje om alle details van de locaties te bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

In deze populaire plaats is voldoende te beleven tijdens de zomer, maar ook gedurende de rest van het jaar. Op deze pagina vind je informatie en inspiratie voor het plannen van een mooie vakantie of reis naar deze Toscaanse stad en haar omgeving. Dit zijn de onderwerpen op deze pagina:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Op vakantie naar Toscane is een heerlijk vooruitzicht. En helemaal als je ook nog eens de beschikking hebt over een accommodatie die helemaal aan je wensen voldoet. Of dit nou een vakantiehuis, een agriturismo of een leuke camping is… via het onderstaande overzicht ga je ongetwijfeld je ideale vakantieverblijf vinden!

Wat te zien en te doen in Pisa?

Als je in Pisa bent, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten ‘wat te zien en wat te doen in de stad van de scheve toren?’. In dit geval is de vraag stellen hem beantwoorden. Als je in de stad van de scheve toren bent, dan moet je deze toren natuurlijk ook bekijken. Maar onderschat Pisa vooral niet. Naast de Torre di Pisa zijn er nog heel veel meer bezienswaardigheden die een bezoek aan de stad extra leuk maken. Hieronder zijn alle bezienswaardigheden voor je samengevat in een handig overzicht.

Bezienswaardigheden in Pisa

Toscane heeft talloze bezienswaardigheden waarvan een gedeelte is te zien in Pisa en haar omgeving. In het onderstaande overzicht staat een groot aantal tips met betrekking tot deze bezienswaardigheden. Hierdoor weet je precies wat te doen om het maximale te halen uit een bezoek aan deze Toscaanse stad.

 • De toren van Pisa
 • De kathedraal van Pisa, Duomo Santa Maria Assunta
 • Piazza dei Miracoli, het plein van de wonderen
 • Baptisterium, de doopkapel
 • Camposanto
 • Piazza dei Cavalieri
 • Palazzo della Carovana
 • Het standbeeld van Cosimo I de’ Medici, de groothertog van Toscane
 • De Santa Maria della Spina kerk
 • Cittadella Vecchia, het 12e-eeuwse fort
 • De botanische tuin

De scheven Toren van Pisa

De wereldberoemde scheve toren van Pisa

Van alle bezienswaardigheden in de stad is de beroemde scheve toren natuurlijk veruit de bekendste. Het feit dat de toren zo scheef staat, speelt daarin een belangrijke rol. Maar ook al had deze wel recht gestaan, dan had de bijzondere architectuur van de toren er nog steeds voor gezorgd dat dit een belangrijke toeristische trekpleister zou zijn.

De bouw van de toren is al gestart in de 12e eeuw. Gelijk bij het begin van de bouw leek deze al te hellen waardoor het bijna onmogelijk werd om de toren alsnog recht te krijgen. Net als veel andere belangrijke gebouwen in Toscane heeft ook de bouw van de toren erg lang geduurd. De totale bouwtijd bedroeg meer dan 200 jaar. Dit werd voor een deel veroorzaakt doordat Pisa in oorlog was met twee andere Italiaanse steden, namelijk Florence en Genua. Hierdoor heeft de bouw 100 jaar stil gelegen. Dit bleek achteraf een geluk bij een ongeluk. Doordat het fundament reeds (scheef) stond, heeft het de tijd gekregen om weer enigszins bij te trekken. Als dit niet was gebeurd, dan was de toren zeker ingestort.

Door de jaren heen is er veel onderhoud geweest. De voormalige president Berlusconi had zelfs het idee om de toren helemaal recht te laten zetten. Uiteindelijk is dit (gelukkig) niet door gegaan. Door restauratiewerkzaamheden en onderhoud eind vorige eeuw en begin deze eeuw staat de toren weer stevig. Geleerden hebben gezegd dat de toren in haar huidige conditie de komende honderd jaar geen enkel gevaar dreigt.

Waar staat de scheve toren van Pisa?

De toren is te vinden aan de Piazza dei Miracoli. En als je het adres exact wilt weten, dat is Piazza del Duomo, 56126 Pisa PI, Italië. Maar goed, eigenlijk kan het niet mis gaan, want op het moment dat je je in de stad bevindt, dan staat vrijwel op ieder bordje aangeven op welke wijze je de toren kunt vinden. En hetzelfde geldt als je met de auto komt. Van veraf staat duidelijk aangeven op de borden op welke wijze je moet rijden.

De kathedraal van Pisa

Kathedraal Pisa

Vlak naast de toren bevindt zich de kathedraal van de stad, deze wordt ook wel de dom genoemd. Dit laatst is afgeleid van de Italiaanse benaming van de kathedraal, namelijk Duomo Santa Maria Assunta. De bouw van deze enorme kathedraal is gestart in de 11e eeuw.

Hierbij moet worden vermeld dat de keuze voor de plek een bijzondere is. In de tijd van de middeleeuwen was er natuurlijk veel strijd tussen de diverse Italiaanse steden. Daarom zou het logisch zijn geweest om de kathedraal binnen de stadsmuur te realiseren. De dappere inwoners van de stad hebben hier bewust niet voor gekozen om te laten zien dat deze niet band waren.

Overigens is het niet bekend wanneer de bouw exact is afgerond. Hierover gaan verschillende verhalen de ronde met allen een eigen waarheid. Doordat er continu is doorgewerkt, lijkt 1180 het jaartal wat het dichtst bij de werkelijkheid ligt. Overigens is door de eeuwen heen continu onderhoud geweest en zijn er keer op keer nieuwe elementen toegevoegd aan de dom. Vandaag de dag is de kathedraal open voor publiek en kun je dus met eigen ogen zien hoe dit prachtige gebouw zich heeft ontwikkeld.

Piazza dei Miracoli

Piazza Dei Miracoli

Het Piazza dei Miracoli is het belangrijkste plein in Pisa. In het Nederlands wordt dit plein het ‘plein van de wonderen’ genoemd. En tot op zekere hoogte is hier geen woord aan gelogen. Aan dit immense plein vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bij elkaar. Voor de volledigheid hierbij het overzicht:

 • De toren van Pisa
 • De kathedraal
 • Het baptisterium
 • Het Camposanto, het heilige veld

De naamgever van het plein is Gabrielle d’Annunzio, een Italiaanse dichter en schrijven. Destijds noemde hij dit de ‘wei der wonderen’ verwijzend naar de grasvelden van het plein. Andere namen waaronder het plein bekend staat zijn Piazza del Duomo en Campo di Miracoli.

Camposanto

Camposanto
Kireeva Veronika/Shutterstock.com

Het Camposanto is het heilige veld van het Piazza dei Miracoli. En om het nog iets concreter te maken, het is de ommuurde begraafplaats die je aan de noordkant van het plein treft. Velen zeggen dat dit de mooiste begraafplaats ter wereld is.

De begraafplaats zelf stamt uit de 12e eeuw. De start van de bouw van het gebouw er omheen was in de 13e eeuw. Uiteindelijk heeft het nog vele jaren geduurd voordat het Camposanto zoals we dat nu kunnen, helemaal gereed was. Dit was pas halverwege de 15e eeuw, in 1464 om precies te zijn.

Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri
Kiev. Victor/Shutterstock.com

Piazza dei Cavalieri is na het Piazza dei Miracoli het bekendste plein van de stad. De letterlijke betekenis van deze naam is het ‘plein van de ridders’. In middeleeuwse tijden was dit plein het bestuurlijke centrum van Pisa. Tegenwoordig concentreert zich hier het onderwijs en vind je hier de universiteit van de stad.

Door de jaren heen is het plein volop in ontwikkeling geweest. Al tijdens de middeleeuwen bestond het plein, maar juist aan het einde hiervan is aan de zuidkant nog flink bijgebouwd. Maar ook gedurende de Renaissance is er veel veranderd. Toen Florence de stad veroverde, is onder leiding van Cosimo I de’ Medici veel aangepast. De invloeden van de Renaissance zijn in die periode zichtbaar geworden.

Palazzo della Carovana

Palazzo della caravona

Het Palazzo della Carovana staat ook wel bekend als het Palazzo dei Cavalieri. De reden hiervoor is simpel, dit paleis is gelegen aan het Piazza dei Cavalieri. Vandaar. In tegenstelling tot veel andere bekende gebouwen in Toscane is het Pallazo della Carovana vrij snel gebouwd, namelijk in twee jaar tijd van 1562 tot 1564. Vandaag de dag is dit gebouw het hoofdgebouw van de universiteit.

Het standbeeld van Cosimo I de’ Medici

Standbeeld in Pisa
Zvonimir/Shutterstock.com

Cosimo I de’ Medici was in de 16e eeuw de eerste groothertog van Toscane. De familie de’ Medici regeerde over de regio vanuit Florence en had ook verregaande invloed over Pisa. Op het Piazza dei Cavalieri staat het standbeeld van Cosimo I de’ Medici voor het Palazzo della Carovana en symboliseert de hegemonie van Florence.

De Santa Maria della Spina kerk

Santa Maria della Spina

De Santa Maria della Spina kerk is een kleine kerk en is te vinden langs de rivier de Arno. De kerk is gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en verder uitgebreid in het de 14e eeuw. De naam ‘della spina’ betekent letterlijk van de doorn en verwijst naar de krans met doornen die Christus op had. In 1871 is de kerk ontmanteld en opnieuw gebouwd. Dit was noodzakelijk, omdat de rivier de Arno te vaak voor overlast zorgde.

Cittadella Vecchia

Citadella Vecchia

De Cittadella Vecchia zijn de restanten van de oude stad van Pisa. In de 13e eeuw was dit deel van de stad een scheepswerf. In de loop der jaren is gedeelte omgebouwd tot een plek voor verdedigingsdoeleinden. Een deel van de oude vestingsmuur staat nog overeind. Maar de Torre Guelfa heeft het in de tweede wereldoorlog zwaar te verduren gehad en werd gebombardeerd. In 1956 is de toren opnieuw gebouwd. Momenteel is het mogelijk om de toren te beklimmen. Dit is zeker de moeite waar, want als je dit doet, word je beloond met een prachtig uitzicht over Pisa en haar omgeving.

De botanische tuin

Pisa Botanische Tuin

De botanische tuin staat bekend als de Orto Botanico di Pisa. Net als de botanische tuin van Florence is deze tuin een initiatief van de voormalige groothertog van Toscane, Cosimo I de’ Medici. Het initiatief ontstond in 1544 en lag in handen van Luca Ghini. Na de oprichting is de tuin twee keer van locatie gewijzigd. Na de laatste verhuizing is de tuin altijd op dezelfde plek gebleven, namelijk de Via Luca Ghini. De tuin is op dit moment onderdeel van de universiteit van Pisa.

Tips

Parkeren in Pisa

Tips voor het parkeren in Pisa. In en rondom het centrum van de stad zijn er meerdere manieren om te parkeren. Er is een volledig gratis parkeergelegenheid, dit de Park & Ride aan de Via Pietrasantina. Je kunt ook kiezen voor een beveiligde parkeergelegenheid. Hieronder vind je een overzichtje. Houd er wel rekening mee dat dit  betaalde parkeerplekken zijn.

 • Via Cammeo
 • Via Vecchia Barbaricina
 • Piazza Vittorio Emanuele

Verder kun je natuurlijk ook gewoon op de bonnevooi het centrum in rijden en het erop wagen om je auto op een reguliere parkeerplek neer te zetten op straat.

Vervoer van het vliegveld naar de stad

Vanaf het vliegveld kun je op verschillende manier naar het centrum van de stad. Verblijf je in de omgeving van Pisa dan is het waarschijnlijk het handigst om op het vliegveld een auto te huren.  Op Pisa airport zijn volop autoverhuurbedrijven aanwezig. Doorgaans is het handig om online een auto te reserveren bij een van de aanbieders.

Indien je in de stad zelf verblijft, dan is het niet perse noodzakelijk om een auto te huren. Als je Pisa bezoekt voor een stedentrip, dan zijn er op het vliegveld voldoende alternatieven aanwezig om in het centrum van de stad te komen. Je kunt er voor kiezen om een taxi te nemen, maar sinds 2017 is er ook een ander alternatief beschikbaar in de vorm van ‘Pisa Mover’. Dit is een monorail die je vanaf het vliegveld in circa 5 minuten naar het centrum brengt.

B&B’s, hotels en appartementen in Pisa

In het centrum zijn veel leuke hotels, appartementen en B&B’s te vinden. Als je hier verblijft, dan heb je de perfecte uitvalsbasis om de stad beter te leren kennen. De bezienswaardigheden zijn wandelend goed bereikbaar en hetzelfde geldt natuurlijk voor de vele osteria’s, trattoria’s en ristorantes.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Verblijf je wat langer in de omgeving, dan is het wellicht een goed idee om te kiezen voor een leuke camping net buiten de stad, een agriturismo of een vakantiehuis voor het hele gezien. Agriturismo’s zijn overigens de befaamde Toscaanse vakantieboerderijen waar doorgaans de meest heerlijke producten worden geproduceerd. Het is dan wel handig om een auto tot je beschikking te hebben. Dit maakt het net iets makkelijker om alle bezienswaardigheden in de stad en haar omgeving te bezoeken.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Pisa en omgeving

Wat Toscane zo bijzonder (mooi) maakt, is dat de verschillende delen binnen de regio toch iedere keer weer anders is. De omgeving van Pisa is eigenlijk niet te vergelijken de Chianti-streek of de Val d’Orcia.  De omgeving rondom Pisa is heuvelachtig en de stad wordt gescheiden van de Toscaanse kust door het nationale park ‘Parco naturale Migliarino San Rossore Massaciuccoli’. Hemelsbreed is de afstand tot aan de kust ongeveer 10 kilometer.

Als je vanuit Pisa of de omgeving van Pisa een keer een dagje naar het strand wil, dan vind je een aantal strandjes in de nabijheid van Marina di Pisa. Andere suggesties zijn Tirrenia en Calambrone. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om iets langer in de auto te zitten en bijvoorbeeld naar Viareggio of Livorno te rijden. Vooral de omgeving van Livorno staat bekend om haar grote aanbod aan stranden. Vanuit Pisa is Viareggio in ongeveer 30 minuten te bereiken met de auto en de reis naar Livorno is omstreek 60 minuten.

Pisa op de kaart