De haven van Livorno

Livorno

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Livorno is één van de grootste Toscaanse steden en ligt aan de kust in het westen van de regio. In totaal wonen er ruim 160.000 mensen in deze kustplaats welke onderdeel is van de gelijknamige provincie Livorno. Op de kaart van Italië vind je Livorno op zo’n 30 minuten rijden ten zuiden van Pisa. De reistijd naar de Toscaanse hoofdstad Florence is iets meer dan een uur.

Doordat Livorno aan de kust ligt, is de stad en haar omgeving een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijk strandvakantie. Vooral het gedeelte ten zuiden van de stad staat bekend om haar vele stranden. Als je vanuit Livorno langs de kust richting Piombino rijdt, vind je talloze stranden waar je lekker kunt genieten van je welverdiende rust tijdens je vakantie.

127 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Livorno

Aan dit deel van de Toscaanse kust zijn er genoeg leuke accommodaties om te verblijven voor een strandvakantie. Met meer dan 100 accommodaties is er voor ieder wat wils. Vind je het fijn om in een hotel of B&B te verblijven? Dan is er zowel in als buiten het centrum van de stad genoeg te kiezen. Spreekt het je meer aan om iets meer de rust op te zoeken. Kies dan voor een vakantiehuis nabij de kust of een gezellige agriturismo meer landinwaarts. Ongeacht wat je voorkeur heeft, het onderstaande kaartje biedt je het complete aanbod van alle mogelijkheden. Door te klikken op het kaartje kun je alle accommodaties tot in detail bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina voorziet in zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar de stad en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn:

Top reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Voor het plannen van je vakantie in Livorno en haar omgeving wil je natuurlijk de perfecte accommodaties boeken. Om deze eenvoudig online te reserveren heeft ToscaneGuru.nl de beste aanbieders van accommodaties voor je op een rijtje gezet. Of je nou op zoek bent naar een leuke camping, een vakantiehuis in de heuvels, een agriturismo of een hotel aan de boulevard… met behulp van het onderstaande overzicht gaat het zeker lukken.

Wat te zien en te doen in Livorno?

Wat te zien en te doen in Livorno en haar omgeving? De omgeving van Livorno staat bekend om haar vele mooie stranden waar je heerlijk kunt zwemmen, snorkelen en zonnen. Hieronder vind je een overzichtje met stranden die je tijdens je vakantie kunt bezoeken. Verder vind je hieronder alle bezienswaardigheden die de stad en haar omgeving hebben te bieden.

Stranden in Livorno en omgeving

 • Antignano
 • Quercianella
 • Castiglioncello
 • Vada di Rosignano Marittimo
 • Cecina
 • Marina di Bibbona
 • Castagneto Carducci
 • San Vincenzo
 • Riotorto-Piombino
 • Marciana Marina-La Fenicia

Bezienswaardigheden in Livorno

In het centrum van Livorno zijn veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken. In het onderstaande overzichtje een aantal tips voor je bezoek een Livorno. Je kunt zelfs overwegen of de stad met de fiets te verkennen.

 • De kathedraal van Livorno
 • Het gedenkteken in de haven van Ferdinando I de’ Medici
 • Fortezza Vecchia, het oude fort
 • Fortezza Nuova, het nieuwe fort
 • Mercato Centrale; de markt met de bekende markthal
 • De stadswijk Venezia met kanalen die je doen denken aan Venetië
 • Viale Italia, de promenade aan zee
 • Het terras aan de oever, Terazza Mascagni
 • Het klooster van Montenero

Eventueel kun je natuurlijk ook nog van de gelegenheid gebruik maken om te winkelen in het centrum of in een van de ‘centro commerciale’. Dit zijn de grote winkelcentra die doorgaans buiten het centrum van de stad zijn te vinden.

De kathedraal van Livorno

Kathedraal, Livorno
Sergei Afanasev / Shutterstock.com

De kathedraal van Livorno wordt ook wel Duomo di Livorno genoemd. Net als in veel andere Toscaanse steden heeft ook Livorno een plein met de naam Piazza Grande. Ooit ging dit plein door het leven als Piazza d’Arme. Op dit centrale plein in de stad bevindt zich de belangrijkste kathedraal van de stad.

In vergelijking met veel andere kerken in Toscane is deze basiliek pas laat gebouwd. De bouw hiervan is gestart in 1581. Daar stond tegenover dat de bouwtijd relatief kort was. In ‘slechts’ 25 jaar is de kathedraal gerealiseerd. Door de jaren heen zijn nog de nodige aanpassingen gedaan, maar het fundament is nooit ingrijpend veranderd. Aan het begin van de 19e eeuw is de klokkentoren nog gebouwd in de directe nabijheid. Tijdens de 2e wereldoorlog is de kerk volledig verwoest en opnieuw opgebouwd. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met het oorspronkelijk staat voor het bombardement.

Het gedenkteken van Ferdinando I de’ Medici

Standbeeld Medici, Livorno
Sergei Afanasev / Shutterstock.com

Nabij de haven op het Piazza Giuseppe Micheli staat het gedenkteken van Ferdinando I de’ Medici, de groothertog van Toscane. Officieel heet het Monumento dei Quattro mori, oftewel het monument van de vier Moren. Dit monument is gemaakt als herdenkingsteken aan de zeeslagen die destijds zijn gevoerd tegen de Ottomanen. Het maken van de het monument heeft in totaal 4 jaar geduurd. Daarna duurde het nog 2 jaar, voordat het vanuit Carrara in Livorno arriveerde.

Op het gedenkteken zijn de vier Moren geketend op iedere hoek gepositioneerd. Drie hiervan zijn Zuid-Europeanen en de vierde is een donkere Afrikaan. Hoewel het monument dus vooral is bedoeld ter herdenking van de overwinningen van Ferdinando I de’ Medici, wordt het ook vaak in verband gebracht met de slavenhandel. Tijdens de 17e eeuw was het Ferdinando II de’ Medici, de kleinzoon, die zich hier samen met de Genuanen schuldig aan maakte.

Fortezza Vecchia – het oude fort

Fortezza Vecchia, Livorno

Het Fortezza Vecchia is één van de twee historische forten in Livorno. De naam van andere fort is Vecchia Nuova. Als je weet dat ‘vecchia’ oud betekent en ‘nuova’ nieuw, dan weet je gelijk welke van de twee als eerste is gebouwd. Destijds is dit oude fort gebouwd in de haven door de nabij gelegen stad Pisa. Op de plek waar dit middeleeuwse kasteel nu staat, stond eerst een enorme toren. De naam van deze toren luidt Mastio di Matilde en is vernoemd naar de initiafnemer van deze toren. Bij het bouwen van Fortezza Vecchia is deze toren hersteld en onderdeel gemaakt van de bouw.

Maar dit is niet het enige gebouw wat op de plek stond van het Fortezza Vecchia. Naar het schijnt is het fort eveneens gebouwd op de ruïnes van een ander kasteel. Quadratura dei Pisaniis ooit door Pisanen gebouwd in het jaar 1377. Het idee voor de bouw van Fortezza Vecchia is afkomstig van Cosimo I de’ Medici. In 1521 is de bouw gestart en uiteindelijk was het fort in 1534 klaar.

Fortezza Nuova – het nieuwe fort

Fortezza Nuova, Livorno

Fortezza Nuova is dus het tweede oude fort wat is gebouwd in Livorno. De oorsprong van dit kasteel ligt aan het einde van de 16e eeuw, namelijk in 1590. Gedurende 14 jaar is het gebouwd en afgerond in 1604. Destijds is gekozen voor rode stenen die prachtig afsteken bij het azuurblauwe water van de zee.

Door de jaren en eeuwen heen zijn er nog wel aanpassingen aan het fort geweest. Dit heeft voor een deel te maken met de strategische ligging aan het water ter verdediging van de stad Livorno. Tot aan het einde van de 2e wereldoorlog is Fortezza Nuova altijd in gebruik geweest voor militaire doeleinden. Tijdens deze oorlog is het fort voor een groot deel verwoest. Het herstellen van de schade heeft geduurd tot 1972. Tegenwoordig heeft een Fortezza Nuova een hele andere functie. Het is namelijk een park en daarnaast een plek waar evenementen worden georganiseerd.

Mercato Centrale – de bekende markthal

De Mercato Centrale is de markt in het centrum van de stad met de bekende markthal. Dit indrukwekkende gebouw biedt een onderkomen aan één van de grootste en bovendien oudste markten van Europa. In de 19e eeuw is dit pand ontworpen door Angiolo Badaloni. Waarschijnlijk heeft hij zich laten inspireren door invloeden van uit Parijs.

Wanneer je van plan bent om deze markt te bezoeken, dan moet je op zoek gaan naar Il Mercato Centrale. De markt staat van oudsher trouwens ook bekend onder de naam Mercato delle Vettovaglie. Eigenlijk is een bezoek aan de markthal verplicht als je Livorno voor de eerste keer bezoekt. Op deze markt vind je de beste lokale producten die de stad en haar omgeving hebben te bieden. In totaal zijn er 34 winkels en ruim 200 stalletjes waar je vlees, vis, kaas, groente, brood en wijn kunt kopen.

De stadswijk Venezia Nuova

Venezia, Livorno
Fortgens Photography / Shutterstock.com

Buiten het centrum van de stad vind je de stadswijk Venezia Nuova. De wijk heeft haar naam te danken aan de vele kanalen die door de wijk lopen. Met een klein beetje fantasie doet deze setting je denken aan de bekende Italiaanse stad Venetië. Het stadsbeeld wat je hier aantreft, stamt nog uit de 17e en 18e eeuw. Destijds was Livorno een kleine stad aan de kust die zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot een belangrijke havenstad.

Net als veel andere bekende plekken en bezienswaardigheden is de invloed van de familie De’ Medici ook hier volop aanwezig. Vanuit een handelsperspectief was het gunstig om Livorno te ontwikkelen tot een plek waar vraag en aanbod bij elkaar konden worden gebracht. De bereikbaarheid vanaf zee speelde hierbij een belangrijke rol. Naast de vele pakhuizen die hier zijn gebouwd, zijn er ook nog voldoende andere bezienswaardigheden in de wijk. Er zijn diverse bruggen, pleinen, kerken en andere gebouwen die meer dan de moeite waard zijn.

Viale Italia – de promenade aan zee

Viale Italia, Livorno

De Viale Italia is de lange promenade die langs een heel groot deel van de stad loopt. Als je op zoek bent naar gezelligheid, dan ben je hier aan het juiste adres. Palmbomen langs de promenade zorgen ervoor dat je het Mediterraanse gevoel helemaal te pakken krijgt. Verder zitten aan de promenade veel barretjes, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Doordat deze tot ‘s avonds laat zijn geopend, is het erg levendig in dit deel van de stad. Verder zie je hier veel mensen wandelen, hardlopen en fietsen.

Terazza Mascagni

Heerlijk wandelen over het Terazza Mascagni

Net buiten het centrum tref je het Terazza Mascagni. Wat het Terazza Mascagni extra bijzonder maakt, zijn de zwarte en witte tegels. Langs deze boulevard kun je heerlijk flaneren op een warme zomerse avond. Het uitzicht op zee is grandioos. Verder staan er bankjes waar je lekker kan ontspannen en genieten van het uitzicht. Vooral bij zonsondergang is het Terazza Mascagni meer dan de moeite waard. Een super tip bij een bezoek aan Livorno!

Het klooster van Montenero

Montenero, Livorno

Ten zuiden van Livorno bovenop een heuvel ligt het klooster van Montenero. Al sinds 1345 is dit een heilige plek voor pelgrims. Deze plek is namelijk opgedragen aan Santa Maria della Grazie, die ook wel bekend stond als Madonna di Montenero. Tegenover het klooster staat ook nog een tempel waar bekende lokale figuren liggen begraven. Hierbij moet je denken aan de componist Pietro Mascagni en de kunstenaar Giovanni Fattori.

Tips en praktische informatie

Parkeren

Als je een dagje naar Livorno gaat, dan is het wellicht slim om op voorhand alvast te bedenken welke bezienswaardigheden je wilt bekijken en op basis daarvan te bepalen waar je wilt parkeren. Hieronder een aantal handige parkeergelegenheden waar je terecht kunt.

 • Autorimessa A. Tardini
 • Simonti Fabio
 • S.T.P Servizi Turistici e Parcheggi di Bessi e Bufalini
 • Garage Bartoli di Bartoli Francesco
 • Romoli / Roberto
 • Onda Viva

Vliegen naar Livorno

Livorno beschikt niet over een eigen luchthaven. Als je met het vliegtuig op vakantie wilt naar Livorno, dan kun je het beste vliegen op Pisa of Florence. Vervolgens kun je ter plekke een auto huren voor het vervolg van je reis of de trein pakken.

De afstand vanaf Pisa is ongeveer 25 kilometer en vanaf Florence circa 90 kilometer. De reistijd met de auto bedraagt respectievelijk 30 minuten en 75 minuten. Kies je ervoor om met de trein te gaan, dan is het vanaf de luchthaven van Pisa 45 minuten en vanaf de luchthaven van Florence bijna 2 uur.

Campings, vakantiehuizen en agriturismo’s in de omgeving

In Livorno en haar omgeving zijn super veel leuke campings te vinden waar je kunt overnachten. Veel van deze campings vind je vlakbij het strand, zodat je de zee bijna kunt ruiken. Vaak kun je lopend eenvoudig het strand bereiken voor het ultieme vakantiegevoel. Daarnaast beschikken veel kampeergelegenheden over zwembaden. Want wat is er nou lekkerder dan na een dagje strand nog even een heerlijke duik in het zwembad te wagen..? Het aanbod campings in dit deel van Toscane is erg divers; met zwembad dus, lekker rustig of juist extra luxe.

Een vakantiehuisje of een leuke agriturismo behoort natuurlijk ook tot de opties. Het huren van een huisje geeft je doorgaans iets meer privacy dan in een hotel of appartement. Dit geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om lekker zelf te koken en te experimenteren met de heerlijke verse ingrediënten die in de regio beschikbaar zijn.

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

B&B’s, hotels en appartementen in Livorno

Kies je ervoor om niet te kamperen, dan is er nog steeds een enorm aanbod aan accomodaties. Zowel in de stad zelf als langs de kust vind je voldoende hotels en appartementen voor je verblijf. Hiervoor geldt doorgaans hetzelfde als voor het camping aanbod in de omgeving. De meeste hotels en appartementen zijn vlakbij het stand. Vaak kun je hier gewoon naar toe lopen en als dit niet het geval is, dan is het over het algemeen maar een klein stukje rijden voordat je de zee kunt zien. In Livorno zelf zijn overigens ook voldoende hotels en appartementen beschikbaar om zodoende het centrum van de stad te verkennen.

Livorno op de kaart