Pienza

Pienza

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Pienza is een stadje in Toscane en heeft net iets meer dan 2.000 inwoners. Pienza is onderdeel van de provincie Siena en is gelegen in de prachtige Val d’Orcia. In dit deel van Toscane vind je ook andere bekende Toscaanse plaatsen zoals Montalcino, San Quirico d’Orcia, Castiglione d’Orcia, Bagno Vigoni en Montichiello.

Als je Pienza wilt bezoeken en door de heuvels van Toscane rijdt, dan zie je het stadje al in de verte liggen. Net als Montalcino en Montepulciano is deze stad gelegen op een berg ter hoogte van bijna 500 meter. De rit er naar toe is werkelijk adembenemend. De omgeving is typisch Toscaans door al haar heuvels, de vele cipressen en de mooie kleurverschillen. Wil je dit deel van Toscane ontdekken? Dan is Pienza de perfecte uitvalsbasis. Op ToscaneGuru.nl hebben we alles wat je moet weten op een rijtje gezet.

93 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Pienza

Aan de hand van het onderstaande kaartje zijn alle 93 accommodaties in Pienza en haar omgeving binnen handbereik. Ook voor Pienza geldt dat in en rondom het centrum van het stadje hotels, B&B’s en volledig ingerichte appartementen zijn te vinden. Zodra je buiten het centrum bent en de berg weer afrijdt, kom je allerlei andere accommodaties tegen zoals agriturismo’s, vakantievilla’s en huisjes. Door te klikken op de blauwe icoontjes op het kaartje kun je alle accommodaties in dit deel van Toscane tot in detail bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

In Pienza en haar omgeving is voldoende te doen. Op deze pagina ga je alle informatie en inspiratie vinden voor het plannen van de perfecte vakantie of reis in dit deel van Toscane. Dit zijn de onderwerpen die je op deze pagina kunt terug vinden:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Verblijven in Pienza betekent, verblijven in één van de mooiste Toscaanse plaatsjes. En bij het perfecte bezoek aan het stadje en de omliggende omgeving, hoort natuurlijk een heerlijke accommodatie die voorziet in alle gemakken. Via de reisaanbieders in het onderstaande overzicht vind je de leukste hotels, het meest ontspannen vakantiehuis of de camping met het mooiste uitzicht.

Wat te zien en te doen in Pienza?

Als je in Pienza of in omgeving bent, dan ben je natuurlijk benieuwd naar ‘wat te zien en wat te doen’. Het stadje zelf beschikt over een aantal bezienswaardigheden die verplichte kost zijn om te bezoeken. In het onderstaande overzicht vind je een aantal tips met de belangrijkste bezienswaardigheden om te zien en dingen om te doen.

Bezienswaardigheden in Pienza

  • De oude binnenstad, Centro Storico di Pienza
  • Piazza Pio II
  • De kathedraal van Pienza, Il Duomo
  • Palazzo Piccolomini
  • Il Palazzo Borgia, Museo Diocesano
  • Palazzo Pubblico
  • En natuurlijk het proeven van de lokale Pecorino kaas

De oude binnenstad, Centro Storico di Pienza

Centro Storico, Pienza

Het kleine compacte centro storico di Pienza is een genot om doorheen te wandelen met al haar straatjes en steegjes. Voor velen geldt dat het stadje als één van de mooiste Toscaanse steden wordt beschouwd. Doordat het historische centrum dus vrij klein is, kun je dit prima in één ochtend of middag bezichtigen. Al wandelend kom je alle belangrijke bezienswaardigheden vanzelf één voor één tegen.

Wat opvalt is dat het stadje in eerste instantie is gesticht in de middeleeuwen. Echter… in de tijd van de Renaissance is het opnieuw ontworpen en deze invloeden zijn nog duidelijk zichtbaar in het historische stadscentrum. Door haar hoge ligging heb je bovendien een prachtig zicht over de Val d’Orcia. Dit is de omgeving waarin Pienza ligt.

Net als veel andere Toscaanse steden is het centrum afgesloten van verkeer. Hierdoor kun je lekker relaxed door de straatjes slenteren en de winkeltjes bezoeken. Er zijn veel delicatessenzaken te vinden met al die prachtige producten die de regio heeft te bieden. Variërend van de bekende Pecorino kaas tot salami en van olijfolie tot de fenomenale Brunello wijnen… al wandelend kom je dit gegarandeerd tegen.

Piazza Pio II

Piazza Pio II, Pienza

Piazza Pio II is het centrale plein in het stadje waar alle bekende gebouwen zijn te vinden. Enea Silvio Piccolomini die later bekend zou staan als paus Pius II had een ideale stad voor ogen. Een stad die voldeed aan het perfecte beeld van de Renaissance. Alle gebouwen aan dit plein zijn ontworpen door Bernardo Rossellino in de periode tussen 1459 en 1462. Veel van de gebouwen worden hieronder nader beschreven, maar om alvast een schot voor de boeg te doen… Dit zijn Il Duomo, Palazzo Piccolomini, Palazzo Borgia wat ook wel bekend staat als het Museo Diocesano en het Palazzo Pubblico.

Bij een bezoek aan de stad is het nagenoeg onmogelijk om niet op dit bijzondere Toscaanse plein uit te komen. Naast het feit dat alle belangrijke gebouwen aan het plein zijn gelegen, tref je er een bijzonder mooi uitzicht over de omgeving. Een ander voordeel is dat een bezoek aan dit centraal gelegen plein niet te vergelijken is met een vergelijkbaar bezoek aan Florence of Siena. De drukte die je daar treft, ga je zeker niet treffen aan het Piazza Pio II. En een laatste leuk detail is dat een deel van de film Romeo en Julia hier is opgenomen… 😉

De kathedraal van Pienza, Il Duomo

De kathedraal, Il Duomo, Pienza

De kathedraal in het centrum van de stad staat bekend als de Santa Maria Assunta. Deze prachtige kerk is te vinden aan het Piazza Pio II en staat op de plek waar voorheen de oude parochiekerk Santa Maria stond. Toen in de 15e eeuw de stad opnieuw werd ontworpen is deze kerk ook gebouwd. Dit onder toeziend oog en op verzoek van paus Pius II. Naast de kathedraal vind je een lange smalle toren. Tijdens een aardbeving in de 16e eeuw is deze beschadigd. In diezelfde eeuw is dit ook weer hersteld. Maar als je goed kijkt, kun je dit nog wel waarnemen.

Als je de kerk betreedt, dan wordt je verrast door haar enorme schoonheid. De kruisbogen, het altaar en de ornamenten… het één nog mooier dat het ander. Wat verder opvalt, is dat de kerk vrij schuin afloopt. Dit merk je pas als je binnen bent. Daarnaast speelt het licht een belangrijke rol in de kerk. Door de vele ramen is er bijzonder veel licht wat deze heilige plaats extra speciaal maakt. En last but not least, loop vooral ook even om de kathedraal heen. Het uitzicht aan de achterkant van de kerk is adembenemend, Toscane in volle glorie.

Palazzo Piccolomini

Palazzo Piccolomini, Pienza
faber1893 / Shutterstock.com

Palazzo Piccolomini ligt net als de Santa Maria Assunta kathedraal aan het Piazza Pio II. Ook dit prachtige paleis is gebouwd in opdracht van paus Pius II in de 15e eeuw. De wijze waarop dit paleis is gebouwd, is op basis van de stijl waarin het Palazzo Ruccelei in Florence ook is gebouwd. Onderdeel van de bouw was ook de aanleg van een tuin aan de achterzijde. Vanuit deze tuin heb je eveneens uitzicht op de vallei Val d’Orcia.

Het paleis heeft een prachtig interieur. De zalen worden gekenmerkt door de stijl van de Renaissance. Verder zijn er talloze schilderijen en antieke meubelstukken die het plaatje voor het oog compleet maken. In het museumwinkeltje kun je een kaartje kopen voor een verzorgde rondleiding. Deze kan worden vergezeld van audio, zodat je bij alle stukken tekst en uitleg krijgt. Let wel, dit is helaas niet in het Nederlands, wel in het Engels. De duur van de rondleiding is 45 minuten. Het bezoek aan het museum geeft je een duidelijk beeld hoe de familie Piccolomini hier leefde. Kortom, gewoon meepakken als je in Pienza bent en bent geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad!

Il Palazzo Borgia, museo Diocesano

Il Palazzo Borgia, Pienza

Naast het Palazzo Borgie is er nog een paleis te vinden in centro storico, namelijk Palazzo Borgia. Tegenwoordig is dit paleis een museum wat ook wel bekend staat als Museo Diocesano. Ook dit bouwwerk stamt uit de tijd van de Renaissance en deze invloeden zijn logischerwijs nog sterk aanwezig. Het is namelijk geïnspireerd op basis van twee andere gebouwen. Dit zijn de residentie van de beroemde kardinaal Rodrigo Borgia (toekomstige paus Alexander VI) en de residentie van kardinaal Jean Jouffroy van Arras.

Tegenwoordig kun je in het museum middeleeuwse en moderne kunstwerken bewonderen. Om alvast een klein doorkijkje te geven, dit zijn niet alleen schilderijen en meubelstukken, maar ook sieraden, tapijten en houten sculpturen. Dit zijn veelal Sienese meesterwerken, uiteraard inclusief Pienza, uit de 13e tot en met de 17e eeuw. In het museum worden deze tentoongesteld in de 11 kamers die het voormalige paleis rijk is. De kosten voor een bezoek aan het museum bedragen 4,50 euro. Voor kinderen onder de 12 jaar is een bezoek zelfs gratis.

Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico, Pienza
Flaviya / Shutterstock.com

Het Palazzo Pubblico is het stadshuis van Pienza. Tegenwoordig wordt dit ook wel het Pallazo Communale genoemd zoals veel stadhuizen in Italië. Net als de andere belangrijke gebouwen is ook het stadhuis te vinden aan het Piazza Pio II.

Ook dit gebouw is ontworpen door Bernardo Rosselino, maar is in 1900 ‘nog’ gerenoveerd. De bogen zorgen voor een speciaal element op het plein. Overigens kun je in de portiek nog zien welke families in dit paleis hebben geresideerd. Verschillende famliewapens zijn hier nog duidelijk herkenbaar zichtbaar. De klokkentoren mag ook niet ongenoemd blijven. Wanneer het licht er op schijnt, lijkt deze los te staan van het gebouw zelf. Daarnaast toont de klokkentoren aan dat in lang vervlogen tijden de kerk de overhand had ten opzichte van de burgerij.

Het is ook mogelijk om het Palazzo van binnen te bekijken. Houd er wel rekening mee dat het stadhuis in augustus is gesloten. Logisch… want in augustus is iedereen in Italië met vakantie.

Pecorino di Pienza

Pecorino uit Pienza

Pecorino di Pienza is een soort schapenkaas die alleen in deze omgeving wordt gemaakt. Deze bekende kaassoort wordt in veel delen van Italië wordt gemaakt en heeft de aanduidig DOP, Denominazione d’Origine Protetta. Afhankelijk van waar deze wordt gemaakt, krijgt de kaas een andere aanduiding. In dit geval is dit dus ‘di Pienza’. Als je een keertje in de Val d’Orcia hebt en één van de vele trattoria’s of osteria’s bezoekt, dan is de kans groot dat je deze kaassoort op de menukaart vindt.

Wat deze soort Pecorino uniek maakt, is natuurlijk de smaak. De schaapjes die de melk leveren voor deze delicatesse grazen op een speciale kleigrond waar ook kruiden zijn te vinden. Hierdoor proef je in de kaas tonen van deze kruiden, maar ook kastanje en laurier. Maar wat deze kaassoort extra bijzonder maakt, is het feit dat er maar slechts 3.000 van deze schapen zijn.

Overige tips

Parkeren in Pienza

Parkeren in het centrum van de stad kan erg uitdagend zijn. Het stadje is niet erg groot en daardoor is het aantal parkeergelegenheden beperkt. Rondom het historische centrum zijn een aantal betaald parkeerplekken. Deze zijn vrijwel alleen te bemachtigen als je op tijd komt. Zelf in de maand september kan het nog zeer uitdagend zijn om een plekje te vinden.

Hieronder vind je een overzichtje met parkeergelegenheden om je het leven makkelijker te maken.

  • Via del Casselo
  • Punto Sosta Communale
  • Tegenover de Coop

Zodra je het stadje in rijdt, wordt overigens vrij goed aangegeven waar je de parkeergelegenheden kunt vinden. De bekende blauwe borden met de letter ‘P’ erop wijzen je de weg.

B&B’s, hotels en appartementen in Pienza

In het stadje zelf zijn vind je vooral hotels, B&B’s en particulier worden ook appartementen aangeboden. Zodra je buiten het centrum bent, zijn er vooral accomodaties met een landelijk karakter. Hetzelfde geldt voor de accomodaties in de omgeving. Massatoerisme ga je hier (gelukkig) niet of nauwelijks terug vinden. Via de onderstaande geselecteerde aanbieders vind je alle B&B’s, hotels en appartementen in en rondom het stadje.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Wanneer je van plan bent om Pienza en haar omgeving te bezoeken, dan zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. Dit deel van Italië beschikt over veel mooie accomodaties die enorm de moeite waard zijn. Het aanbod is diverse en bestaat uit vakantiehuizen, villa’s, agriturismo’s en campings. Vlakbij het plaatsje Castiglione d’Orcia bevindt zich een zelfs een oud postkantoor, wat is omgetoverd tot een heerlijk vakantieverblijf. Dit is Hotel Osteria dell’Orcia.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Pienza op de kaart