Montalcino

Montalcino

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Montalcino is een kleine plaats in Toscane in de provincie Siena. Ondanks dat het plaatsje zelf maar klein is, is de naam wereldwijd bekend. Dit komt natuurlijk ook de gelijknamige wijnen Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino. Vooral de Brunello wordt wereldwijd beschouwd als één van de allerbeste wijnen op aarde.

In totaal wonen er ruim 5.000 inwoners in het stadje. En net als in Montepulciano werkt een groot deel van de lokale bevolking in de wijnproductie of in het toerisme. Deze combinatie zorgt er overigens voor dat Montalcino een prachtige vakantiebestemming is. Kies je ervoor om in dit deel van Toscane op vakantie te gaan, dan ben je gegarandeerd van het prachtige glooiende landschap van de Val d’Orcia met al haar cipressen. Verder zijn er talloze accomodaties die je uitzicht bieden op een van de vele wijngaarden en al rijdende door de omgeving, dan lijkt het er soms op alsof je onderdeel bent van een schilderij.

105 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Montalcino

In Montalcino en haar directe omgeving zijn talloze leuke vakantieadresjes te vinden. Het heerlijke stadje en de prachtige omgeving zorgen ervoor dat een keuze voor een accommodatie eigenlijk niet verkeerd kan zijn. Aan de hand van het onderstaande kaartje vind je het complete overzicht van alle hotels, B&B’s, huisjes en agriturismo’s. In het oude stadscentrum vind je net als in veel Toscaanse steden de hotels, B&B’s en appartementen. Aan de rand van het stadje en in haar directe omgeving tref je huisjes en agriturismo’s. Door te klikken op één van de accommodaties op het kaartje kun je deze tot in detail bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Montalcino vind je veel informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar deze wijnhoofdstad en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Voor een heerlijk verblijf in die prachtige omgeving van Montalcino wil je natuurlijk verblijven op een fijne vakantieplek. Om je hiermee op weg te helpen, hebben we een aantal reisaanbieders geselecteerd. Het vakantiehuis van je dromen, dat heerlijke hotel op die Toscaanse heuvel of die fijne camping ga je hiermee ongetwijfeld vinden.

Wat te zien en te doen in Montalcino?

Wandelen door de pittoreske straatjes in het historisch centrum van Montalcino

Als je in deze omgeving op vakantie bent, dan wil je natuurlijk weten wat te zien en te doen. In dit deel van Italië zijn talloze bezienswaardigheden die je verblijf extra leuk maken. Hieronder vind je een aantal tips voor je vakantie in Montalcino.

Overzicht met bezienswaardigheden

  • Centro storico, het historische centrum
  • Fortezza di Montalcino, het bekende fort Rocca
  • Palazzo dei Priori, het stadhuis
  • Castello Romitorio
  • Abbazia di Sant’Antimo
  • Chiesa della Madonna del Soccorso
  • Geniet van een wijnproeverij

Centro Storico, het historische centrum

Centro Storico in Montalcino
Kristi Blokhin / Shutterstock.com

Het historische stadscentrum van Montalcino wordt omringd door de oude stadsmuur. Deze stadsmuur stamt al uit de 13e eeuw. Binnen deze muur wandel je door talloze smalle straatjes en steegjes. Vanaf sommige plekken heb je zicht op het oude fort en natuurlijk het Palazzo dei Priori. Dit beeld zorgt ervoor dat een stadswandeling je het gevoel geeft alsof je weer even terug bent in de middeleeuwen.

Vanaf de 16e eeuw is het centrum van het stadje nagenoeg volledig in tact gebleven. Veel winkeltjes, delicatessenzaken, restaurants en barretjes hebben hier een plekje gevonden. Tijdens een historische wandeling kun je hierdoor de mooiste lokale producten kopen, genieten van een echte Toscaanse espresso of een heelijk lokaal pastagerecht eten. Letterlijk en figuurlijk de beste ingrediënten voor een bezoek aan deze prachtige Toscaanse stad. Natuurlijk mag de aanschaf van een fles onvervalste Brunello of Rosso di Montalcino niet ontbreken bij een bezoek.

Fortezza di Montalcino

Fort in Montalcino

Het historisch centrum wordt gedomineerd door dit machtige fort, Fortezza di Montalcino! Dit imposante bouwwerk is gerealiseerd in 1361 en diende als doorgang naar de stad. Dit was in de tijd dat Siena nog regeerde over de stad van de Brunello. Sinds de middeleeuwen is ook het fort zeer goed in tact gebleven. Tegenwoordig is de setting ideaal evenementen, festivals en concerten. Als je tijdens je vakantie geluk hebt, kun je deze lekker meepikken dus.

Het panoramische uitzicht bij het fort bied je een spectaculair uitzicht over het stadscentrum en de omliggende omgeving. Hiervoor moet je de kasteelmuren beklimmen. De kosten hiervan zijn een paar euro, maar dit is zeker de moeite waard. Een gouden tip die we je natuurlijk niet willen onthouden, is om dit bij zonsondergang te doen. Verder zit er een leuke wijnbar in het kasteel. Logischerwijs drink je hier een heerlijk glas Brunello. Je moet alleen wel je portemonnee meenemen. Het uitzicht is prachtig, maar de wijn is duur!

Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori in Montalcino

Een andere hotspot die je in Montalcino niet mag missen, is het Palazzo dei Priori. Deze karakteristieke hoge smalle toren is onderdeel van het gemeentehuis en staat hier al sinds de 13e eeuw. Dit bouwwerk vind je aan het Piazza del Poppolo. Vanaf dit plein zie je op de gevel alle wapens van de families die over Montalcino hebben geheerst. Tijdens je bezoek aan het historische centrum is dit één van de ‘verplichte’ onderdelen van de route van je wandeling.

Castello Romitorio

Montalcino Castello Romitorio

Castello Romitorio is een wijnboerderij waar de bekende Brunello wijn wordt geproduceerd. Het landgoed is eigendom van kunstenaar en Sandro Chia en het wordt omgeven door cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Kortom, precies waar iedereen voor naar Toscane komt. Op het landgoed is het mogelijk om rondgeleid te worden, te lunchen en logischerwijs ook die heerlijke Brunello wijnen proeven. In tegelstelling tot een aantal andere wijnmakers is dit gebied is Castello Romitorio relatief klein. Daardoor past het helemaal in het idyllische beeld wat je er van te voren bij inbeeld. Tourguide Daniele is van alle details op de hoogte bent en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt!

Abbazia di Sant’Antimo

Abbazia di Sant'Antimo, Montalcino

Abbazia di Sant’Antimo is de abdij van Sant’Antimo, een klooster dat door de eeuwen heen werd bewoond door benedictijnse monniken. Hoewel de oorsprong van de abdij al veel langer dateert, is het klooster afkomstig uit de 12e eeuw.

In lang vervlogen tijden was Abbazia di Sant’Antimo het belangrijkste klooster in de wijde omgeving. Vanwege haar welvaart waren veel kerken, boerderijen en kastelen afhankelijk van deze gemeenschap. Jaren en jaren later gingen veel bezittingen verloren waaronder het kasteel van Montalcino. Zoals hierboven al viel te lezen, is het fort destijds overgenomen door de inwoners van Siena.

Aan het einde van de 13e eeuw raakt het klooster in verval en is het niet heel veel meer waard. Om deze situatie te verhelpen wordt Abbazia di Sant’Antimo overgedragen aan de Guglielmieten, maar ook dit mag niet baten. Uiteindelijk wordt het onderdeel van het nieuwe bisdom van Montalcino en Pienza. Vanaf de 15e eeuw treedt het verval pas echt hard in. Het komt zelfs zover dat de stenen van het bouwwerk worden gebruikt voor de bouw van het dorp Castelnuovo dell’Abate.

Als je in de omgeving van Montalcino bent, dan is dit één van de bouwwerken die je niet mag missen. Niet alleen het gebouw is prachtig… ook de omgeving op de weg er naar toe is geweldig om doorheen te rijden. Bovendien is de toegang gratis. Verder is er in de directe nabijheid een delicatessenzaak waar je de lekkerste lokale producten kan kopen.

Chiesa della Madonna del Soccorso

Chiesa della Madonna del Soccorso, Montalcino

Chiesa della Madonna del Soccorso is een kerk in Montalcino welke in 1330 is gebouwd. Op de plek waar deze kerk is gebouwd, stond voorheen een andere middeleeuwse kerk, namelijk de Porta al Corniolo. Aan het einde van de 15e eeuw is dit bouwwerk gigantische uitgebreid. De werkzaamheden die hiervoor verricht dienden te worden, waren pas aan het begin van de 17e eeuw gereed.

Als je van plan bent om de Chiesa della Madonna del Soccorso te bezoeken, realiseer je dan wel dat deze kerk buiten het centrum is te vinden. Maar als je hier eenmaal bent, dan moet je het gebouw zeker van van binnen bekijken. Vergeet ook niet om even achter het gebouw te kijken. Het uitzicht wat je hier treft is om van te watertanden. Vooral bij zonsondergang.

Wijn proeven & kopen

In het gebied van de Brunello di Montalcino mag een wijnproeverij natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in dit gebied. Zowel in de stad als in de omgeving zijn voldoende mogelijkheden om een proeverij bij te wonen. In de sta zelf vind je veel zogenaamde enoteca’s, dit zijn wijnwinkels of wijnhandelaren. Maar als je de omgeving met de auto verkent, dan zul je merken dat er voldoende wijngaarden zijn, die je vrijblijvend kunt bezoeken. Doorgaans kun je hier wijn proeven of een proeverij bijwonen.

Een wijnwinkel in Montalcino
InnaFelker/Shutterstock.com

Iets ten zuiden Montalcino ligt het plaatsje Poggio alle Mura. Dit is de plek waar ook een van de grootste wijnmakers van Italië zijn wijngaarden heeft, namelijk Banfi. Dit indrukwekkende landgoed heeft echt alles waar de echt wijnliefhebber van gaat watertanden. Een prachtige oprit met cipressen, wijngaarden tot zover je kunt zien en een prachtige omgetoverd kasteel waar je kunt overnachten, maar ook wijn kan proeven en kan kopen.

Tips

Parkeren in Montalcino

Parkeren in het stadje is doorgaans prima te doen. Houd er wel rekening mee dat in de drukke maanden juli en augustus het druk kan zijn. Het is dan aan te raden om of ‘s ochtends vroeg te komen of aan het einde van de middag. Rondom de stad zijn meerdere plekken aangelegd waar je over het algemeen goed kunt parkeren.

Zodra je in de buurt komt van de stad dan worden de parkeergelegenheden vrij goed aangeduid met P1 en P2. Zowel P1 als P2 zitten aan de Viale Pietro Strozzi, dus als je gewoon de borden volgt, dan moet het goed komen. Verder kun je natuurlijk ook gewoon in het centrum van de stad parkeren. Ook hier zijn plekken beschikbaar langs de kant van de weg.

B&B’s, hotels en appartementen in Montalcino

De stad en haar omgeving bieden een ruim aanbod aan B&B’s, hotels en appartementen. Kortom, er is voldoende keuze! Ongeacht waar je voor kiest, is dit deel van Italië een goede uitvalsbasis om nog meer van die prachtige omgeving te verkennen. In de nabijheid bevinden zich ook andere Toscaanse steden en plaatsen zoals Pienza, Montepulciano, San Quirico d’Orcia en natuurlijk provinciehoofdstad Siena.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Als je tijdens je vakantie wilt overnachten in de omgeving van Montalcino dan zijn er voldoende mogelijkheden voor een heerlijk verblijf. Veel accomodaties spelen in op de prachtige natuur. Want wie wil er nou niet logeren op een plek met uitzicht op een echte wijngaard, of genieten van de kleine plattelandsweggetjes die bij een heuvel omhoog kronkelen. Hieronder vind je twee overzichten. In het eerste overzicht zijn alle aanbieders van vakantiehuizen en agriturismo’s opgenomen. In het tweede vind je een overzicht van aanbieders van campings en vakantieparken.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Montalcino op de kaart