De heuvels bij Montalcino

Montalcino

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Montalcino is een kleine plaats in Toscane in de provincie Siena. Ondanks dat het plaatsje zelf maar klein is, is de naam wereldwijd bekend. Dit komt natuurlijk ook de gelijknamige wijnen Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino. Vooral de Brunello wordt wereldwijd beschouwd als één van de allerbeste wijnen op aarde.

In totaal wonen er ruim 5.000 inwoners in het stadje. En net als in Montepulciano werkt een groot deel van de lokale bevolking in de wijnproductie of in het toerisme. Deze combinatie zorgt er overigens voor dat Montalcino een prachtige vakantiebestemming is. Kies je ervoor om in dit deel van Toscane op vakantie te gaan, dan ben je gegarandeerd van het prachtige glooiende landschap van de Val d’Orcia met al haar cipressen. Verder zijn er talloze accomodaties die je uitzicht bieden op een van de vele wijngaarden en al rijdende door de omgeving, dan lijkt het er soms op alsof je onderdeel bent van een schilderij.

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Montalcino vind je veel informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar deze wijnhoofdstad en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn:

Top 5 reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Voor een heerlijk verblijf in die prachtige omgeving van Montalcino wil je natuurlijk verblijven op een fijne vakantieplek. Om je hiermee op weg te helpen, hebben we een aantal reisaanbieders geselecteerd. Het vakantiehuis van je dromen, dat heerlijke hotel op die Toscaanse heuvel of die fijne camping ga je hiermee ongetwijfeld vinden.

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden zijn er nog zeer veel andere accommodaties in de omgeving te vinden die niet bij een reisaanbieder zijn aangesloten. Om zeker te weten dat jij niets mist, kun je het onderstaande kaartje gebruiken. Klik op één van de accommodaties op het kaartje om alle details goed te kunnen bekijken.

Booking.com

Wat te zien en te doen in Montalcino?

Wandelen door de pittoreske straatjes in het historisch centrum van Montalcino

Als je in deze omgeving op vakantie bent, dan wil je natuurlijk weten wat te zien en te doen. In dit deel van Italië zijn talloze bezienswaardigheden die je verblijf extra leuk maken. Hieronder vind je een aantal tips voor je vakantie in Montalcino.

Overzicht met bezienswaardigheden

  • Centro storico, het historische centrum
  • Fortezza di Montalcino, het bekende fort Rocca
  • Palazzo dei Priori, het stadhuis
  • Castello Romitorio
  • Abbazia di Sant’Antimo
  • Chiesa della Madonna del Soccorso
  • Geniet van een wijnproeverij

Centro Storico, het historische centrum

Centro Storico in Montalcino
Kristi Blokhin / Shutterstock.com

Fortezza di Montalcino

Fort in Montalcino

Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori in Montalcino

Abbazia di Sant’Antimo

Abbazia di Sant'Antimo, Montalcino

Chiesa della Madonna del Soccorso

Chiesa della Madonna del Soccorso, Montalcino

Wijn proeven & kopen

In het gebied van de Brunello di Montalcino mag een wijnproeverij natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in dit gebied. Zowel in de stad als in de omgeving zijn voldoende mogelijkheden om een proeverij bij te wonen. In de sta zelf vind je veel zogenaamde enoteca’s, dit zijn wijnwinkels of wijnhandelaren. Maar als je de omgeving met de auto verkent, dan zul je merken dat er voldoende wijngaarden zijn, die je vrijblijvend kunt bezoeken. Doorgaans kun je hier wijn proeven of een proeverij bijwonen.

Een wijnwinkel in Montalcino
InnaFelker/Shutterstock.com

Iets ten zuiden Montalcino ligt het plaatsje Poggio alle Mura. Dit is de plek waar ook een van de grootste wijnmakers van Italië zijn wijngaarden heeft, namelijk Banfi. Dit indrukwekkende landgoed heeft echt alles waar de echt wijnliefhebber van gaat watertanden. Een prachtige oprit met cipressen, wijngaarden tot zover je kunt zien en een prachtige omgetoverd kasteel waar je kunt overnachten, maar ook wijn kan proeven en kan kopen.

Tips

Parkeren in Montalcino

Parkeren in het stadje is doorgaans prima te doen. Houd er wel rekening mee dat in de drukke maanden juli en augustus het druk kan zijn. Het is dan aan te raden om of ’s ochtends vroeg te komen of aan het einde van de middag. Rondom de stad zijn meerdere plekken aangelegd waar je over het algemeen goed kunt parkeren.

Zodra je in de buurt komt van de stad dan worden de parkeergelegenheden vrij goed aangeduid met P1 en P2. Zowel P1 als P2 zitten aan de Viale Pietro Strozzi, dus als je gewoon de borden volgt, dan moet het goed komen. Verder kun je natuurlijk ook gewoon in het centrum van de stad parkeren. Ook hier zijn plekken beschikbaar langs de kant van de weg.

B&B’s, hotels en appartementen in Montalcino

De stad en haar omgeving bieden een ruim aanbod aan B&B’s, hotels en appartementen. Kortom, er is voldoende keuze! Ongeacht waar je voor kiest, is dit deel van Italië een goede uitvalsbasis om nog meer van die prachtige omgeving te verkennen. In de nabijheid bevinden zich ook andere Toscaanse steden en plaatsen zoals Pienza, Montepulciano, San Quirico d’Orcia en natuurlijk provinciehoofdstad Siena.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Als je tijdens je vakantie wilt overnachten in de omgeving van Montalcino dan zijn er voldoende mogelijkheden voor een heerlijk verblijf. Veel accomodaties spelen in op de prachtige natuur. Want wie wil er nou niet logeren op een plek met uitzicht op een echte wijngaard, of genieten van de kleine plattelandsweggetjes die bij een heuvel omhoog kronkelen. Hieronder vind je twee overzichten. In het eerste overzicht zijn alle aanbieders van vakantiehuizen en agriturismo’s opgenomen. In het tweede vind je een overzicht van aanbieders van campings en vakantieparken.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Montalcino op de kaart