Boot in het water bij Elba

Elba

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Elba is het bekendste Toscaanse eiland. Als je de kaart van Toscane voor je ziet dan ligt Elba ter hoogte van de plaatsen Grosseto en Piombino. Vanaf deze laatste stad vertrekt ook de boot. Het eiland is tevens onderdeel van de provincie Grosseto en in totaal wonen er ruim 30.000 inwoners.

In Toscane is Elba het ideale alternatief voor een heerlijke zon- en strandvakantie. Op het eiland zijn talloze accomodaties te vinden welke je een heerlijk onderkomen kunnen bieden voor je verblijf en waar je dus perfect kan overnachten.

Campings op Elba

Op het eiland zijn enorm veel leuke campings te vinden voor een langere vakantie. Doordat Elba zo’n populaire vakantiebestemming is, is er ook een divers aanbod. Veel campings zijn direct gelegen aan zee, aan het strand of bevinden zich hier vlakbij in de buurt. Vaak zijn dit rustige locaties waar je heerlijk kunt ontspannen en kunt genieten van de zee en al het moois wat het eiland heeft te bieden. Een aantal van de campings beschikt ook over een zwembad en sommige zijn zelfs ronduit luxe te noemen. Kortom, het aanbod campings op Elba biedt voor een ieder wat wils!

Overige accomodaties

Naast het aanbod met campings is er ook nog een flink aanbod met andere type accomodaties op Elba. Op het eiland vind je hotels, vakantiehuizen, appartementen en B&B’s. Al deze accomodaties zijn verspreid over het eiland en deze kun je zowel terugvinden langs de kust, in de stad of in het binnenland.

Elba bezoeken

Elba bezoeken? Je kunt dit Toscaanse eiland bezoeken voor een langere vakantie, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tijdens een vakantie in Toscane een dagje naar Elba te gaan.

Als je op vakantie naar Elba gaat, dan is het goed om te weten dat je vanuit Nederland niet rechtstreeks kunt vliegen op deze bestemming. Het is dus noodzakelijk om een tussenstop te maken op een ander vliegveld in Italië.  Van daaruit kun je verder vliegen naar de internationale luchthaven bij het stadje Marina di Campo. De grote vraag is dus, hoe kun je het beste reizen naar Elba? Met het vliegtuig of met de auto?

Vliegvakantie

Een vliegvakantie naar Elba is prima mogelijk. Vanuit Nederland vlieg je eerst op een andere Italiaanse bestemming om vervolgens over te stappen voor het laatste kleine stukje. Ben je bijvoorbeeld niet in het bezit van een rijbewijs, of vind je het spannend om in Italië te rijden, dan zijn er dus mogelijkheden om te vliegen naar Elba.

Een andere manier om je vliegvakantie in te vullen, is door eerst op Pisa Airport te vliegen en daar ter plekke een auto te huren. De luchthaven van Pisa is van de Italiaanse vliegvelden het meest dichtbij.Vanaf hier is het mogelijk om een auto te huren en het resterende deel van de reis met de auto en de boot af te leggen. Doorgaans is dit ook veel sneller dan via een vlucht met een tussenstop elders in Italië.

Met de boot naar Elba

Natuurlijk kun je ook met de auto naar Elba. Het is dus mogelijk om vanuit Nederland met de auto te gaan, maar je kunt dus ook een auto huren om een van de vliegvelden. Ongeacht waar je voor kiest, uiteindelijk zul je toch de overtocht met de boot moeten maken. De boot naar Elba vertrekt vanuit Piombino. Vanaf Nederland is dit ongeveer 1400 tot 1500 kilometer rijden, vanaf Pisa is dit nog steeds ruim 100 kilometer.

Overtocht met de ferry of veerboot

Vanaf Piombino kun je dus met de ferry of veerboot de oversteek maken naar Portoferraio, Rio Marino of Cavo. De duur van de overtocht verschilt logischerwijs per bestemming waar je naar toe wilt varen.

 • Portoferraio – ca. 60 minuten
 • Rio Marino – ca. 45 minuten
 • Cavo – ca. 20 minuten

Om je een gevoel te geven bij de duur van de overtocht. In Nederland bedraagt de duur van de overtocht van Den Helder naar Texel ongeveer 20 minuten en de oversteek van Holwerd naar Ameland zo’n 45 minuten. Doordat de reistijden met de boot niet super land zijn, is het uitstekend mogelijk om Elba een dagje te bezoeken.

Kosten voor de ferry of de veerboot

De kosten voor de ferry of de veerboot verschillen per vaarroute. Hieronder het overzicht met de prijzen voor een retourticket voor de verschillende havens op Elba.

 • Portoferraio – 25 tot 30 euro
 • Rio Marino – 20 tot 25 euro
 • Cavo – 20 tot 25 euro

Wanneer je van plan bent met de auto de overtocht te maken dan worden de prijzen iets hoger.  De prijs voor een kaartje is hierbij wederom afhankelijk van de haven waarop je vaart, maar ook van het aantal passagiers die met de auto de overtocht maken. De prijzen variëren dan tussen de 40 tot 70 euro.

Wat te zien en te doen op Elba?

Wat te zien en te doen op Elba? Als je op vakantie gaat naar dit Toscaanse eiland, dan lijkt het voor de hand te liggen om lekker te genieten van de prachtige zee, de heerlijke stranden en al het moois wat de omgeving heeft te bieden. Op het eiland zijn een aantal bezienswaardigheden die je natuurlijk moet zien, maar er zijn ook genoeg andere activiteiten die de moeite waard zijn om te doen. Hieronder een overzichtje met tips voor deze bezienswaardigheden en activiteiten.

Activiteiten

 • Wandelen
 • Fietsen
 • Snorkelen
 • Overige excursies

Bezienswaardigheden

 • Het voormalige huis van Napoleon
 • Mooiste plekken & standen

Meer informatie over Elba

Elba heeft weliswaar een hele bekende naam, maar voor het grote publiek zijn er nog best wel veel zaken die lang niet zo bekend zijn als de naam van dit eiland. Het onderstaande overzichtje geeft je antwoord op veel van de gestelde vragen.

Waar ligt Elba?

Het eiland is onderdeel van de Italiaanse regio Toscane en bevindt zich in het centrale deel van het Italiaanse schiereiland. Als je de kaart erbij pakt, dan vind je Elba ter hoogte van de stad Grosseto. Dit is op gelijke hoogte met het noordelijke deel van het Franse eiland Corsica en iets ten zuiden van Florence.

Hoe groot is het eiland?

Nog een leuk weetje. Hoe groot is Elba? Het eiland heeft een oppervlakte van 224 vierkante kilometer. De volledige kustlijn is in totaal 147 kilometer.

Wat is de hoofdstad?

De hoofdstad van Elba is Portoferraio. Deze stad ligt aan de kust in het noorden en heeft in totaal zo’n 12.000 inwoners.

In welke zee ligt Elba?

Een andere vraag die vaak wordt gesteld, is is welke zee het eiland ligt? De zee aan de oostkant van Italië is de Tyrreense Zee. In het noordelijke deel van deze zee vind je de parel van de Tyrreense Zee.