Elba

Elba

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Elba is het bekendste Toscaanse eiland. Als je de kaart van Toscane voor je ziet dan ligt Elba ter hoogte van de plaatsen Grosseto en Piombino. Vanaf deze laatste stad vertrekt ook de boot. Het eiland is tevens onderdeel van de provincie Grosseto en in totaal wonen er ruim 30.000 inwoners.

In Toscane is Elba het ideale alternatief voor een heerlijke zon- en strandvakantie. Op het eiland zijn talloze accomodaties te vinden welke je een heerlijk onderkomen kunnen bieden voor je verblijf en waar je dus perfect kan overnachten.

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina is helemaal gewijd aan dit prachtige vakantie-eiland. Hier vind informatie, inspiratie en praktische tips voor een onvergetelijke vakantie op Elba. Lees hieronder meer over de volgende onderwerpen:

Campings op Elba

Op het eiland zijn enorm veel leuke campings te vinden voor een langere vakantie. Hier kun je heerlijk verblijven op één van de vakantieparken in een tent of stacaravan. Doordat Elba zo’n populaire vakantiebestemming is, is er ook een divers aanbod. Veel campings zijn direct gelegen aan zee, aan het strand of bevinden zich hier vlakbij in de buurt. Vaak zijn dit rustige locaties waar je heerlijk kunt ontspannen en kunt genieten van de zee en al het moois wat het eiland heeft te bieden. De meeste campings beschikken ook over een zwembad en sommige zijn zelfs ronduit luxe te noemen. Kortom, het aanbod campings biedt voor een ieder wat wils!

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Vakantiehuizen & agriturismo’s

Naast de vele campings zijn en ook leuke vakantiehuizen en agriturismo’s op het eiland. Doorgaans biedt een vakantiehuis of agriturismo je de mogelijkheid om kleinschaliger te verblijven. Hierdoor ben je nog steeds van alle gemakken voorzien, maar ontwijk je het massatoerisme. Een vakantiehuisje biedt je alle gewenste privacy. Vaak is er een zwembad aanwezig en zijn er dezelfde faciliteiten als thuis.

Agriturismo’s zijn de bekende Toscaanse vakantieboerderijen. Ook een agriturismo is doorgaans kleinschalig. En vaak worden deze gerund door de eigenaren zelf. Reken er dus maar op dat je hier de beste tips voor je vakantie krijgt. Verder geniet je in een agriturismo van de ongekende Toscaanse gastvrijheid en de lokale delicatessen die hier worden gemaakt.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

B&B’s, hotels en appartementen

Uiteraard zijn er ook voldoende B&B’s, hotels en appartementen op het eiland. In tegenstelling tot een vakantiehuisje of een agriturismo zijn deze accommodaties ruimer opgezet. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je dus zelf bepalen wat het beste aansluit bij je wensen. Al deze accomodaties zijn verspreid over het eiland en deze kun je zowel terugvinden langs de kust, in de stad of in het binnenland. 

Wat te zien en te doen op Elba?

Wat te zien en te doen op Elba? Als je op vakantie gaat naar dit Toscaanse eiland, dan lijkt het voor de hand te liggen om lekker te genieten van de prachtige zee, de heerlijke stranden en al het moois wat de omgeving heeft te bieden. Op het eiland zijn een aantal bezienswaardigheden die je natuurlijk niet mag missen. Maar er zijn ook genoeg andere activiteiten die de moeite waard zijn om te doen. Hieronder een overzichtje met tips voor deze bezienswaardigheden en activiteiten.

Overzicht met bezienswaardigheden

 • Strand, strand en nog een strand…
 • Het voormalige huis van Napoleon

Strand, strand en nog eens strand…

Wanneer je op vakantie gaat naar Elba, dan draait het natuurlijk maar om een ding. Strand, strand en nog eens strand… Doordat het eiland tientallen stranden heeft, benoemen we helaas niet alle stranden. In het onderstaande overzicht staan tips voor de beste stranden van het eiland.

 1. Cala dei Frati
 2. Padulella
 3. Capo Bianco
 4. Sansone
 5. Enfola
 6. Spiaggia di Viticcio
 7. Scaglieri
 8. Spiaggia della Bidola
 9. La Paolina
 10. Fetovaia
 11. Spiaggia di Cavoli
 12. Barabarca
 13. Morcone
 14. Pareti
 15. Innamorata

Cala dei Frati

Cala dei Frati, Elba

In de directe nabijheid van de hoofdstad Portoferraio zijn ontzettend veel mooie stranden te vinden. Wanneer je vanuit de stad in westelijke richting rijdt, is één van de eerste stranden die je tegenkomt Cala dei Frati. Cala dei Frati is 150 meter breed en alleen via het water te bereiken. Maar wanneer je de moeite neemt om naar dit strand te gaan, is dit het dubbel en dwars waard. De kleine witte kiezeltjes steken prachtig af tegen het blauwe water. Doordat Cala dei Frati alleen via het water te bereiken is, is het er bijna altijd rustig. Wat kun je nog meer wensen!

Padulella

Padulella, Elba

Iets verder in westelijke richting ligt het volgende strand, dit is Padulella. Over het algemeen wordt dit strand veel bezocht door de lokale bevolking van het eiland. Padulella ligt omgeven door een aantal schitterende witte kliffen. Deze witte rotspartijen steken perfect af tegen het kristalheldere water van de baai. Verder is dit kiezelstrand de perfecte plek om lekker te snorkelen. Doordat het water super helder is, zijn de verschillende vissoorten goed waar te nemen. Vanaf Padulella zie je in de verte Capo Bianco al liggen.  

Capo Bianco

Capo Bianco, Elba

Het derde strand in dit overzicht is Capo Bianco. Als je vanuit Portoferraio voorbij Cala dei Frati en Padelella rijdt, kom je uit bij Capo Bianco. Door haar ligging en lengte, 260 meter, is Capo Bianco één van de populairste stranden van Elba. Wat opvalt, is dat het strand door de kliffen in tweeën wordt gedeeld. Ook dit strand aan de noordkant van het eiland is een kiezelstrand. Hierdoor kan goed worden gesnorkeld en is alles onder water goed waarneembaar.

Sansone

Sansone, Elba

Tussen Capo Bianco en Spiaggia Sansone liggen nog een aantal stranden. Sottobomba, Seccione en La Sorgente zijn allemaal te vinden op de route in westelijke richting naar Sansone. Zoals gezegd, het ene strand op Elba is nog mooier dan het andere. Maar naar het schijnt moet dit de mooiste van allemaal zijn. Om er te komen moet je ongeveer 10 tot 15 minuten wandelen. Eenmaal bij Spiaggia Sansone aangekomen word je beloond met een adembenemend uitzicht. Afhankelijk van de diepte heeft het water verschillende tinten groen en blauw. Door de combinatie met de witte kiezels en de witte kliffen krijg je nog net geen kippenvel… Daardoor is Spiaggia Sansone de perfecte plek voor een heerlijke dan zon, zee en kiezels aan de noordkant van Elba.  

Enfola

Enfola, Elba

Eveneens aan de noordkant van het eiland tref je Enfola. Enfola is een ‘schiereiland’ en op dit stukje land ligt ook de gelijknamige berg. Op het schiereiland zijn twee stranden te vinden. Hierbij geniet één ruimschoots boven de ander. Weliswaar kun je bij beide heerlijke badderen in het azuurblauwe zeewater. Echter is eentje typisch Italiaans, met een onvervalste betonnen pier. Deze moet je dus niet hebben. De ander heeft een prachtig uitzicht naar het zuiden. Hiervandaan zie je de kuststrook liggen richting Viticcio. Verder zie je een rots boven het water uitsteken welke luistert naar de naam Lo Sbruffo. Door de aanwezige kliffen en rotspartijen is dit een ideale plek voor liefhebbers van snorkelen en duiken.

Spiaggia di Viticcio

Viticcio, Elba

 Spiaggia di Viticcio bestaat niet uit 1 of 2 stranden, maar in totaal uit 5 stranden. Al deze stranden kijken uit op de plaats met de gelijknamige naam. In tegenstelling tot een aantal van de hierboven genoemde standen is Spiaggia di Viticcio vrij eenvoudig te bereiken vanaf de weg. Allen zijn ongeveer 70 meter lang en hebben een beschutte ligging. Hierdoor is dit ook bij minder warm weer een perfecte plek voor een stranddag. Wat je verder moet weten is dat het turkoois kleurige zeewater kristalhelder is. Daardoor is het bijna onmogelijk om een heerlijke verfrissende duik te weerstaan.

Scaglieri

Scaglieri, Elba

Vanaf het schiereiland Enfola kom je in zuidelijk richting eerst Spiaggia Viticcio tegen en daarna Scaglieri en Bidola. Scaglieri is een kleine inham met een prachtig goudgeel zandstrand. Scagliere heeft een perfecte ligging gericht op het westen waardoor er tot laat in de middag zon is. Bovendien is het erg beschut waardoor je bij minder warme dagen geen last hebt van de wind. Weliswaar is het strand niet heel groot, maar wel volledig gefaciliteerd. Tevens is de afstand tot de parkeergelegenheden beperkt wat het een ideaal strand voor gezinnen met kinderen maakt. 

Spiaggia della Bidola

Bidola, Elba

Nog iets verder naar het zuiden ligt Spiaggia della Bidola. Dit strand wordt enkel door een partij rotsen en kliffen afgescheiden van Scaglieri. In vergelijking met andere stranden op Elba is het beroemde strand van Bidola vrij lang. De totale lengte bedraagt 500 tot 600 meter en bestaat uit fijn goudgeel zand. Vanzelfsprekend is Spiaggia della Bidola volledig ingericht op strandgangers en voorzien van alle gemakken. Voor gezinnen met (kleine) kinderen is dit strand ideaal. De bereikbaarheid is goed en voorzien van goede parkeergelegenheden. Daarnaast kun je ver het zeewater in zonder dat dit direct heel diep wordt.

La Paolina

La Paolina, Elba

Wanneer je vanaf Bidola verder rijdt langs de kust richting La Paolina, kom je onderweg nog twee andere stranden tegen. Dit zijn Spiaggia della Lamaia en Spiaggia di Procchio. Spiaggia La Paolina dankt haar naam aan de zus van Napoleon Bonaparte. Dit compacte strand is 100 meter lang, slechts 10 meter breed en bestaat uit een mix van zand en kiezels. Gedurende de dag is er vrij veel schaduw. Voor sommigen een straf, maar voor anderen een uitkomst. Verder kun je gebruik maken van de faciliteiten van Bagni Paolina. Zo kun je hier bedjes, parasols, waterfietsen en kano’s huren. Wat een dagje Paolina extra leuk maakt, is dat je kunt zwemmen naar een klein eilandje. Hier vind je nog restanten van een bouwwerk uit de Romeinse tijd.

Fettovaia

Fettovaia, Elba

Gelegen in het zuidoosten van Elba vind je het populaire Spiaggia di Fettvaia. Door het witte zand, het kristalheldere water in de kleuren blauw en groen en de beschutting is dit de perfecte plek voor een lekkere stranddag. Dit strand komt echt heel dicht in de buurt van de stranden van het Caribische gebied. Ook dit strand is zeer kindvriendelijk. Er zijn voldoende faciliteiten aanwezig en het water blijft lang ondiep. Verder is er een ‘gratis’ gedeelte. Dus mocht je niet op een betaald bedje willen liggen, dan kun je hier toch gewoon terecht. Parkeren doe je op het terrein of langs de kant van de weg. Binnen een paar minuten lopen bevind je je dan op het adembenemende strand van Fettovaia.

Spiaggia di Cavoli

Het strand Cavoli, Elba

Vanuit Fettovaia kom je in oostelijke richting naar Marina di Campo het plaatsje Cavoli tegen. Ook hier vind je natuurlijk weer een prachtig strand, namelijk Spiaggia de Cavoli. Deze parel ten zuiden van de Monte Capanne is het hele jaar door populair. Het strand is ongeveer 300 meter lang en bestaat uit wit korrelig zand. Bovendien heb je vanuit deze beschutte baai een magnifiek uitzicht op de eilanden Montecriso en Pianosa. Hoewel Spiaggia di Cavoli in alle opzichten een zeer kindvriendelijk stand is, is het in de maand augustus ook erg populair bij lokalen tieners. Een andere reden waarom dit een populair stand is, komt door de aanwezigheid van de Grotta Azzura. Aan de oostkant van het stand kun je deze rotsen bekijken met een boot, kano of waterfiets.

Barabarca

Barabarca, Elba

Bararbarca wordt beschouwd als één van de mooiste baaien van Golfo Stella in het zuiden van Elba. Voordat je met de trap naar beneden gaat richting het strand, moet je even stilstaan en van het uitzicht genieten. Een fotootje maken mag natuurlijk. Barabarca is een ongerept strand. Geen poespas, gewoon lekker eenvoudig. De breedte is zo’n 200 meter en bestaat uit kiezels en rotsen. Uiteraard kun je hier gewoon een bedje, parasol en kano huren. Verder is er een kleine bar waar je een snack en een drankje kunt halen. Doordat het water kraakhelder is, is ook deze baai perfect geschikt om te snorkelen.

Morcone

Morcone, Elba

Het strand van Morcone is het eerste van drie stranden ten zuiden van Monte Calamita. De breedte van het strand is ongeveer 250 meter en bestaat uit zand en kiezels. Verder is het handig om te weten dat ook dit een zeer kindvriendelijk strand is. Alle faciliteiten zijn aanwezig en ook voor oudere kinderen en tieners is er voldoende te doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een breed scala aan watersporten te beoefenen. En dit maakt het natuurlijk ook extra relaxed voor papa en mama 😉

Pareti

Pareti, Elba

Net iets meer naar het zuiden is het Spiaggia di Pareti gelegen, het strand van Pareti. Het strand wordt door een partij kliffen en rotsen gescheiden van het strand van Morcone. De breedte van beide stranden is ongeveer vergelijkbaar. Ook Spiaggia di Pareti bestaat uit zand vermengd met kiezels. Qua kindvriendelijkheid is ook dit strand perfect. Het water blijft lang ondiep en alle noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig. Tevens zijn er veel watersporten te beoefenen. Een kleine sidenote moet worden gemaakt ten aanzien van de parkeergelegenheid. Hoewel het wel aanwezig is, is dit slechts in beperkte mate. Eventueel kun je gewoon met de shuttlebus gaan die vertrekt vanaf Capoliveri.

Innamorata

Innamorata, Elba

Innamorata is het derde strand ten zuiden van de Monte Calamita. Vanaf het strand kun je zwemmend of per waterfiets de Gemini eilanden bereiken. Deze ‘tweeling’ eilanden liggen vlak voor de kust van Elba. Op het strand van Innamorata is zowel een betaald als een gratis gedeelte. Voor ieder wat wils dus. Tevens is dit een perfecte plek om te duiken. Eventueel zou je hier zelfs een boot kunnen huren en langs de Costa Gabbiani varen. Nagenoeg overbodig om te zeggen… het water is mooier dan mooi en het strand zelf bestaat uit zand gemengd met iets wat lijkt op rood grind. Dit stand op Elba is een absolute aanrader vanwege haar diversiteit!

Het voormalige huis van Napoleon

Het huis van Napoleon op Elba

Napoleon Bonaparte was een Franse generaal en dictator die in de 19e eeuw was verbannen naar Elba. Deze Franse veldheer was destijds keizer van Frankrijk en koning van Italië. Overigens was dit nog niet het Italië zoals we dat vandaag de dag kennen. In de 18e en de 19e eeuw trok Napoleon ten strijde in heel Europa.

Uiteindelijk is daar een stokje voor gestoken en werd deze ‘driftkikker’ verbannen naar het Toscaanse eiland Elba. Daar mocht hij zijn titel van keizer behouden en verder leven als soeverein vorst van het eiland. Tijdens zijn bestuur verbleef hij in het Palazzina dei Mulini in Portoferraio. Hier kon hij zijn luxe levensstijl behouden. Daar stond wel tegenover dat hij zich niet veilig waande en moest vrezen voor een aanval op zijn leven.

Het verblijf van Napoleon duurde van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815. Gedurende deze periode reorganiseerde hij het eiland waardoor de economie sterk verbeterde. Na 10 maanden wist hij te ontsnappen en trok hij zich terug naar Frankrijk.

Het Palazzina dei Mulini bevindt zich net buiten Portoferraio tussen Forte Flacone en Forte Stella. Dit paleis heeft een prachtig uitzicht over de stad. En door de hoge ligging voelde hij zich toch dominant ten opzichte van het volk. Verder hield hij vanaf deze plek de haven nauwlettend in de gaten. Wachtend op wat komen ging. Tegenwoordig is het Pallazina dei Mulinin een museum. In het museum zijn veel zaken te vinden die nog aan deze Franse veldheer doen denken. Weliswaar herbergt Elba niet een enorme schat aan cultuur, maar deze residentie is verplichte kost bij een bezoek aan het eiland!

Activiteiten

 • Wandelen
 • Fietsen
 • Snorkelen of duiken
 • Een boot huren en varen langs die prachtig kust
 • Breng een bezoekje aan Portoferraio
 • Een scooter of Vespa huren
 • Overige excursies

Tips & praktische informatie

Elba bezoeken

Elba bezoeken? Je kunt dit Toscaanse eiland bezoeken voor een langere vakantie, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tijdens een vakantie in Toscane een dagje naar Elba te gaan.

Als je op vakantie naar Elba gaat, dan is het goed om te weten dat je vanuit Nederland niet rechtstreeks kunt vliegen op deze bestemming. Het is dus noodzakelijk om een tussenstop te maken op een ander vliegveld in Italië.  Van daaruit kun je verder vliegen naar de internationale luchthaven bij het stadje Marina di Campo. De grote vraag is dus, hoe kun je het beste reizen naar Elba? Met het vliegtuig of met de auto?

Vliegvakantie – vliegen naar Elba

Een vliegvakantie naar Elba is prima mogelijk. Vanuit Nederland vlieg je eerst op een andere Italiaanse bestemming om vervolgens over te stappen voor het laatste kleine stukje. Ben je bijvoorbeeld niet in het bezit van een rijbewijs, of vind je het spannend om in Italië te rijden, dan zijn er dus mogelijkheden om te vliegen naar Elba.

Een andere manier om je vliegvakantie in te vullen, is door eerst op Pisa Airport te vliegen en daar ter plekke een auto te huren. De luchthaven van Pisa is van de Italiaanse vliegvelden het meest dichtbij.Vanaf hier is het mogelijk om een auto te huren en het resterende deel van de reis met de auto en de boot af te leggen. Doorgaans is dit ook veel sneller dan via een vlucht met een tussenstop elders in Italië.

Met de boot naar Elba

Natuurlijk kun je ook met de auto naar Elba voor een autovakantie. Het is dus mogelijk om vanuit Nederland met de auto te gaan, maar je kunt dus ook een auto huren om één van de vliegvelden. Ongeacht waar je voor kiest, uiteindelijk zul je toch de overtocht met de boot moeten maken. De boot naar Elba vertrekt vanuit Piombino. Vanaf Nederland is dit ongeveer 1400 tot 1500 kilometer rijden, vanaf Pisa is dit nog steeds ruim 100 kilometer.

Overtocht met de ferry of veerboot

Vanaf Piombino kun je dus met de ferry of veerboot de oversteek maken naar Portoferraio, Rio Marino of Cavo. De duur van de overtocht verschilt logischerwijs per bestemming waar je naar toe wilt varen.

 • Portoferraio – ca. 60 minuten
 • Cavo – ca. 20 minuten
 • Rio Marino – ca. 45 minuten

Om je een gevoel te geven bij de duur van de overtocht. In Nederland bedraagt de duur van de overtocht van Den Helder naar Texel ongeveer 20 minuten en de oversteek van Holwerd naar Ameland zo’n 45 minuten. Doordat de reistijden met de boot niet super lang zijn, is het uitstekend mogelijk om Elba een dagje te bezoeken.

Kosten voor de ferry of de veerboot

De kosten voor de ferry of de veerboot verschillen per vaarroute. Hieronder het overzicht met de prijzen voor een retourticket voor de verschillende havens op Elba.

 • Portoferraio – 25 tot 30 euro
 • Rio Marino – 20 tot 25 euro
 • Cavo – 20 tot 25 euro

Wanneer je van plan bent met de auto de overtocht te maken dan worden de prijzen iets hoger.  De prijs voor een kaartje is hierbij wederom afhankelijk van de haven waarop je vaart, maar ook van het aantal passagiers die met de auto de overtocht maken. De prijzen variëren dan tussen de 40 tot 70 euro.

Meer informatie over Elba

Elba heeft weliswaar een hele bekende naam, maar voor het grote publiek zijn er nog best wel veel zaken die lang niet zo bekend zijn als de naam van dit eiland. Het onderstaande overzichtje geeft je antwoord op veel van de gestelde vragen.

Waar ligt Elba?

Het eiland is onderdeel van de Italiaanse regio Toscane en bevindt zich in het centrale deel van het Italiaanse schiereiland. Als je de kaart erbij pakt, dan vind je Elba ter hoogte van de stad Grosseto. Dit is op gelijke hoogte met het noordelijke deel van het Franse eiland Corsica en iets ten zuiden van Florence.

Hoe groot is het eiland?

Nog een leuk weetje. Hoe groot is Elba? Het eiland heeft een oppervlakte van 224 vierkante kilometer. De volledige kustlijn is in totaal 147 kilometer.

Wat is de hoofdstad?

De hoofdstad van Elba is Portoferraio. Deze stad ligt aan de kust in het noorden en heeft in totaal zo’n 12.000 inwoners.

In welke zee ligt Elba?

Een andere vraag die vaak wordt gesteld, is is welke zee het eiland ligt? De zee aan de oostkant van Italië is de Tyrreense Zee. In het noordelijke deel van deze zee vind je de parel van de Tyrreense Zee.