Siena

Siena

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Siena ligt in het midden van Toscane en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze middeleeuwse stad is samen met Florence en San Gimignano een van de ‘verplichte’ onderdelen van je vakantie in Toscane. In totaal wonen er ruim 50.000 inwoners in de stad en net als in veel andere Toscaanse plaatsen neemt dit aantal gedurende de zomermaanden flink toe. Op ToscaneGuru.nl lees je alles wat je nodig hebt voor een heerlijke verblijf in deze prachtige Toscaanse stad!

403 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Siena

Siena is een stad die je niet mag missen tijdens je vakantie in Toscane. In het historische centrum van de stad vind je veel ‘verplichte’ trekpleisters. Dit maakt het des te leuker om te overnachten in één van de vele leuke hotels, knusse B&B’s of appartementen. Hiervandaan kun je het stadscentrum eenvoudig verkennen en genieten van Siena allemaal te bieden heeft. In de zomer is het hier doorgaans erg druk, dus je kunt ook overwegen om aan de rand van de stad of in de nabij omgeving te verblijven. Kies in dat geval voor een authentieke agriturismo, een vakantiehuis of één van de andere fijne accommodatie die hier te vinden zijn. Raadpleeg het onderstaande kaartje en klik de blauwe icoontjes aan om alle foto’s te bekijken en informatie te vinden.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina over Siena voorziet in zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar dit deel van Toscane te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn als volgt:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Siena en haar omgeving bevinden zich in het prachtige Toscaanse landschap. Op het snijvlak waar de Chianti streek eindigt en de Val d’Orcia begint vind je alles wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie. Er zijn talloze accommodaties te vinden. De één nog mooier dan de ander. ToscaneGuru.nl heeft alle type accommodaties per aanbieder op een rijtje gezet in het onderstaande overzicht.

Wat te zien en te doen in Siena?

En dan natuurlijk de vraag ‘wat is te zien en te doen in Siena?’. Als je in de stad zelf verblijft, dan zijn er genoeg bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Deze goedbewaarde middeleeuwse stad is natuurlijk bekend om het Piazza del Campo, dit is de locatie van de paardenrace en paardenrennen. Deze wedstrijd staat beter bekend als de Palio. Hieronder vind je een overzichtje met bezienswaardigheden en tips die zeker de moeite waard zijn.

Bezienswaardigheden in Siena

 • Centro Storico, het historisch centrum
 • De Palio
 • De kathedraal van Siena; Il Duomo, de Dom van Siena
 • Piazza del Campo, het centrale plein van de stad
 • Palazzo Pubblico
 • Torre del Mangia
 • En natuurlijk de vele musea die de stad rijk is

Het historische centrum

Centro storico Siena

Het historisch centrum van Siena is het beste te voet te bereiken. Rondom het centrum zijn veel parkeerplekken gecreëerd waar je je auto kwijt kunt. Vervolgens kun je de stad gemakkelijk wandelend verkennen. Via de kronkelende straatjes kom je alle highlights van de stad vanzelf tegen.

Naast het bekijken van alle bekende bezienswaardigheden, kun je in Siena ook lekker winkelen. Er zijn veel winkels die typisch Toscaanse producten aanbieden, deze producten worden gemaakt door de lokale boeren. Daarnaast zijn er ook veel wijnwinkels waar de beste wijnen uit de regio verkrijgbaar zijn. En mocht je even genoeg hebben van al die lokale delicatessen, neem dan ook gerust een kijkje in modewinkels. Er zijn veel talloze winkels en boetieks waar je hele mooie kleding kunt kopen.

De Palio

Palio Siena
M. Rohana/Shutterstock.com

De Palio is het belangrijkste evenement wat jaarlijks in Siena wordt georganiseerd. Dit event draait om de paardenraces waarin de verschillende wijken van de stad het tegen elkaar opnemen. In totaal zijn er in Siena 17 wijken. Deze wijken worden ‘contrade’ genoemd en iedere wijk heeft zijn eigen vlag. Deze vlaggen zie je overal in de stad hangen waardoor het middeleeuwse gevoel en karakter alleen maar toeneemt.

De paardenraces worden twee keer per jaar georganiseerd, namelijk op 2 juli en 16 augustus. Tijdens deze dagen kun je over de koppen lopen, want dit evenement trekt duizenden bezoekers. Al deze bezoekers willen deelgenoot zijn van een eeuwenoude traditie waarin de wijken tegen elkaar strijden voor de eer van de stad.

Als je een iets rustigere plek wilt, dan is het mogelijk om tickets aan te schaffen voor op de balkons van de gebouwen aan het Piazza del Campo. Op deze manier weet je zeker, dat je goed zicht op de race rondom het plein.

Dat de Palio enorm belangrijk zijn voor de stad, blijkt ook uit het volgende gezegde. ‘Chi dice Siena, dice Palio’. Vrij vertaald betekent dit ‘zeg je Siena, dan zeg je Palio. De stad en dit evenement zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En hoewel er ook in andere steden een Palio wordt georganiseerd, is dit dus de enige echte!

Kathedraal van Siena

Een andere plek die je niet mag missen bij een bezoekje aan Siena is de beroemde Kathedraal. Deze kathedraal staat ook wel bekend als Il Duomo di Siena. Il Duomo wordt ook wel Cattedrale di Santa Maria Assunta genoemd. Dit bijzondere bouwwerk is bijna overal in de stad waar te nemen en wordt bovendien vergezeld door de .. meter hoge campanile. Het vinden van de kathedraal is niet heel moeilijk. Vanuit alle richtingen word je er via de bruine richtingaanwijzers in de stad haarfijn naar toe geloodst.

Het bouwen van de kathedraal heeft nog al wat tijd gekost. De bouw is gestart in de 12e eeuw en uiteindelijk was deze pas twee eeuwen later gereed, in het jaar 1380. Eenmaal binnen in de kathedraal is pas te zien waarom dit zoveel tijd heeft gekost. Alleen het bouwen van de koepel aan de achterzijde heeft 5 jaar geduurd. Verder zijn veel onderdelen van marmer gemaakt wat natuurlijk ook erg bewerkelijk is.

Verder kun je vanuit de kathedraal ook de bibliotheek, Libreria Piccolomini, en het baptisterium bereiken. In de oude bibliotheek zijn alle fresco’s te bewonderen en logischerwijs een grote collectie religieuze boeken. Het baptisterium is de doopkapel die is gewijd aan Johannes de Doper. Het baptisterium is eveneens voorzien van de meest prachtige fresco’s. Verder kom je hier typische beeldhouwkunst uit de Renaissance tegen en wordt het levensverhaal van Johannes de Doper beschreven op een zestal panelen. Erg indrukwekkend om te zien!

Piazza del Campo

Piazzo del Campo

Het Piazza del Campo is het bekendste plein van Siena. Alle kronkelende straatjes van de stad komen uiteindelijk uit om deze centrale plek. Wat dit plein extra bijzonder maakt, is de bijzondere vorm. Waar veel andere pleinen rechthoekig of vierkant zijn, heet het Piazza del Campo de vorm van een schelp. Daarnaast is dit middeleeuwse plein door de eeuwen heen perfect in tact gebleven waardoor de architectuur van die tijd nog goed is waar te nemen.

Het Piazza del Campo staat natuurlijk bekend om de jaarlijkse paardenraces die er plaatsvinden. Daarnaast zijn ook twee andere belangrijke bezienswaardigheden aan dit plein te vinden. Dit zijn de Torre del Mangia en het Palazzo Pubblico. Tegenover het plein tref je verder nog de Fonte Gaia, oftewel de fontein van de vreugde. Verder kun je op het plein terecht voor een lekkere Italiaanse koffie en de zoetigheden die hier nog op ambachtelijke wijze worden gemaakt.

Palazzo Pubblico

Pallazo Publicco Siena

Het Palazzo Pubblico mag je tijdens een bezoek aan Siena niet missen. Het ‘paleis’ bestaat al honderden jaren en de bouw hiervan vond plaats in de periode van 1297 tot 1310. Tegenwoordig heeft dit gebouw een dubbele functie. Het is namelijk nog steeds in gebruik als stadhuis, maar daarnaast is het ook een museum. De naam van het museum is het Museo Civico.

Links van het Palazzo Pubblico staat de bekende Torre del Mangia. Deze klokkentoren is al van heinde en ver te zien. Een ander belangrijk detail is zichtbaar in het midden van het gebouw in de vorm van het wapen van de familie De’ Medici. Hoewel de macht van de familie zich vooral concentreerde op Florence en omgeving, zijn dus ook in Siena invloeden zichtbaar.

Het Museo Civico is het vinden op de eerste etage van het Palazzo Pubblico. Er zijn meerdere zalen waarin verschillende collecties tentoon worden gesteld. Zo is de geschiedenis van de Italiaanse eenwording in één van deze zalen te vinden. In de andere zalen zijn onder andere fresco’s, schilderijen en andere afbeeldingen te bewonderen.

Torre del Mangia

Torre del Mangia

De Torre Mangia is natuurlijk niet te missen als je een dagje naar Siena gaat. Samen met de Campanile naast de kathedraal torent deze letterlijk en figuurlijk boven de stad uit. De middeleeuwse toren is in totaal 102 meter hoog en is daarmee qua hoogte de tweede middeleeuwse toren van Italië. Alleen de Torazzo in Cremona is hoger, 112 meter. Nummer drie in dit rijtje is de Torre degli Asinelli in Bologna met 97 meter hoogte.

De letterlijke vertaling van Torre del Mangia is de toren van de eter. Deze naam is te danken aan de eerste persoon die verantwoordelijk was voor het luiden van de bel. De persoon in kwestie luisterde naar de naam Giovanni del Balduccio en stond bekend om zijn ijdelheid. Alles het geld dat door Giovanni werd verdiend werd in razend tempo ook weer uitgegeven aan dure spullen en zijn uiterlijk.

Voor de liefhebbers is het natuurlijk mogelijk om deze hoge toren te beklimmen. Als het je lukt om de 102 meter hoge toren te beklimmen, dan is de beloning groot. Het uitzicht over Siena en haar omgeving is vanaf deze hoogte namelijk prachtig. Bij mooi weer kun je zelfs de historische skyline van San Gimignano zien liggen.

Musea in Siena

Museo dell Opera Siena
John Cartwright/Shutterstock.com

De middeleeuwse stad van Siena is rijk aan cultuur en gelukkig is hier veel van bewaard gebleven. Er zijn veel musea in de stad en hier is veel historie terug te vinden. Drie van de belangrijkste musea zijn:

 • Museo archeologico nazionale di Siena
 • Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo
 • Het museum in Palazzo Pubblico, museo Civico

Parkeren

Parkeren is in Siena geen vanzelfsprekendheid. Vooral in de drukke zomermaanden is het nog net niet knokken om een parkeerplek. In de maanden juli en augustus is het aan te raden om de stad al vroeg te bezoeken. Het centrum van de stad is zeer beperkt voor auto’s waardoor je echt bent aangewezen op een van de betaalde parkeerterreinen rondom het centrum.

Il Campo is een grote parkeergelegenheid en bovendien op loopafstand van belangrijke bezienswaardigheden zoals de Piazza del Campo, de Torre del Mangia en het Palazzo Pubblico. Verder is er Il Duomo. Logischerwijs bevindt deze zich vlakbij de Dom van Siena. Een andere suggestie is Santa Caterina welke eveneens nabij de Dom is gevestigd. Als je gebruik wilt maken van deze plaatsen, dan moet je via de roltrap het centrum van de stad bereiken.

Verder heb je nog de volgende parkeergelegenheden:

 • San Francesco
 • Fortezza Stadio
 • Stazione, oftewel bij het treinstation

B&B’s, hotels en appartementen in Siena

In de stad zelf zijn veel leuke hotels, gezellige B&B’s en appartementen waar je kunt verblijven. Door hier te verblijven, kun je deze prachtige stad eenvoudig beter leren kennen. In het historische centrum zijn alle bezienswaardigheden eenvoudig te voet te verkennen. Ook kan een verblijf in het centrum handig zijn als je wilt genieten van alle lokale delicatessen. In de vele restaurants worden namelijk de lekkerste lokale gerechten geserveerd.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

In de omgeving van Siena vind je veel vakantiehuizen, agriturismo’s en campings. Vaak zijn dit landelijk gelegen accomodaties waar typische Toscaanse producten worden gemaakt zoals olijfolie, kaas en hammen. En als je echt gelukt hebt, dan kijk je uit over een van de vele prachtige wijngaarden die hier in de regio zijn te vinden. Vanuit Siena kun je bovendien makkelijk een tripje maken naar andere Toscaanse steden zoals Arezzo, Monteriggioni, Montalcino, Pienza of Montepulciano. Kortom, in Siena en haar omgeving is genoeg te beleven!

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Siena op de kaart