Pistoia Toscane

Pistoia

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Pistoia is een vrij grote stad in het noorden van Toscane en heeft bijna 90.000 inwoners. Pistoia is net als veel andere Toscaanse steden de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Als je de kaart van Italië erbij pakt, zie je dat deze stad is ingesloten door de Toscaanse hotspots Florence, Lucca en Pisa.

Dit neemt niet weg dat Pistoia niet de moeite waard is om te bezoeken. De stad en haar omgeving zijn een ideale bestemming om je vakantie te vieren. De omgeving is prachtig groen gekleurd, in het centrum van de stad zijn veel interessante bezienswaardigheden en een aantal andere Toscaanse trekpleisters zijn in de directe nabijheid. Op ToscaneGuru.nl hebben we alles voor je op een rijtje gezet voor een heerlijke vakantie!

105 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Pistoia

In het centrum van Pistoia vind je leuke hotels, gezellige B&B’s en volledig ingerichte appartementen waar vandaan je de stad goed kunt verkennen. Aan de rand van de stad tref je hotels en accommodaties die ruimer van opzet zijn. Hierbij moet je denken aan agriturismo’s, resorts, huisjes en vakantievilla’s. Met behulp van het onderstaande kaartje vind je alle 105 accommodaties. En als je meer van een specifieke locatie wilt weten, klik je simpelweg op het blauwe icoontje. Hiermee kun je alle details van het betreffende verblijf op je gemakje bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina voorziet je in zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar dit deel van Toscane zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn als volgt:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Om je vakantie of reis naar Pistoia zo aangenaam mogelijk te maken, wil je natuurlijk verblijven in de accommodatie die het beste bij jou past. Voor het kiezen van het leukste hotel, een agriturismo of een vakantiehuis of camping in de prachtige Toscaanse natuur heeft ToscaneGuru.nl een aantal reisaanbieders geselecteerd. Bekijk hiervoor het onderstaande overzicht.

Wat te zien en doen in Pistoia?

Wat te zien en te doen in Pistoia? Als je in de stad en haar omgeving bent, dan zijn er voldoende dingen die kunt bezichtigen. Het is bijzonder leuk om het historische centrum van de stad te voet te verkennen. Alle bezienswaardigheden in de stad kun je zodoende op je gemakje bekijken. In het onderstaande overzicht vind je een aantal tips met bezienswaardigheden die je gerust op je shortlist kunt zetten.

Bezienswaardigheden in Pistoia

 • Piazza del Duomo, het centrale plein
 • De dom van Pistoia
 • Palazzo Comunale
 • Het baptisterium
 • Het 11e eeuwse Palazzo dei Vescovi
 • Ospedale del Ceppo
 • Piazza della Sala
 • La Giostra dell’Orso
 • Zoo of Pistoia, de dierentuin

Piazza del Duomo di Pistoia

Piazza del Duomo, Pistoia

Het Piazza del Duomo di Pistoia is het centrale plein in het centrum van de stad. Rondom dit mooie plein tref je de belangrijkste gebouwen. Dit zijn de kathedraal, zoals de naam al doet vermoeden, het stadhuis en het justitieel hof. Overigens is het meest in het oog springende gebouw de klokkentorren. Verder vind je hier het paleis van de voormalige bisschop en de doopkapel die bekend staat als het baptisterium. Wat het plein extra aangenaam maakt, is dat er geen horeca is te vinden. Hierdoor is het lekker rustig en kun je op je gemakje één voor één alle gebouwen bij langs. Kortom, dit is de plek waar het begin van je bezoek aan Pistoia van start gaat!

De dom van Pistoia

De dom van Pistoia

Op het Piazza del Duomo vind je logischerwijs de dom van de stad. De dom luistert naar de naam San Zeno en bestaat al vanaf omstreeks het jaar 1000. Naast de dom staat die prachtige campanile, de klokkentoren, die al vanuit de verte in het oog springt.

Zowel de dom als de klokkentoren zijn van binnen te bekijken. In de kathedraal tref je een prachtig zilveren altaar. En mocht je beschikken over een goede conditie dan kun je de campanile zelfs beklimmen. Hiervoor moet je wel 67 meter de hoogte in overbruggen, in totaal 200 treden. Maar het uitzicht wat je hiervoor te zijn krijgt, is meer dan de moeite waard. Bij helder weer kun je zelfs Florence zien liggen!

Voor de entreekaartjes kun je terecht bij het baptisterium. De prijzen zijn vanaf 4,50 euro per persoon. Hierbij word je vergezeld door een gids die je voorziet van alle noodzakelijke informatie om de geschiedenis van dit prachtige gebouw beter te leren begrijpen. Overigens krijg je ook een handout waar alles op terug te lezen is.

Palazzo Comunale

Palazzo Comunale, Pistoia

Naast Il Duomo en La Campanile staat het Palazzo Comunale, oftewel het stadhuis. Dit bouwwerk wordt ook wel Palazzo degli Anziani of Palazzo di Giano genoemd. Naar het schijnt was Giano della Bella een hoge ambtenaar die opdracht heeft gegeven voor de bouw. In de 13e en de 14e eeuw is er hard aangewerkt om het stadhuis te realiseren.

Sindsdien is dit de plek waarvandaan de wijze mannen de stad besturen. De jaren die daarop volgden is het stadhuis geleidelijk uitgebreid tot wat het nu is . Verder vind je naast het Palazzo woningen van prominente inwoners van Pistoia uit lang vervlogen tijden. Overigens is in de 17e eeuw nog de (lucht)brug aangebracht die het stadhuis verbindt met de kathedraal. Zodoende konden de stadsbestuurders eenvoudig in de kerk komen. Aan de voorzijde van het gebouw kun je nog diverse tekens bewonderen van onder andere de familie De’ Medici.

Het baptisterium

Baptisterium, Pistoia

Tegenover de dom tref je het baptisterium. Op de afbeelding zie je dit bouwwerk vanaf de klokkentoren. Deze doopkapel luistert naar de naam Battistero di San Giovanni in Corte of Ritondo. De eerste naam is afgeleid van de voormalige kerk Santa Maria in Corte. Het baptisterium is ontstaan aan het begin van de 14e eeuw.

Qua bouw brengt dit het beste naar boven van de Toscaanse Gotische bouwstijl. Zowel de invloeden vanuit Florence, Siena als Pisa vind je hierin terug. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is het groene en witte marmer aan de buitenkant. Vanuit de omgeving van Pisa, Carrara en Prato is dit marmer destijds aangeleverd. Leuk detail, het witte marmer komt uit de omgeving van Pisa en Carrara, het groene marmer uit Prato. Boven de deur zie je een aantal beelden, namelijk van Maria, San Giovanni en San Pietro.

Je kunt het gebouw kosteloos betreden. Eenmaal binnen dan is het eigenlijk verplicht om naar boven te kijken. Wat je dan ziet, moet je natuurlijk zelf ontdekken… Verder kun je hier de kaartjes kopen voor de kathedraal aan de overkant.

Het 11e eeuwse Palazzo dei Vescovi

Palzzo dei Vescovi, Pistoia
Claudiovidri / Shutterstock.com

Het Palazzo dei Vescovi is het oude paleis van de bisschoppen. Dit paleis bevindt zich eveneens aan het Piazza del Duomo. In de 11e eeuw is dit gebouw tot stand gekomen, nadat keizer Otto III de oude marktruimte aan de bisschop had gegeven. Net als bij veel Toscaanse bouwwerken is ook het Palazzo dei Vescovi door de eeuwen heen het nodige veranderd, aangepast en waar nodig gerestaureerd.

Uiteindelijk werd in de 18e eeuw het gebouw verkocht aan particulieren. De nieuwe eigenaren besloten om het gebouw anders in te delen. Zo werden er verdiepingen toegevoegd, winkels en appartementen aangebracht en ook de gevel werd vernieuwd. Het hierboven genoemde restauratiewerk is vooral verricht in de 20e eeuw. Destijds is het gebouw terug gebracht in haar oorspronkelijke stad. Voor de uitstraling van het piazza heeft dit louter goed gedaan.

Tegenwoordig is het gebouw een museum. In het museum kun je stukken bezichtigen gericht op de architectuur en archeologische vondsten uit tijden van weleer.

Ospedale del Ceppo

Ospedale del Ceppo, het middeleeuwse ziekenhuis van Pistoia

Ospedale del Ceppo is het oude ziekenhuis van Pistoia en werd al in de 13e eeuw gesticht. Dit eeuwenoude ziekenhuis heeft een bijzondere voorgevel bestaande uit een zuilengang. Deze zuilengang is bijzonder kleurrijk en gemaakt van terracotta. Overigens is het ziekenhuis nog steeds in gebruik als polikliniek. Houd er bij een bezoek dus rekening mee dat er ook gewoon ‘echte’ patiënten zijn.

Voorheen werd het gebouw ook gebruikt om studenten geneeskunde op te leiden. Gedurende de 18e eeuw is het gebouw ook voor dat doeleinde ingezet. In de anatomiezaal is nog duidelijk te zien hoe dit in zijn werk ging. Het bezoeken van Ospedale del Ceppo is absoluut de moeite waard. Vooral de ondergrondse tunnels van het gebouw zijn erg indrukwekkend.

Bovendien is het mogelijk om een begeleide tour te doen. Deze tour kan zowel in het Italiaans als in het Engels worden verzorgd. Een bezoek aan dit bijzondere gebouw is zeker de moeite waard. De kosten van de tour zijn 9 euro en de duur hiervan is ongeveer een uur. Ook met kinderen goed te doen, maar vooral leuk en leerzaan. En mocht je van de rondleiding nog trek hebben gekregen, dan kun je gewoon terecht bij de horeca op het pleintje voor het gebouw.

Piazza della Sala

Piazza della Sala, Pistoia

Het Piazza della Sala is één van de gezelligste pleintjes van Pistoia. Als je denkt aan een pittoresk Toscaans plein en je doet je ogen dicht, dan zou je dit plein in gedachte zomaar voor je kunnen zien. De vele winkeltjes met de bekende luiken en de bankjes met de oude mannetjes zijn natuurlijk zeer herkenbaar. Doordat het stadje sowieso al niet erg toeristisch is, ga je eenvoudig op in het dagelijkse leven wat zich hier afspeelt.

Verder is hier ook de dagelijkse markt te vinden. Dit is de bekende groentemarkt. Op geheel authentieke wijze worden hier de meest verse groenten en fruit aangeprezen. Wellicht kun je jezelf een voorstelling maken hoe een Italiaanse marktverkoper zoiets doet…

Zodra de markt is verdwenen, is het Piazza della Sala een onwijs gezellig pleintje. Restaurantjes en barretjes zijn hier volop te vinden. Kortom, lekker borrelen met wat antipasti of gewoon lekker dineren en genieten een traditionele lokaal bereide maaltijd!

La Giostra dell’Orso

La Giostra dell'Orso, Pistoia
wjarek / Shutterstock.com

La Giostra dell’Orso is het jaarlijkse feest wat ter ere van de beschermheilige van de stad wordt gevierd. Ieder jaar op 25 juli wordt stilgestaan bij San Jacopo door middel van de paardrijwedstrijd. De maand juli staat in Pistoia bekend als Luglio Pistoiese. Dit is de jaarlijkse feestmaand en La Giostra dell’Orso is hier onlosmakelijke onderdeel van.

Tijdens deze wedstrijd nemen de vier stadswijken van Pistoia het tegen elkaar op. Deze vier wijken luisteren naar de bijzondere namen ‘gouden leeuw’, ‘griffioen’, ‘wit hert’ en ‘draak’. Dit evenement vindt plaats op het anders zo rustige Piazza del Duomo. Het doel van de wedstrijd is om punten te scoren middels het doorboren van een beer. Deze beer is het symbool van Pistoia.

In de dagen voorafgaand aan het toernooi wordt er al volop geoefend. Op 22 en 23 juli zijn er repetities. Deze repetities staan open voor publiek. Mocht je er op de dag zelf niet bij kunnen zijn, dan kun je in ieder geval een klein voorproefje nemen. Op de dag zelf start het toernooi op half tien ‘s avonds. Net als bij veel andere paardenwedstrijden in Toscane moet je erop tijd bij zijn om een goed plekje te kunnen bemachtigen. Dergelijke wedstrijden zijn razend populair onder de lokale bevolking. Maar steeds meer toeristen weten ook de weg te vinden naar deze evenementen.

Zoo of Pistoia, de dierentuin

Dierentuin in Pistoia

De dierentuin van Pistoia heet Giardino Zoologico, is ongeveer 7 hectare groot en in totaal leven hier zo’n 400 verschillende dieren. Dit varieert van giraffen tot pinguïns en van olifanten tot nijlpaarden en krokodillen. Maar je vindt er ook konijntjes, geitjes en een pony. Wat een dagje in deze dierentuin extra leuk maakt, is dat je op verschillende plekken in het park voer kunt kopen. Hiermee kun je al die leuke beestjes voeren waar en wanneer je zelf wilt. Erg leuk om met de kids te doen.

Als je tijdens je vakantie in Toscane een bezoekje wilt brengen aan de dierentuin, dan kan dit op ieder gewenst van de dag. De dierentuin is zeer schaduwrijk aangelegd waardoor het er zowel ‘s ochtends als ‘s middags goed is toeven. Overigens is één dagdeel voor een bezoek meer dan voldoende.

Houd er wel rekening mee dat het park vrij heuvelachtig is. Helaas voor de minder validen onder ons… Een andere tip is om zelf eten en drinken mee te nemen. Op de locatie zelf wordt dit vreemd genoeg slechts beperkt aangeboden. De entreekosten zijn 15 euro voor een volwassene en parkeren is gratis.

Tips

Parkeren

Het centrum van de stad is lang niet zo druk als de centra van Florence, Pisa of Siena. Daardoor is het over het algemeen vrij eenvoudig om een parkeerplek te vinden. Net als bij de andere steden staat vrij goed aangegeven hoe je de parkeergelegenheden in het centrum het beste kunt bereiken. Hiervoor dien je enkel de richtingaanwijzers goed te volgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon langs de kant van de weg te parkeren.

Hieronder een overzichtje met tips om te parkeren. Hiermee gaat het ongetwijfeld lukken om een plekje in het centrum van Pistoia te vinden.

 • Parcheggio Porta al Borga
 • Lingottino
 • Cavalotti
 • Misericordia
 • Metropark
 • Cellini
 • Pertini

B&B’s, hotels en appartementen in Pistoia

In de stad zelf verblijven en overnachten kan in één van de vele hotels, appartementen of B&B’s. Het grote voordeel van een verblijf in het centrum is dat je alle bezienswaardigheden op loopafstand hebt. Zodoende kun je het maximale uit je vakantie of stedentrip halen. Een ander bijkomend voordeel is dat je ook kunt kiezen uit de vele ristorantes, trattoria’s en osteria’s. Veel van deze eetgelegenheden hebben de aanduiding ‘typici Toscani’, oftewel typisch Toscaanse. Dit betekent dat alle gerechten van Toscaanse oorsprong zijn en volgens het authentieke recept worden bereid.

Vakantiehuizen, agriturismo’s campings in de omgeving

In de omgeving rondom de stad zijn veel leuke campings, agriturismo’s en vakantiehuizen te vinden. Doordat je net buiten de stad bent, kun je volop genieten van de prachtige omgeving. Op het typische Toscaanse platteland vind je de rust om heerlijk te kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Een camping die absoluut kunnen aanraden is Barco Reale.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Pistoia op de kaart