Pistoia Toscane

Pistoia

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Pistoia is een vrij grote stad in het noorden van Toscane en heeft bijna 90.000 inwoners. Pistoia is net als veel andere Toscaanse steden de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Als je de kaart van Italië erbij pakt, zie je dat deze stad is ingesloten door de Toscaanse hotspots Florence, Lucca en Pisa.

Dit neemt niet weg dat Pistoia niet de moeite waard is om te bezoeken. De stad en haar omgeving zijn een ideale bestemming om je vakantie te vieren. De omgeving is prachtig groen gekleurd, in het centrum van de stad zijn veel interessante bezienswaardigheden en een aantal andere Toscaanse trekpleisters zijn in de directe nabijheid. Op ToscaneGuru.nl hebben we alles voor je op een rijtje gezet voor een heerlijke vakantie!

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina voorziet je in zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar dit deel van Toscane zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn als volgt:

Top 5 reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Om je vakantie of reis naar Pistoia zo aangenaam mogelijk te maken, wil je natuurlijk verblijven in de accommodatie die het beste bij jou past. Voor het kiezen van het leukste hotel, een agriturismo of een vakantiehuis of camping in de prachtige Toscaanse natuur heeft ToscaneGuru.nl een aantal reisaanbieders geselecteerd. Bekijk hiervoor het onderstaande overzicht.

Naast de hierboven genoemde aanbieders kun je ook rechtstreeks een accommodatie online boeken. Via het onderstaande kaartje vind je alle accommodaties in dit gebied. Of je nou op zoek bent naar een vakantiehuis, een B&B of een agriturismo… nagenoeg succes gegarandeerd. Door te klikken op de blauwe icoontjes, kun deze allemaal gedetailleerd bekijken 😉

Booking.com

Wat te zien en doen in Pistoia?

Wat te zien en te doen in Pistoia? Als je in de stad en haar omgeving bent, dan zijn er voldoende dingen die kunt bezichtigen. Het is bijzonder leuk om het historische centrum van de stad te voet te verkennen. Alle bezienswaardigheden in de stad kun je zodoende op je gemakje bekijken. In het onderstaande overzicht vind je een aantal tips met bezienswaardigheden die je gerust op je shortlist kunt zetten.

Bezienswaardigheden in Pistoia

 • Piazza del Duomo, het centrale plein
 • De dom van Pistoia
 • Palazzo Comunale
 • Het baptisterium
 • Het 11e eeuwse Palazzo dei Vescovi
 • Ospedale del Ceppo
 • Piazza della Sala
 • La Giostra dell’Orso
 • Zoo of Pistoia, de dierentuin

Piazza del Duomo di Pistoia

Piazza del Duomo, Pistoia

Het Piazza del Duomo di Pistoia is het centrale plein in het centrum van de stad. Rondom dit mooie plein tref je de belangrijkste gebouwen. Dit zijn de kathedraal, zoals de naam al doet vermoeden, het stadhuis en het justitieel hof. Overigens is het meest in het oog springende gebouw de klokkentorren. Verder vind je hier het paleis van de voormalige bisschop en de doopkapel die bekend staat als het baptisterium. Wat het plein extra aangenaam maakt, is dat er geen horeca is te vinden. Hierdoor is het lekker rustig en kun je op je gemakje één voor één alle gebouwen bij langs. Kortom, dit is de plek waar het begin van je bezoek aan Pistoia van start gaat!

De dom van Pistoia

De dom van Pistoia

Op het Piazza del Duomo vind je logischerwijs de dom van de stad. De dom luistert naar de naam San Zeno en bestaat al vanaf omstreeks het jaar 1000. Naast de dom staat die prachtige campanile, de klokkentoren, die al vanuit de verte in het oog springt.

Zowel de dom als de klokkentoren zijn van binnen te bekijken. In de kathedraal tref je een prachtig zilveren altaar. En mocht je beschikken over een goede conditie dan kun je de campanile zelfs beklimmen. Hiervoor moet je wel 67 meter de hoogte in overbruggen, in totaal 200 treden. Maar het uitzicht wat je hiervoor te zijn krijgt, is meer dan de moeite waard. Bij helder weer kun je zelfs Florence zien liggen!

Voor de entreekaartjes kun je terecht bij het baptisterium. De prijzen zijn vanaf 4,50 euro per persoon. Hierbij word je vergezeld door een gids die je voorziet van alle noodzakelijke informatie om de geschiedenis van dit prachtige gebouw beter te leren begrijpen. Overigens krijg je ook een handout waar alles op terug te lezen is.

Palazzo Comunale

Palazzo Comunale, Pistoia

Naast Il Duomo en La Campanile staat het Palazzo Comunale, oftewel het stadhuis. Dit bouwwerk wordt ook wel Palazzo degli Anziani of Palazzo di Giano genoemd. Naar het schijnt was Giano della Bella een hoge ambtenaar die opdracht heeft gegeven voor de bouw. In de 13e en de 14e eeuw is er hard aangewerkt om het stadhuis te realiseren.

Sindsdien is dit de plek waarvandaan de wijze mannen de stad besturen. De jaren die daarop volgden is het stadhuis geleidelijk uitgebreid tot wat het nu is . Verder vind je naast het Palazzo woningen van prominente inwoners van Pistoia uit lang vervlogen tijden. Overigens is in de 17e eeuw nog de (lucht)brug aangebracht die het stadhuis verbindt met de kathedraal. Zodoende konden de stadsbestuurders eenvoudig in de kerk komen. Aan de voorzijde van het gebouw kun je nog diverse tekens bewonderen van onder andere de familie De’ Medici.

Het baptisterium

Baptisterium, Pistoia

Tegenover de dom tref je het baptisterium. Op de afbeelding zie je dit bouwwerk vanaf de klokkentoren. Deze doopkapel luistert naar de naam Battistero di San Giovanni in Corte of Ritondo. De eerste naam is afgeleid van de voormalige kerk Santa Maria in Corte. Het baptisterium is ontstaan aan het begin van de 14e eeuw.

Qua bouw brengt dit het beste naar boven van de Toscaanse Gotische bouwstijl. Zowel de invloeden vanuit Florence, Siena als Pisa vind je hierin terug. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is het groene en witte marmer aan de buitenkant. Vanuit de omgeving van Pisa, Carrara en Prato is dit marmer destijds aangeleverd. Leuk detail, het witte marmer komt uit de omgeving van Pisa en Carrara, het groene marmer uit Prato. Boven de deur zie je een aantal beelden, namelijk van Maria, San Giovanni en San Pietro.

Je kunt het gebouw kosteloos betreden. Eenmaal binnen dan is het eigenlijk verplicht om naar boven te kijken. Wat je dan ziet, moet je natuurlijk zelf ontdekken… Verder kun je hier de kaartjes kopen voor de kathedraal aan de overkant.

Het 11e eeuwse Palazzo dei Vescovi

Palzzo dei Vescovi, Pistoia
Claudiovidri / Shutterstock.com

Het Palazzo dei Vescovi is het oude paleis van de bisschoppen. Dit paleis bevindt zich eveneens aan het Piazza del Duomo. In de 11e eeuw is dit gebouw tot stand gekomen, nadat keizer Otto III de oude marktruimte aan de bisschop had gegeven. Net als bij veel Toscaanse bouwwerken is ook het Palazzo dei Vescovi door de eeuwen heen het nodige veranderd, aangepast en waar nodig gerestaureerd.

Uiteindelijk werd in de 18e eeuw het gebouw verkocht aan particulieren. De nieuwe eigenaren besloten om het gebouw anders in te delen. Zo werden er verdiepingen toegevoegd, winkels en appartementen aangebracht en ook de gevel werd vernieuwd. Het hierboven genoemde restauratiewerk is vooral verricht in de 20e eeuw. Destijds is het gebouw terug gebracht in haar oorspronkelijke stad. Voor de uitstraling van het piazza heeft dit louter goed gedaan.

Tegenwoordig is het gebouw een museum. In het museum kun je stukken bezichtigen gericht op de architectuur en archeologische vondsten uit tijden van weleer.

Ospedale del Ceppo

Ospedale del Ceppo, het middeleeuwse ziekenhuis van Pistoia

Piazza della Sala

Piazza della Sala, Pistoia

La Giostra dell’Orso

Tips

Parkeren

Het centrum van de stad is lang niet zo druk als de centra van Florence, Pisa of Siena. Daardoor is het over het algemeen vrij eenvoudig om een parkeerplek te vinden. Net als bij de andere steden staat vrij goed aangegeven hoe je de parkeergelegenheden in het centrum het beste kunt bereiken. Hiervoor dien je enkel de richtingaanwijzers goed te volgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon langs de kant van de weg te parkeren.

Hieronder een overzichtje met tips om te parkeren. Hiermee gaat het ongetwijfeld lukken om een plekje in het centrum van Pistoia te vinden.

 • Parcheggio Porta al Borga
 • Lingottino
 • Cavalotti
 • Misericordia
 • Metropark
 • Cellini
 • Pertini

B&B’s, hotels en appartementen in Pistoia

In de stad zelf verblijven en overnachten kan in één van de vele hotels, appartementen of B&B’s. Het grote voordeel van een verblijf in het centrum is dat je alle bezienswaardigheden op loopafstand hebt. Zodoende kun je het maximale uit je vakantie of stedentrip halen. Een ander bijkomend voordeel is dat je ook kunt kiezen uit de vele ristorantes, trattoria’s en osteria’s. Veel van deze eetgelegenheden hebben de aanduiding ‘typici Toscani’, oftewel typisch Toscaanse. Dit betekent dat alle gerechten van Toscaanse oorsprong zijn en volgens het authentieke recept worden bereid.

Vakantiehuizen, agriturismo’s campings in de omgeving

In de omgeving rondom de stad zijn veel leuke campings, agriturismo’s en vakantiehuizen te vinden. Doordat je net buiten de stad bent, kun je volop genieten van de prachtige omgeving. Op het typische Toscaanse platteland vind je de rust om heerlijk te kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Een camping die absoluut kunnen aanraden is Barco Reale.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Pistoia op de kaart