Uitzicht op Montepulciano

Montepulciano

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Montepulciano is een plaatsje in het zuidoosten van Toscane en staat natuurlijk vooral bekend om de prachtige wijnen die hier in de regio worden geproduceerd. Als je op de kaart van Italië kijkt, dan zul je zien dat Montepulciano bijna op de grens met Umbrië ligt. Het stadje ligt in de provincie Siena en heeft ongeveer 14.000 inwoners. De bewoners van de stad verdienen hun geld vooral met de productie van wijn en daarnaast met het toerisme gedurende de zomermaanden.

Overigens doet de plaatsnaam doet het stadje ook met recht eer aan. Monte betekent namelijk berg en dat is precies wat je moet doen om Montepulciano te bereiken, de berg op rijden. Naarmate je dichter bij het stadje komt, wordt de berg steeds steiler en het uitzicht weidser. Overal om je heen zie je wijngaarden waar de Sangiovese druif wordt verbouwd. De combinatie van het glooiende landschap en de prachtige cipressen zorgt ervoor dat Montepulciano een fantastische plek is om je vakantie te vieren.

213 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Montepulciano

Het is vast geen verrassing dat in Montepulciano en haar ongekend mooie omgeving talloze accommodaties zijn voor een heerlijke vakantie. Het stadje ligt boven op een berg en in dit centrum vind je leuke hotels, knusse B&B’s en volledig ingerichte appartementen. Onderaan de berg ontdek je accommodaties die ruimer zijn opgezet zoals agritusimo’s of een tenuta, oftewel een mooi landgoed. Met behulp van het onderstaande kaartje vind je ongetwijfeld je favoriete verblijfplek voor je vakantie. Door op een accommodatie te klikken kun je alle details op je gemakje bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Montepulciano vind je zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je vakantie of reis naar deze Toscaanse plaats en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. Als je verder naar beneden scrolt dan kom je de volgende onderwerpen tegen:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Eén van de vele mooie Toscaanse dorpen is Montepulciano. In dit plaatsje en de directe omgeving zijn veel mooie plekken om te verblijven. Om de perfecte vakantie te beleven in dit gebied heeft ToscaneGuru.nl de beste aanbieders van hotels, vakantiehuizen, agriturismo’s en campings geselecteerd. Deze zijn te vinden in het onderstaande overzicht.

Wat te zien en te doen in Montepulciano?

Uitzicht over de omliggende natuur vanaf de stadsmuren

Wat te zien en doen in Montepulciano? Doordat het historische centrum beperkt is voor verkeer, kun je op een gegeven moment alleen te voet verder. Via de kronkelende straatjes loop je enigszins steil naar het hart van de stad. Hieronder vind je een overzichtje met bezienswaardigheden en tips waarmee je deze wandeling extra leuk maakt.

Bezienswaardigheden in Montepulciano

  • De Dom van Montepulciano
  • Piazza Grande
  • Palazzo Comunale
  • Il Palazzo Nobili-Tarugi
  • Palazzo Contucci
  • Il Pozzo, de put op het Piazza Grande
  • Madonna di San Biagio
  • De Santa Maria delle Grazie kerk
  • Wijn proeven & kopen

De Dom van Montepulciano

Dom, Montepulciano
RossHelen / Shutterstock.com

Montepulciano heeft net als veel andere Toscaanse steden en plaatsen een dom in het historische centrum van de stad. Deze duomo is te vinden aan het Piazza Grande. Dit plein is voor bezoekers van Montepulciano alleen te voet te bereiken. Als je de auto rond de rand van het ‘centro storico’ parkeert, dan kun je via de omhooglopende straatjes de dom bereiken.

De buitenkant van deze kathedraal is velen malen minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld de kathedraal van Florence, Siena of Pisa. Maar vergis je niet. Zodra je één voet binnen zet, dan ben je de buitenkant vrij snel vergeten. De inrichting van deze kerk is indrukwekkend en maakt deze met recht een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdnes je bezoek aan Montepulciano. Wat deze kathedraal van binnen extra mooi maakt, zijn de vele fresco’s, het glas in lood, de schilderijen en het beeldhouwwerk. Laat je de dus vooral niet afschrikken door de buitenkant van deze kerk!

Piazza Grande

Piazza Grande van Montepulciano

Het Piazza Grande is het grootste en belangrijkste plein van Montepulciano. Het historische plein is het hoogste punt van de stad en tevens één van de weinig vlakke plekken in het centrum. Vrijwel alle straatjes die hier naar toe leiden lopen (logischerwijs) scheef en het Piazza Grande is voor velen daarom een verademing.

Aan het plein vind je dus de dom van de stad, maar er is natuurlijk meer. Andere gebouwen die je op dit centrale plein treft, zijn het Palazzo Communale, Palazzo Contucci en Palazzo Nobile Tarugi. Deze historische panden geven het Piazza Grande een middeleeuwse uitstraling. Verder mag ook Il Pozzo dei Grifi e dei Leoni niet ongenoemd blijven. Net als San Gimignano bevindt zich een put op het belangrijkste plein van de stad.

Palazzo Comunale

Palazzo Contucci, Montepulciano
Ana del Castillo / Shutterstock.com

Zoals hierboven aangegeven bevindt het Palazzo Communale zich aan het Piazza Grande. Het Palazzo Communale vertoont grote gelijkenis met het Palazzo Vecchio in Florence. In beide gevallen was de architect van het gebouw dezelfde, namelijk Michelozzo. Deze architect was één van de favorieten van de groothertog van Toscane, Cosimo I de’ Medici. Zowel het stadhuis in Montepulciano als Florence is laten bouwen in zijn opdracht. Dit verklaart de grote gelijkenis van beide gebouwen.

In eerste instantie heeft de bouw van het stadhuis plaats gevonden in de 13e eeuw. Hierbij is een Gotische bouwstijl gehanteerd. In de 15e eeuw is de renovatie doorgevoerd onder supervisie van Cosimo I. Tegenwoordig is het mogelijk om het Palazzo te bezoeken. Wat een bezoek extra leuk maakt, is het beklimmen van de toren. Helemaal boven aan heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Bij mooi weer is het zelfs mogelijk om Perugia en het Lago di Trasimeno te zien liggen. En vanaf de andere kant heb je uitzicht op Pienza, Montecchiello, Montalcino en zelfs Siena.

Il Palazzo Nobili-Tarugi

Palazzo Nobili Tarugi, Montepulciano

Il Palazzo Nobili-Tarugi is het tweede paleis wat te vinden is het op het Piazza Grande. Dit prachtige paleis was ooit de residentie van de familie Tarugi. De keuze voor de bouwsteen geven het gebouw een majestueuze uitstraling. Als je op het plein bent, dan tref je dit paleis aan de noordkant temidden van alle andere bezienswaardigheden.

Palazzo Contucci

Palazzo Contucci, Montepulciano
Ana del Castillo / Shutterstock.com

Het derde en laatste paleis van het Piazza Grande is het Palazzo Contucci. Dit statige gebouw uit de tijd van de Renaissance beschikt over een binnentuin en een prachtige zaal. Dit is de Salla della Festa, van Andrea Pozzo, en beschikt over meerdere fresco’s. Destijds is dit paleis in de 15e eeuw gebouwd.

Overigens is het gebouw nog steeds in handen van de familie Contucci. Deze familie is ook nauw betrokken bij de productie van de bekende Vino di Nobile wijnen. Hierdoor wordt het ook ineens logisch dat zich onder het paleis wijnkelders bevinden. Deze zijn gratis toegankelijk. Bovendien heb je hier de mogelijkheid om wijn te proeven. Wel is de kans dan vervolgens groot dat je hier met één of meerdere flessen wijn naar buiten loopt.

Il Pozzo

Pozzo, Montepulciano

Il Pozzo is de put op het Piazza Grande en heet voluit Il Pozzo dei Grifi e dei Leoni. Deze fameuze put staat naast het Palazzo Nobili-Tarugi. Boven op de put staan twee leeuwen. Deze twee leeuwen houden het wapen van de familie De’ Medici vast. Aan weerszijden van de beide leeuwen zijn twee griffioenen zichtbaar.

Madonna di San Biagio

Madonne di San Biagio, Montepulciano

De Madonna di San Biagio ligt aan de rand van Montepulciano. Voordat je het stadje inrijdt, moet je afslaan om deze kerk te kunnen bezoeken. Vanaf de stadsmuur is de kerk goed waar te nemen, maar je kunt hier dus niet vanuit het historische centrum komen. Als de Madonna di San Biagio op het shortlist met bezienswaardigheden staat, moet je hier speciaal naar toe rijden.

Aan het begin van de 16e eeuw is de bouw van de kerk gestart. Pas in 1580 is de de bouw afgerond. Helaas heeft de ontwerper dit niet meer mogen meemaken. Wat deze ‘Madonna’ extra interessant maakt om te bezoeken, is dat de vorm is gebaseerd op een Grieks kruis.

De Santa Maria delle Grazie kerk

De Santa Maria delle Grazie kerk ligt op een paar kilometer van Montepulciano, namelijk in de richting van Nottola. In vergelijking met veel andere kerken in Toscane is deze kerk pas laat gebouwd. Uiteindelijk is de bouw afgerond in 1741. Aan de voorgevel is destijds veel aandacht besteed en deze façade bestaat uit drie bogen. In de kerk is ‘slechts’ één gangpad te vinden welke aan weerszijden zijn gedecoreerd met gouden stucwerk.

Wijn proeven & kopen

Nataliya Nazarova/Shutterstock.com

Zonder wijn te proeven en te kopen mag je Montepulciano eigenlijk niet verlaten. De lokale bevolking maakt zich het hele jaar door druk met het produceren van de bekende Vino di Nobile-wijnen. Dit is de Italiaanse rode wijn die hier wordt gemaakt van de Sangiovese druif.

Overigens is wijn uit Montepulciano heel wat anders dan de wijn die wordt geproduceerd van de gelijknamige druif. Vino di Nobile wordt zoals gezegd gemaakt van Sangiovese druiven, terwijl de Montepulciano druif voor in Le Marche en Abruzzo wordt gebruikt voor de wijnproductie.

In het stadje zelf, maar ook in de omgeving zijn veel wijnproeverijen die je kunt bijwonen. Het spreekt voor zich dat dit dus de Vino di Nobile wijn is die je hier kunt proeven. En vergeet vooral niet een paar flessen te kopen om mee terug naar Nederland te nemen. Op één of andere manier smaakt wijn thuis toch net even iets lekkerder als je weet dat deze afkomstig is uit Italië zelf.

B&B’s, hotels en apprtementen in Montepulciano

Wanneer je in het middeleeuwse stadje zelf verblijft, dan ligt het meer voor de hand om te kiezen voor een B&B, een hotel of een leuk appartement. In het historische centrum is voldoende aanbod met accomodaties om de nacht door te brengen. Vanuit je B&B of hotel kun je te voet het centrum verkennen om alle bezienswaardigheden te ontdekken.

Ook net buiten de stad zijn B&B’s en hotels te vinden. Indien je overweegt om een B&B of hotel op het platteland in de omgeving te nemen, dan is het wel verstandig om over een auto te kunnen beschikken. Vaak zijn de locaties ‘echt’ landelijk en daardoor erg afgelegen. Hierdoor kun je heerlijk genieten van de rust en de omgeving, alleen stopt er doorgaans geen bus voor de deur.

Vakantiehuizen, agriturismo en campings in de omgeving

In de omgeving van Montepulciano zijn talloze accomodaties aanwezig om je vakantie door te brengen. Wanneer je ervoor kiest om niet in het stadje zelf te verblijven, dan is het aan te raden om te kiezen voor een huisje op een Toscaanse heuvel, een agriturismo of een country resort. In veel gevallen kun je vanaf deze plek genieten van de rust en de pracht van de omgeving.

Verder kun je hier vandaan vrij eenvoudig de omgeving verkennen. In de nabijheid van Montepulciano zijn namelijk nog veel meer Toscaanse hotspots te vinden, zoals Pienza, Montalcino en Chiusi. Houd je meer van kamperen? Niet getreurd, er is namelijk ook een ruim aanbod met campings.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Montepulciano op de kaart