Plein in Arezzo

Arezzo

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Arezzo ligt in het oosten van de Italiaanse regio Toscane. Wat voor meer Toscaanse steden geldt, geldt ook voor Arezzo. Het is namelijk ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en is daarmee één van de grootste steden van de regio Toscane.

Doordat Arezzo meer in het Toscaanse binnenland ligt, is de stad en haar omgeving een perfecte uitvalsbasis. Met de auto rijd je bijvoorbeeld in een uurtje tijd naar Florence. Maar ook de hoofdstad van Umbrië, Perugia, is in iets meer dan een uur te bereiken. Op ToscaneGuru.nl vind je alles wat je nodig hebt voor de perfecte vakantie in dit prachtige deel van Toscane!

229 hotels, B&B’s en andere accommodaties

In Arezzo en haar omgeving zijn veel leuke vakantie-accommodaties te vinden. In centro storico vind je leuke hotels, B&B’s en appartementen om te verblijven. Wanneer je liever iets buiten het centrum of in de omgeving verblijft, zijn er veel vakantiehuizen en agriturismo’s te vinden. Waar je ook voor kiest, door het onderstaande kaartje te raadplegen, heb je het complete overzicht van alle accommodaties in Arezzo. Aan de hand hiervan kun je eenvoudig selecteren welke uitvalsbasis het beste bij jou en je reisgezelschap past.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina over Arezzo helpt je bij het vinden van zo veel mogelijk informatie en inspiratie om je reis of vakantie naar Arezzo en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen die je hier vind zijn:

Top 5 reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

ToscaneGuru.nl heeft een selectie gemaakt van alle reisaanbieders naar Arezzo. Hieronder vind je per type verblijfplaats de beste aanbieder.

Wat te zien en te doen in Arezzo?

Als je tijdens een reis of vakantie in de buurt van Arezzo bent, dan is het natuurlijk van belang om te weten wat er te zien en te doen is. In tegenstelling tot andere Toscaanse steden zoals Florence en Siena is Arezzo nog niet super toeristisch. Hierdoor kun je alles op je gemakje bekijken en ondertussen genieten op een van de vele terrasjes van een heerlijk espresso of  van authentieke Toscaanse gerechten die worden geserveerd in de restaurantjes. In het onderstaande overzicht vind je de belangrijkste bezienswaardigheden en tips die je verblijf in dit deel van Toscane helemaal compleet maken.

Bezienswaardigheden in Arezzo

 • Piazza Grande, het belangrijkste plein van de stad
 • Basilica di San Francesco
 • De Sint Donatius kathedraal, Duomo di Arezzo
 • De Gothische San Domenico kerk
 • De Santa Maria della Pieve kerk
 • Museo d’Arte medievale e moderna
 • Museo archeologico

Piazza Grande

Het Piazza Grande is het hoofdplein van de stad. Dit centrale plein verbindt de andere delen van de stad met elkaar. Wat dit plein zo bijzonder maakt, is dat het enorm scheef loopt. Verder krijgt het plein gedurende de zomer een extra middeleeuws karakter, doordat de gebouwen op deze plek worden voorzien van traditionele Toscaanse vlaggen. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste bouwwerken aan dit plein.

 • Fraternita dei Laici, dit paleis is gebouwd in de 14-15e eeuw
 • De Vasari Loggia aan de noordkant van het plein
 • Palazzo Cofani-Brizzolari met de Torre Faggiolana
 • Palazzo del Popolo, hiervan zijn de restanten ook nog terug te vinden op het Piazza Grande

Ten noorden van het plein vind je één van de parken die de stad rijk is. Mocht je tijdens je bezoek aan de stad nog tijd over hebben, dan is dit park zeker de moeite van het bekijken meer dan waard. Het Fortezza Medicae vind je in het park aan de oostzijde.

Basilica di San Francesco

Nabij de rand van het historische centrum bevindt zich de basiliek van Arezzo, de Basilica di San Francesco. Deze kerk is pas aan het einde van de middeleeuwen gerealiseerd ter ere van San Francesco d’Assisi. De basiliek is tot twee keer toe gebouwd. Dit bleek noodzakelijk, omdat na het bouwen van de eerste, deze werd verwoest. In het gebouw zijn nog steeds veel fresco’s te vinden die meerdere verhalen vertellen over lang vervlogen tijden.

De Sint Donatius kathedraal, Duomo di Arezzo

De dom van Arezzo

Florence, Pisa, Siena en Lucca zijn niet de enige Toscaanse steden met een ‘Dom’. Ook Arezzo heeft een dom en deze luistert naar de naam Sint Donatius kathedraal. En in goed Italiaanse wordt deze Cattedrale di San Donato genoemd. In eerste instantie stond de kathedraal niet op de plek waar deze nu te vinden is. Op de huidige locatie is pas in de 13e eeuw gestart met de bouw. Uiteindelijk duurde het meer dan 200 jaar voordat de kathedraal klaar was.

Aan het begin van de 20e eeuw is de huidige voorgevel gebouwd. Dit was ter vervanging van de vorige niet afgebouwde gevel. Overigens lijkt het niet volledig afbouwen van grote kerken een terugkerend fenomeen in Toscane danwel Italië. In Toscane geldt namelijk hetzelfde voor de kathedraal van Lucca. Bij deze kerk was het niet de voorgevel die nooit is afgekomen, maar juist het gedeelte wat daaraan is gebouwd.

De Gothische San Domenico kerk

San Domenico, Arezzo

In en rondom het historische centrum zijn meerdere kerken van betekenis te vinden. Naast de Basilica di San Francesco en de Cattedrale di San Donato is er verder nog de Gothische San Domenico kerk. De bouw van deze kerk is gestart in 1275 en uiteindelijk afgerond in de 14e eeuw. Bij het bouwen hiervan is de typische Toscaans Gotische stijl gehanteerd. In de kerk zelf kun je prachtige fresco’s bekijken waarvan een afbeelding van Cimabue het meest in het oog springt. Verder is het bijzondere glas in lood werk interessant om goed te bekijken.

De Santa Maria della Pieve kerk

Santa Maria della Pieve, Arezzo

De Santa Maria della Pieve kerk is te vinden vlakbij het Piazza Grande. Deze kerk bevindt zich hier al sinds het begin van de 11e eeuw. Net als veel andere kerken in Toscane is ook de Santa Maria della Pieve kerk door de jaren heen volop in ontwikkeling geweest. In de 12e eeuw is de kerk namelijk al opnieuw gebouwd. Later is kerk voorzien van een voorgevel, ook wel facade genoemd, en een apsis. Dit deel van de kerk grenst aan het Piazza Grande. En nog een eeuw later is ook de klokkentoren bijgebouwd.

Museo d’Arte medievale e moderna

Museo d’Arte medievale e moderna is het museum voor middeleeuwse en moderne kust. Het museum bevindt zich in het Palazzo Bruni Ciocchi. Dit paleis staat ook wel bekend als Palazzo della Dogana en is een van de mooiste gebouwen in de stijl van de Renaissance in Arezzo.

In totaal zijn er drie verdiepingen waar de collecties van het museum zijn te bewonderen. Binnen de regionale grenzen van Toscane wordt het Museo d’Arte medievale en moderna beschouwd als één van de meest toonaangevende musea. Dit komt vooral voort uit het feit dat veel van de bezienswaardigheden een direct haakje hebben met de stad Arezzo. Stukken uit de collectie zijn veelal gemaakt door kunstenaars uit de stad of de omgeving. Wat dit extra bijzonder maakt, is dat sommige stukken ternauwernood zijn gered voor het museum.

Museo archeologico

Het archeologisch museum van Arezzo heet voluit Museo Archeologico Gaio Cilnio Mecenate. Het museum staat op een historische plek, want in de 2e eeuw na Christus bevond zich hier nog een oud amfitheater. In totaal zijn er in het gebouw 26 zalen waar de collectie staat uitgestald.

Hier zijn veelal bijzondere potten te zien die bij opgravingen in de 19e en de 20e eeuw zijn gevonden. Tijdens de opgraving zijn er ook juwelen gevonden en ook deze zijn hier te bewonderen. Het museum is te vinden aan de Via Margaritone 10 te Arezzo. Dit is helemaal in het zuidoosten van het centrum van de stad en ligt niet op de gebruikelijke routes in Arezzo.

Tips en praktische informatie

Parkeren in Arezzo

Doordat de stad iets minder toeristisch is dan de bekende hotspots Florence, Siena en San Gimignano is het qua parkeren in Arezzo allemaal net even iets eenvoudiger. Een persoonlijke aanrader is Parking Piazza del Popolo. Deze beveiligde parkeerkelder is te vinden midden in het centrum van de stad. Vanaf deze plek zijn alle bezienswaardigheden eenvoudig te bereiken. Verder is deze parkeerkelder vlakbij een van onze favoriete restaurants, Il Cantuccio.

Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om op straat te parkeren. Ook hiervoor zijn voldoende mogelijkheden, doordat het in Arezzo net allemaal even iets minder druk is. Houd er hierbij wel rekening mee dat dit ook betaald parkeren is.

B&B’s, hotels & appartementen in Arezzo

Voor een verblijf in de stad zijn er ontzettend veel leuke B&B’s, hotels en appartementen te vinden. Deze zijn vaak gelegen aan de mooie pleinen en in de knusse straatjes van het centrum. Het middeleeuwse gedeelte van de stad kun je zodoende eenvoudig te voet verkennen. Hieronder zijn de belangrijkste aanbieders van B&B’s, hotels en appartementen geselecteerd voor het online reserveren van je reis.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

In de omgeving net buiten de stad bevinden zich vakantiehuisjes, campings en vakantieboerderijen. Deze laatste staan ook wel bekend als agriturismo. Deze accomodaties zijn doorgaans landelijk gelegen en bieden je de rust en de schoonheid van de Toscaanse natuur. Vanuit je huisje, agriturismo of camping ben doorgaans vrij vlot in het centrum. Natuurlijk leent een accommodatie net buiten de stad zich ook perfect om de omgeving rondom Arezzo te verkennen. Hieronder vind je eerst een overzicht van alle aanbieders van vakantiehuizen en agriturismo’s en daaronder het overzicht met alle campings en vakantieparken.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Arezzo op de kaart