De Toscaanse kust bij Maremma

Toscaanse kust

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

De Toscaanse kust is een fantastische bestemming om naar op vakantie te gaan. Wie wil er tijdens de vakantie niet genieten van prachtige zandstranden en azuurblauw zeewater. De kuststrook van Toscane heeft nagenoeg alleen maar zandstranden en dit maakt het tijdens de hete zomermaanden heerlijk toeven. Bovendien geniet je in de strandtentjes en in de badplaatsen van de lekkerste lokale gerechten die worden bereid met dagverse producten. En wil je een keer wat anders, het Toscaanse binnenland ligt op steenworp afstand. Kortom, een voldoende argumenten om bij je volgende vakantie te kiezen voor dit deel van Italië. 

De Toscaanse kust is van noord naar zuid in totaal bijna 270 kilometer lang. Het meest noordelijke plaatsje van de kustlijn is Marina di Carrara en ligt aan de Ligurische zee. Chiarone Scalo in de provincie Grosseto is het meest zuidelijke plaatsje en ligt nagenoeg op de grens met de regio Lazio. Dit deel van Italië ligt aan de Tyrreense Zee. Wanneer je langs de kust van noord naar zuid reist kom je vele bekende badplaatsen en stranden tegen.

Bekende badplaatsen aan de Toscaanse kust

 • Forte dei Marmi
 • Viareggio
 • Livorno 
 • Cecina
 • Piombino
 • Grosseto

Forte dei Marmi

Het strand bij Forte dei Marmi

Forte dei Marmi is een populaire badplaats in het noorden van Toscane en een perfecte vakantiebestemming voor een heerlijke strandvakantie. Het stadje en haar omgeving beschikken over brede zandstranden welke vele bekende sporters en tv-persoonlijkheden aantrekken. Doordat deze stranden zo populair zijn, zijn dit ook nagenoeg allemaal betaalde stranden. Het enige gratis strand heet Marina di Pietrasanta is ligt op ongeveer een kilometer van het centrum.

Verder staat Forte dei Marmi bekend om haar grote hoeveelheid uitgaansgelegenheden zoals discotheken, restaurants en bars. Als je van de toeristische drukte houdt, dan ben je hier ongetwijfeld helemaal op je plek. Vind je het fijner dat het iets minder druk en toeristisch is, kies van voor één van de meer zuidelijk gelegen badplaatsen. 

Viareggio

Het strand van Viareggio

Viareggio ligt iets ten zuiden van Forte dei Marmi en wordt ook wel la perla di Tireno genoemd. Ook Viareggio is een populaire bestemming voor de liefhebbers van een heerlijke strandvakantie. De zandstranden zijn super breed en daardoor enorm in trek bij zowel Italiaanse vakantiegangers als toeristen uit andere landen.

Parallel aan de kuststrook loopt de kilometers lange boulevard die beter bekend staat als La Passeggiata. Als het weer zomers een keertje tegen zit, kun je altijd nog een lekkere wandeling langs deze boulevard maken. Hier is namelijk voldoende te beleven. Helemaal ten tijde van het carnaval, want alle praalwagens passeren deze boulevard.

Livorno

De zee en rotskliffen van Castiglioncello

Nog iets verder naar het zuiden kom je Livorno tegen. Dit is een van de grootste Toscaanse steden welke is gelegen in de gelijknamige provincie. Livorno is een belangrijke havenstad waar vandaan het mogelijk is om te varen naar Barcelona, Corsica, maar bijvoorbeeld ook naar het Italiaanse eiland Sardinië. 

Vlak buiten de stad zijn heel veel leuke stranden te vinden waar je heerlijk kunt genieten van het goede leven. Mocht je verblijven in de omgeving van Livorno dan zijn dit een aantal aanraders die je eigenlijk niet mag missen.

 • Antignano
 • Quercianella
 • Castiglioncello
 • Vada di Rosignano Marittimo
 • Marina di Bibbona
 • Castagneto Carducci
 • San Vincenzo
 • Riotorto-Piombino
 • Marciana Marina-La Fenicia

Cecina

Cecina

In de provincie Livorno ligt langs de Toscaanse kust nog een bekende badplaats, dit is Cecina. Hoewel Cecina nog steeds een drukke badplaats is, is het een stuk rustiger en minder massaal dan in Forte dei Marmi en Viareggio. Wat een verblijf in dit stadje extra leuk maakt is dat je enerzijds al die lekkere stranden hebt en anderzijds dat zodra je de stad uit bent, je direct het glooiende Toscaanse landschap in rijdt. De vallei die hoort bij de omgeving van Cecina, Val di Cecina, heeft namelijk alles te bieden waar Toscane zo bekend omstaat. Zodoende heb je het beste van beide werelden.

Piombino

Piombino

Een andere bekende kustplaats in de provincie Livorno is Piombino. Vanuit deze stad vertrekt de boot naar Elba en verder staat deze bekend om haar industriële karakter. Maar.. daarnaast zijn in de omgeving ook veel lekkere stranden te vinden. Ten noorden van Piombino vind je bijvoorbeeld de Golf van Baratti met prachtige lange zandstranden. Iets meer naar het zuiden zijn de stranden van Follonica en Punta Ala te vinden.

Verder is het historische centrum verrassend leuk om eens doorheen te wandelen. Het centrum is niet heel groot, maar biedt wel voldoende bezienswaardigheden om je een dagdeel te vermaken. Je kunt je auto aan de rand van de binnenstad parkeren waarna je wandelend binnen een paar minuten in het hartje van de stad bent.

Grosseto

En helemaal in het uiterste zuiden langs de Toscaanse kust vind je Grosseto en haar omgeving. Grosseto zelf vind je op de kaart op ongeveer 15 kilometer van de kustlijn ter hoogte van Marina di Grosseto. Wanneer je nog meer naar het zuiden gaat, dan vind je een aantal kleinere badplaatsen zoals Principina a Mare, Marina di Albarese, Cala di Forno en Talamone. Stuk voor stuk zijn deze plaatsen een prima uitvalsbasis voor een vakantie aan de Toscaanse kust op de vele stranden te verkennen.