Pitigliano

Pitigliano

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Pitigliano ligt in het uiterste zuiden van de regio Toscane. Deze kleine Toscaanse stad is onderdeel van de zogenaamde ‘Borghi più belli’, de mooiste dorpjes van deze regio. Daardoor is Pitigliano in de vakantieperiode een zeer geliefde plek om te bezoeken. Het middeleeuwse karakter van het stadje en de historische bezienswaardigheden doet het bloed van velen sneller stromen. Op ToscaneGuru.nl lees je alles wat je moet weten voor je verblijf of een bezoek aan Pitigliano!

93 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Pitigliano

Het historische stadje Pitigliano heeft verschillende leuke accommodaties in centro strorico, het oude stadscentrum. Je treft er appartementen, huisjes en B&B’s. Net als bij veel Toscaanse steden zijn rondom het stadje veel hotels, agriturismo’s en vakantievilla’s te vinden. Aan de hand van het onderstaande kaartje kun je het volledige aanbod simpel ontdekken. Door op de blauwe icoontjes te klikken, kun je alle informatie per type accommodatie vinden. Succes gegarandeerd!

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Op deze pagina over Pitigliano vind je informatie, inspiratie en tips om je vakantie of reis in dit deel van Toscane zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

In het uiterste zuiden van Toscane is het zeer fijn om je vakantie door te brengen. En bij een hele fijne vakantie hoort natuurlijk een hele fijne accommodatie. Daarom heeft ToscaneGuru.nl in het onderstaande overzicht de beste aanbieders opgenomen voor je verblijf. Vakantiehuizen, agriturismo’s, campings of gewoon een leuk hotel. Voor ieder wat wils 😉

Wat te zien en te doen in Pitigliano?

Wat te zien en te doen in Pitigliano? Vanwege het historische karakter van het centro storico is dit een heerlijk stadje om doorheen te slenteren. Doordat het centrum niet al te groot is, kun je dit eenvoudig te voet verkennen. Wanneer je dus een dagje niet bij het zwembad van je huisje of agriturismo ligt, is een bezoekje aan deze borgo più bello een goed idee. In het onderstaande overzicht vind je de belangrijkste bezienswaardigheden.

Verder valt er in de direct omgeving genoeg te verkennen. Ook die andere borghi piu belli Sorano en Sovana liggen zoals gezegd nagenoeg om de hoek.

Overzicht met bezienswaardigheden

 • Het middeleeuwse centrum van de stad
 • De historische fontein
 • Het Medici-aquaduct
 • Het monument met de ezel
 • Palazzo Orsini
 • De kathedraal van Pitigliano
 • De stadsmuur, ter verdediging in lang vervlogen tijden

Het middeleeuwse centrum

Het historische centrum van Pitigliano

Het middeleeuwse centrum van Pitigliano wordt net als veel andere historische centra in Italië centro strorico genoemd. Het oude karakteristieke centrum staat bekend als ‘klein Jeruzalem’. Vanwege de aanwezigheid van een joodse gemeenschap is deze benaming tot stand gekomen.

Centro storico is werkelijk een wirwar van kleine straatjes en trapjes waar je heerlijk door- en overheen kan dwalen. Tijdens een wandeling door het centrum kom je van alles tegen op je pad. Dit varieert van pleintjes tot de fonteinen en ook de oude stadsmuur met haar verschillende poorten is fraai om te zien. Verder zijn er volop leuke ristorantes, trattoria’s en osteria’s waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten. En ook de koffiebarretjes, souvenirwinkels en delicatessenzaken ontbreken niet in het stadje.

De historische fontein

Fontein in Pitigliano

Fontana delle Sette Cannelle is de officiële benaming van deze historische fontein. De fontein tref je op het Piazza della Repubblica. In opdracht van graaf Gianfranco Orsini is deze fontein in de 16e eeuw gerealiseerd. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat er in de 18e eeuw nog de nodige aanpassingen zijn geweest. Ondermeer de vijf tuiten zijn toen aangebracht. Sindsdien heeft deze fontein ook haar huidige naam. Vreemd genoeg zijn er niet vijf tuiten zoals de naam doet vermoeden, maar dus vijf. Het water wordt afgetapt van het nabijgelegen aquaduct.

Het Medici-aquaduct

Aquaduct van Pitigliano

Op het Piazza della Repubblica bevindt zich ook het Medici-aquaduct. Deze waterbouwkundige constructie is gerealiseerd om heel Pitigliano van water te voorzien. Ook het water van de hierboven beschreven Fontana delle Sette Cannelle put haar water uit het Medici-aquaduct. De aanleg van het aquaduct is gestart in de 16e eeuw, maar niet voltooid. Uiteindelijk is deze constructie pas in de 17e eeuw opgeleverd. Toen was Pitigliano niet meer onder het heerschap van Orsini. Op dat moment waren het de Medici’s die de stad bestuurden. Door de eeuwen heen is het aquaduct nog helemaal in tact en zeer bewaard gebleven.

Bij een bezoek aan het stadje is het verplichte kost om het aquaduct van dichtbij te bekijken. Niet alleen vanwege de unieke bouw, maar ook zeker vanwege het typisch Toscaanse pleintje waar dit zich bevindt. Verder heb je vanaf de plek van het aquaduct een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het monoument met de ezel

Het standbeeld van de ezel, Pitigliano

Naast het Medici-aquaduct en Fontana delle Sette Cannanell tref je ook het monument met de ezel op het Piazza della Repubblica. Dit momument staat bekend als Il Villano. Als je dit door Google Translate gooit dan is de letterlijke vertaling ‘pummel’. Een pummel is een onbehouwen boer. En toevallig staat er naast de ezel een boer ;-). Il vilano of pummel klinkt zowel in het Italiaans als in het Nederlands negatief, maar in de context van het monument is dit toch echt anders.

Dit prachtige bronzen beeld van deze boer met zijn ezel is namelijk een eerbetoon aan het leven op het Toscaanse platteland. Lange dagen, hard werken en een intense inspanning om te overleven staan hierbij centraal. De ezel staat symbool voor de hulpvaardigheid van het dier om de lokale boeren hierbij te helpen. In sommige gevallen deden de ezels het zwaarste werk waarvoor mensen ongeschikt zijn. Het grondgebied van Pitigliano is door het vele tufsteen bijna niet te bewerken, maar door de inzet van ezels was dit toch mogelijk. Naast het standbeeld tref je het gedicht van Nerio Persi waarin wordt uitgelegd wat het is om een ‘il vilano’ te zijn.

Palazzo Orsini

Pitigliano, Palazzo Orsini
starmaro / Shutterstock.com

Vanaf het Piazza della Republicca loop je zo door naar het Piazza Fortezza Orsini. Dit nabijgelegen plein draagt de naam van de invloedrijke familie van weleer. Op dit plein vind je het Museo di Palazzo Orsini. In lang vervlogen tijden was dit een paleis van de familie. Tegenwoordig is het een museum waar je mee terug wordt genomen naar het ‘toen’.

In totaal zijn er 21 kamers waar alle museumstukken staan opgesteld. Verwacht hier antiek, kunst, fresco’s op de muur en… martelwerktuigen aan te treffen. Verder is het bijzonder leuk om door het kasteel te wandelen met alle haar gangen en trappetjes. Verplicht onderdeel van een bezoek aan het kasteel is het beklimmen van de toren. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de directe omgeving van het Pitigliano.

De kathedraal van Pitigliano

Kathedraal van Pitigliano

De kathedraal van Pitigliano staat bekend als Cattedrale dei Santi Pietro e Paolo, maar ook als de Duomo di Pitigliano. De bouw van deze kerk heeft plaatsgevonden in de middeleeuwen. Door de eeuwen heen is deze geregeld gerenoveerd en op sommige punten gewijzigd. De belangrijkste renovatie was in de 16e eeuw. Later zijn er nog een aantal wijzingen geweest. De imposante buitenkant is de opmaat voor wat zich binnen bevindt.

Eenmaal in deze indrukwekkende kerk is het één en al pracht en praal. Het interieur is (deels) barok. Vooral de marmeren vloer, het houten doopvont, de zijkappelen en de schilderijen zijn zeer de moeite waard om te bekijken. Zowel links als rechts van het toegangsportaal vind je beelden van Pietro en Paolo, de naamgevers van deze kathedraal.

De stadsmuur van Pitigliano

Stadsmuur van Pitigliano
Giuliano Del Moretto / Shutterstock.com

De stadsmuur van Pitigliano is al vele eeuwen aanwezig. Naar het schijnt al vanaf de 9e eeuw. Destijds zijn de muren in opdracht van de adelijke familie Aldobrandeschi gebouwd. Later zijn de muren opnieuw gestructureerd door de Orisni’s. Dit gebeurde in de periode van de Renaissance.

In de stadsmuur zitten twee toegangspoorten. De poort die als eerste is aangelegd is de Porta di Sovana. Deze toegangspoort naar het stadje is gemaakt in de 13e eeuw om de bezoekers vanaf de kant van het plaatsje Sovana eenvoudig de stad in te kunnen laten. In de 16e eeuw is daar nog de Porta della Citadella bijgekomen. Destijds was dit onderdeel van het optimaliseren van het bestaande verdedigingssysteem. De Porta della Citadella is het vinden in het zuidoostelijk deel van Pitigliano.

Tips en praktische informatie

Parkeren

Doordat het historische centrum van de stad slechts beperkt toegankelijk is voor verkeer, moet je buiten de stadsmuur parkeren. Daarvoor zijn een aantal parkeergelegenheden beschikbaar net buiten de stadsmuur. Als je het stadje gaat bezoeken, dan zijn dit de plekken waar je je auto kwijt kunt. Overigens zijn dit wel plekken waar je betaald moet parkeren.

 • Parcheggio Santa Chiara
 • Piazza Pietro Nenni
 • Parcheggio di via Cardella
 • Parcheggio di via Ciacci

Vliegen naar Pitigliano

Wanneer je van plan bent om op vliegvakantie naar de omgeving van Pitigliano te gaan, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Doordat het stadje in het uiterste zuiden van de regio ligt, kun je zowel op Florence of Pisa vliegen als op Rome of zelfs Perugia. In het onderstaande overzichtje zie je alle afstanden en reistijden. Op basis hiervan kun je gericht op zoek gaan naar beschikbare vluchten en vliegtickets.

 • Pisa; 240 kilometer afstand en 180 minuten rijden
 • Florence; 189 kilometer afstand en 165 minuten rijden
 • Rome; 155 kilometer afstand en 135 minuten rijden
 • Perugia; 120 kilometer afstand en 120 minuten rijden

Als je ervoor kiest om met het vliegtuig te gaan, dan moet je op het vliegveld wel een auto huren. Doordat Pitigliano in ‘the middle of nowhere’ ligt, zijn er geen rechtstreekse verbindingen met het openbaar vervoer. Daarom is het aan te raden om voorafgaand aan je reis een huurauto online te reserveren op het vliegveld van je keuze. Daarna is het onderweg een kwestie van genieten van het Italiaanse landschap!

B&B’s, hotels en appartementen in Pitigliano

Wanneer je van bent om Pitigliano te bezoeken tijdens je vakantie, dan is het leuk om in of nabij het stadje te verblijven. In het centrum zijn een aantal hotels, B&B’s en appartementen waar het prima toeven is. Wat dit extra leuk maakt, is dat je helemaal opgaat in de middeleeuwse sfeer van Pitigliano. Te voet kun je de belangrijkste bezienswaardigheden gemakkelijk bereiken. Verder zijn er een aantal leuke trattoria’s en osteria’s te vinden waar je typisch Toscaans kunt eten. Doorgaans is het tijdens de zomermaanden lekker druk in het stadje. Daarom is het aan te raden om je reis tijdig boeken. Via het onderstaande kaartje kun je eenvoudig zien welke hotels, B&B’s en appartementen er beschikbaar zijn.

Vakantiehuizen, agriturismo’s en campings in de omgeving

Wanneer een verblijf op het platteland rondom het stadje je meer aanspreekt, kun je kiezen voor een vakantiehuis, een agriturismo of een leuke camping. Hierdoor blijf je lekker weg uit de drukte en geniet je van de rust in de omgeving. Vanaf één van deze accommodaties kun je Pitigliano eenvoudig bezoeken. Verder kun je de omgeving verkennen en bijvoorbeeld een kijkje nemen in één van de andere ‘borghi più belli’. Sorano en Sovana liggen namelijk op slechts een steenworp afstand.

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Pitigliano op de kaart