Lucca

Lucca

Alle aanbieders in een overzicht
Compleet overzicht met bezienswaardigheden
Tips & nuttige informatie voor je reis

Lucca is één van de hoogtepunten in Toscane die je absoluut niet mag missen. Zonder het bezoeken van de stad Lucca is je vakantie in Toscane eigenlijk niet compleet. Het aantal inwoners van de stad bedraagt ongeveer 90.000 en dit trotse volkje wordt in goed Italiaans Lucchese genoemd. Verder is Lucca de hoofdstad van de van de gelijknamige provincie.

Op de kaart van Italië vind je Lucca in het noordwesten van Toscane. De stad en haar omgeving zijn een ideaal vertrekpunt om het noorden en het westen van de regio te verkennen. Daarnaast is de goed bewaarde middeleeuwse stad ook meer dan de moeite waard om een paar dagen tijd door te brengen. Er zijn veel bezienswaardigheden die je gewoon moet bekijken als je in de stad bent.

513 hotels, B&B’s en andere accommodaties in Lucca

Lucca is ongekend populair en dat blijkt wel uit de grote hoeveelheid accommodaties waar je uit kunt kiezen. Centro storico di Lucca is natuurlijk meer dan de moeite waard. Binnen de bekende stadsmuur vind je een aantal leuke hotels en B&B’s, maar er zijn ook voldoende appartementen om te overnachten. Overigens vind je dit ook wel buiten de stadsmuur, maar als je dan toch eenmaal in het stadje bent, dan toch het liefste in het historische centrum.

Aan de rand van de stad en in de omgeving vind je nog veel meer leuke accommodaties. Varierend van vakantiehuizen tot agriturimo’s of misschien wel een villa met zwembad… Aan de hand van het onderstaande kaartje vind je ongetwijfeld je perfecte vakantieverblijf. Klik op het hotel, huisje of agriturismo van je keuze om alle details goed te kunnen bekijken.

Booking.com

Welke informatie vind je op deze pagina

Deze pagina over Lucca helpt je voldoende informatie en inspiratie te vinden om je vakantie of reis naar deze Toscaanse stad en haar omgeving zo goed mogelijk te plannen. De onderwerpen op deze pagina zijn:

Reisaanbieders van ToscaneGuru.nl

Lucca is een heerlijk stad om te verblijven en er zijn volop mogelijkheden om het perfecte vakantieadresje te vinden om te overnachten. De beste aanbieders van vakantiehuizen, agriturismo’s, hotels en campings zijn door ToscaneGuru.nl voor je op een rijtje gezet.

In de omgeving van Lucca en in de stad zelf zijn talloze aanbieders van accommodaties. Mocht het niet lukken om via de bovenstaande aanbieders een leuk adresje te vinden… raadpleeg dan het kaartje hieronder.

Wat te zien en te doen in Lucca?

Als je in de stad bent, dan wil je er natuurlijk ook het maximale uit halen. Maar wat is er allemaal te zien en te doen in het centrum van de stad. Hieronder vind je een aantal tips en bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je verkenning van ‘centro storico’.

Bezienswaardigheden in Lucca

 • De muur van Lucca
 • Piazza dell’Anfiteatro, het bekende ronde plein
 • Het centrale plein midden in het centrum, Piazza Napoleone
 • Piazza San Michele
 • De San Michele in Foro kerk
 • Torre dell’Orologio, de hoogste toren van de stad
 • Torre Guinigi, de toren met de bomen
 • De basiliek van San Frediano
 • De Dom van Lucca, Il Duomo di San Martino

De muur van Lucca

Stadsmuur van Lucca
DFLC Prints / Shutterstock.com

Voordat je het historische centrum kunt betreden, kom je eerst voorbij de muur van Lucca. Deze oude stadsmuur stamt nog uit de periode dat Lucca vaak werd aangevallen door Florence. De lengte is in totaal zo’n 4 kilometer, de dikte is gemiddeld 30 meter en de hoogte 12 meter. Je kunt je misschien voorstel dat de bouwtijd niet bepaald kort is geweest. De bouw van de muur is namelijk gestart in 1504 en was pas gerealiseerd in 1645. Om in het centrum van de stad te komen, kun je door een van de 6 poorten. Alle poorten hebben een naam en alle namen beginnen met Porta. De porta’s hebben de volgende namen:

 • San Pietro, de meest zuidelijke poort nabij het station
 • Santa Maria welke uit komt op het Piazza Santa Maria
 • San Donato welke uit komt op de Piazzale Verdi
 • Elisa welke logischerwijs uit komt op de Via Elisa
 • Sant’Anna welke uit komt op de Via San Paulino
 • San Jacopo

Als je een dagje in Lucca bent, is het super leuk om de muur helemaal rond te gaan. Dit kun je natuurlijk wandelend doen, maar in Lucca worden ook veel fietsen te huur aangeboden Vanaf de muur heb je een bijzonder zicht op het historische centrum, maar ook op de mooie gebouwen aan de andere kant van de muur. Verder staan er voldoende bankjes om lekker op te luieren. Hier kun je lekker van het zonnetje genieten en rustig om je heen kijken naar alles wat er voorbij komt.

Piazza dell’Anfiteatro

Lucca, Piazza dell'Anfiteatro
Elena Odareeva / Shutterstock.com

Het Piazza dell’Anfiteatro is het bekende ronde plein in het historische centrum van de stad. Dit plein dankt haar naam aan het feit dat in de 2e eeuw na Christus het plein fungeerde als amfitheater. Pas honderden jaren later is het Piazza dell’Anfiteatro bebouwd op de wijze zoals dat nu nog zichtbaar is.

Het gezellige plein heeft een ronde vorm en is toegankelijk via één van de vier toegangspoorten. Eenmaal op het plein aangekomen, is het leuk om te zien dat de gele gebouwen rondom het plein allemaal in hoogte verschillen. De groene luiken geven het plein echt die typische Toscaanse uitstraling. Op het plein vind je barretjes, koffiezaken en restaurants. Vooral ‘s avonds als de zon onder is en de temperatuur nog lekker warm, is het erg gezellige op het sfeervolle Piazza dell’Anfiteatro.

Piazza Napoleone

Piazza Napoleone

Als je vanuit de Porta San Pietro de muur passeert en je gewoon rechtdoor blijft lopen, loop je zo het Piazza Napoleone op. Dit plein is het grote centrale plein van Lucca en wordt daarom ook wel Piazza Grande genoemd. De naam doet vermoeden dat er een linkje licht met Napoleon Bonaparte. En dit klopt. In 1799 kwam de stad onder het bewind van deze Franse keizer. Napoleon zorgde ervoor dat zijn zus Elisa de stad en haar omgeving mocht regeren. Een van de poorten van de stadsmuur en een straat zijn nog naar haar vernoemd. Dit zijn respectievelijk de Porta Elisa en de Via Elisa.

Tegenwoordig is dit plein een plek om lekker te onthaasten. Het typische Italiaanse beeld van oude mannetjes die zich verzamelen op de bankjes rondom het plein vindt hier dagelijks plaats. Gedurende de hete zomermaanden geven de bomen voldoende schaduw om hier lekker te kunnen relaxen. En mocht je je terwijl je dit doet nog afvragen wat voor standbeeld er op het plein staat? Dat is van Maria Luisa.

Piazza San Michele

Piazza San Michele in Lucca
Flaviya / Shutterstock.com

Iets ten noorden van het Piazza Napoleone vind je het Piazza San Michele. Dit plein bevindt zich op een historische plek aangezien het Forum Romanum hier rond het begin van de jaartelling bevond. Tegenwoordig is het Piazza San Michele een plek met veel barretjes, koffietentjes en restaurants. Naast heel veel gezelligheid is hier ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het historische centrum van Lucca te vinden. Dit is de grote kerk die luistert naar de naam San Michele in Foro.

De San Michele in Foro kerk

San Michele in Foro, Lucca
eFesenko / Shutterstock.com

Op het Piazza San Michele bevindt zich dus de San Michele in Foro kerk. Overigens heeft het plein haar naam te danken aan de kerk. Aan de kerk kleeft een ‘grappig’ verhaal. De bouw van middeleeuwse gebouwen duurt in Toscane gemiddeld enkele honderden jaren. Voor de San Michele in Foro kerk gold niets anders. Alleen liep men na 200 jaar tegen een klein probleempje aan. Het geld voor de bouw dreigde namelijk op te raken. Als je goed naar het gebouw kijkt, dan kun je dit ook wel zien. De voorgevel is veel groter dan het gebouw zelf. Het was de bedoeling dat de kerk net zo groot en hoog zou worden als de gevel, maar dit is helaas niet gelukt.

Torre dell’Orologio

Bij een bezoekje aan Lucca zie je vanaf de weg twee middeleeuwse torens boven de stad uitsteken. Dit zijn de Torre dell’Orologio en de Torre Guinigi. De Torre dell’Oraologio staat ook wel bekend als de Torre delle Ore en is de hoogste toren binnen de historische stadsmuren van Lucca.

Zoals veel torens in Toscane, maar ook in de rest van Italië, fungeerde deze toren ter bescherming. In lang vervlogen tijden lieten de rijken hoge torens bouwen. Het doel hiervan was om goed beschermd te zijn in tijden van oorlog. De vijand kon hierdoor al vanuit de verte worden waargenomen waardoor het mogelijk was om tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze tijden zijn inmiddels voorbij en vandaag de dag is de Torre d’Orologio een klokkentoren. Sinds 2015 is het zelfs mogelijk om deze te beklimmen. Het uitzicht over Lucca en haar omgeving vanaf dit deze historische plek is uitzonderlijk mooi.

Torre Guinigi

De Torre Guinigi, de toren met de bomen

De andere bekende toren van de stad is de Torre Guinigi. De Torre Guinigi heeft iets wat deze middeleeuwse toren extra bijzonder maakt. Dit zijn natuurlijk de bomen die helemaal boven op de toren groeien. De bomen bovenop de toren zijn steeneiken en deze hadden een speciale functie. Deze dienden namelijk als ‘daktuin’ en symboliseren vernieuwing en wedergeboorte.

Het is mogelijk om de Torre Guinig te beklimmen. In totaal moet hiervoor ruim 200 traptreden worden overbrugd met een totale hoogte van 44 meter. Naarmate je hoger in de toren komt wordt het steeds smaller en steiler. Eenmaal op de top blijkt dit echt de moeite waard. Net als bij de Torre d’Orologio heb je een mooi uitzicht over de stad en haar omgeving. En mocht je toevallig een verrekijker hebben meegenomen, dan kun je ook de andere gebouwen en de architectuur in de stad extra goed bekijken.

De Dom van Lucca

De dom van Lucca
EQRoy / Shutterstock.com

De Dom van Lucca staat in het Italiaanse bekend als Il Duomo di Lucco of Cattedrale di San Martino. Deze kathedraal is in de stad te vinden naast de Torre d’Orologio. Van alle kerken in de stad is dit de belangrijkste. Destijds is de bouw gestart in 1060 en uiteindelijke afgerond in 1241.

Verder hoort er nog een leuk verhaal bij deze kathedraal. Als je de dom goed bekijkt, dan zie je dat alle bogen anders zijn. Volgens de legende was het de bedoeling om het gebouw te decoreren. Hiervoor was destijds een wedstrijd uitgeschreven door de inwoners van de stad. Verschillende kunstenaars mochten allemaal een boog naar eigen smaak inkleuren. De mooiste zou dan worden gebruikt. Echter besloot het volk van Lucca om de kunstenaars niet te betalen en gewoon alle gekleurde bogen te gebruiken.

De basiliek van San Frediano

San Frediano, Lucca
Michael R Evans / Shutterstock.com

In het noorden van de historische stad aan het Piazza San Frediano tref je de basiliek van San Frediano. Deze oude kerk is halverwege de 6e eeuw opgericht door de Ierse bisschop van Lucca. De naam van deze bisschop luidde Fridianus wat is omgedoopt tot Frediano. Toen Frediano is de kerk werd begraven, is deze naar hem vernoemd. In de loop der eeuwen is de kerk nog wel onderhevig geweest aan verandering. Al deze aanpassingen zijn nog steeds goed waarneembaar. Sla daarom het Piazza San Frediano tijdens een bezoek aan Lucca vooral niet over.

Wat te doen?

 • Fietsen op de stadsmuur
 • Het maken van een stadswandeling
 • Lekker winkelen in een van de vele winkels en boetieks
 • Een dagje naar het strand om bij te komen van al dat moois…

Tips en praktische informatie

Lucca een dagje bezoeken

Je kunt Lucca natuurlijk ook voor een dagje bezoeken. De stad biedt volop bezienswaardigheden om een volledige dag mee te vullen. Als je over een auto beschikt dan kun gewoon in het centrum parkeren. Eventueel kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te komen.

De afstand van Florence naar Lucca is ongeveer 90 kilometer en vanaf Pisa bedraagt dit slecht 20 kilometer. Met de auto doe je er respectievelijk 75 en 30 minuten over om in het centrum van de stad te komen. Kies je ervoor om met de trein te gaan dan bedraagt de reistijd respectievelijk 90 minuten en 30 tot 60 minuten afhankelijk van de verbinding vanuit Pisa.

Parkeren in Lucca

De parkeermogelijkheden in Lucca worden goed aangegeven. Zodra je de bordjes ‘centro storico’ volgt, zie je op de richtingaanwijzers de blauwe p’s verschijnen. Over het algemeen is het niet bijzonder lastig om een goede parkeerplek te vinden. Rondom de oude vestigingsmuur zijn talloze plekken beschikbaar waar je betaald kunt parkeren.

Verder kun je ook parkeren in of bij één van de onderstaande parkeergelegenheden. Het bijkomende voordeel hiervan is dat deze in de buurt zijn van de fietsverhuur.

 • Parkeerkelder Park Mazzini
 • Park Cittadella, binnen de stadsmuur
 • Park Lorenzini

B&B’s, hotels en appartementen in Lucca

Als je van plan bent om Lucca te zoeken voor een stedentrip, dan is het leuker om in de stad zelf te verblijven. In het centrum zijn veel hotels, B&B’s en appartementen te vinden voor je verblijf in de stad. Overnacht je in een hotel, bed and breakfast of appartement dan ben je vaak op loopafstand van alle hoogtepunten van de stad. Op deze manier heb je een handig vertrekpunt om alle bezienswaardigheden van de stad te bekijken. En doordat je zo dicht bij alle ristorantes, trattoria’s en osteria’s bent, kun je ook volop genieten van de Toscaanse keuken. Waarom zou je niet twee keer dag uit eten gaan? De Lucchese zijn dol op koken, dus geniet hiervan als je de kans krijgt!

Vakantiehuizen, agriturismo’s & campings in de omgeving

Als je van plan bent om tijdens je vakantie een langere periode in de omgeving van Lucca door te brengen, dan zijn er veel accomodaties waar je heerlijk kunt genieten van de rust en de mooie natuur in dit gebied. Er is een divers aanbod net buiten de stad.

De regio Toscane staat terecht bekend om haar vele agriturismo’s. Dit zijn vakantieboerderijen waar je kunt overnachten, maar waar je doorgaans ook erg lekker kunt eten. In de omgeving van Lucca zijn een aantal te vinden waarop nog veel eigen producten worden gemaakt. Hierbij moet je denken aan olijfolie, jam, maar ook bijvoorbeeld aan kaas en ham. Van deze eigengemaakte producten kun je genieten tijdens het ontbijt of ‘s avonds bij het diner.

Net buiten de stad vind je ook een ruim aanbod aan campings om je vakantie door te brengen. Ook hier is een ruime keuze uit rustige en/of luxe campings. Veel van deze campings beschikken over een eigen zwembad waar je een heerlijke duik in kan nemen tijdens een zomerse dag!

Geselecteerde aanbieders van vakantiehuizen, villa’s & agriturismo’s

Overzicht met aanbieders voor campings & vakantieparken

Lucca op de kaart